Puteţi cere oricând o audienţă la procurorul de caz în care să explicaţi aceste aspecte, dar nu este obligat procurorul să discute cu dumneavoastră.
Dacă aveţi suspiciunea că poliţistul nu este imparţial puteţi formula o cerere de recuyare a acestuia, în condiţiile art. 69 din Codul de procedură penală. Cererea de recuyare va fi soluţionată de către procurorul de caz.
Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj
Buna ziua,
Nimeni si nimic nu va impiedica sa faceti ceea ce credeti de cuvinta in termeni legali si in limitele prevederilor codului de procedura penala.
Nimeni si nimic nu va obliga sa aveti un avocat angajat.
Dar, de regula atunci cand te imbonavesti de duci la doctor, nu citesti tratate de medicina ca sa-ti administrezi singur tratamentul. Dar, totdeodata nu te obliga nimeni sa mergi la doctor daca esti bolnav, te tratezi singur, daca te pricepi.
Asa si cu avocatul: nu te obliga nimeni sa te duci la el daca ai probleme legale.
Dar, nu trebuie sa neglijati faptul ca atat in fata procurorului cat si a politistului (ei cunoscand foarte bine legile penale) este indicat sa fie o persoana care cunoaste si stapaneste la fel de bine legile penale,
Din cele scrise de dvs, mai sus se vede ca nu detineti nici macar un minim de cunostinte juridice penale si, mai mult decat atat, faceti o mare confuzie intre termenii juridici.
Codul de procedura penala prevede ca pot fi facute plangeri impotriva actelor de urmarire penala.
In procesele penale nu exista reclamant si parat, exista inculpat/suspect si parte civila/parte vatamata.
Daca dosarul se afla in instrumentarea unui politist/procuror si inca nu a fost trimsi la instanta, inseamna ca nu exista proces penal (inca).
Procurorul care se ocupa de caz, nu face audiente.
Mea culpa, promit ca in alta viata sa dau la Drept pentru a nu enerva cu faptul ca nu am cunostinte juridice penale...
Intentia mea nu era de a ma da mare cu ce stiu (sau nu) ci de a cere un sfat de la persoane avizate, care au (zeci de) ani de studiere a codurilor si cazurilor penale.
Am avut pe civil avocat care a facut greseli grave, care au dus la decaderea din niste drepturi in ceea ce priveste procesul civil, de aceea in momentul acesta nu am avocat si suflu si in iaurt pana la urmatorul avocat...
Ideea ca binele invinge ma face sa merg in continuare pana in panzele albe cu acei nenorociti de samsari de masini care m'au pacalit, samsari care este foarte posibil sa il fi "uns" pe politistul de caz, caci de la el porneste sau nu, in functie de ce propune el, clasare sau nu, urmarirea penala.
Da, dosarul se afla in studiu la politie in acest moment, de aceea am nevoie de sfaturi daca poate fi schimbat politistul, daca pot merge la audiere...
Inteleg ca in acceptiunea dvs nu pot merge la audiere la procuror. Dar und epot merge atunci in audienta la Parchet? La procurorul sef e ok?
Multumesc.
Ati inteles gresit mesajul meu! Nici pe departe nu am vrut sa va critic.
Am vrut doar sa va demonstrez ca neavand cunostinte de drept penal si facand confuzie intre termeni, este foarte greu sa va descurcati in fata unor persoane care stapanesc foarte bine aceste cunostinte (politist, procuror).
Din pacate, dezideratul cu ”binele invinge” a ramas doar o vorba din Biblie in societatea noastra, in care drepturile infractorilor primeaza si sunt mai ocrotite decat drepturile partilor vatamate.
Pana sa ajunga binele sa invinga, trebuie sa treceti cu bine prin furcile caudine ale procedurii penale!
Procedura penala este extrem de stufoasa si cine o stapaneste bine , acela invinge! (indiferent ca este de partea infractorului sau a partii vatamate) .
Va inteleg perfect si frustrarea izvorata din experienta neplacuta cu un avocat nepriceput! Padure fara uscaturi nu se poate, din pacate! :(
Si, intradevar de cel putin 2 ani, s-au desfiintat audientele pe la parchete... indiferent ca este procuror de caz sau procuror sef!
Din pacate va ramane doar solutia citirii din” scoarta-n scoarta ” (ca sa citez clasici in viata ;) ) a codului de procedura penala. Veti gasi acolo articolele necesare pentru indrumarea la ceea ce trebuie sa faceti.
p.s. va ziceam mai sus ca impotriva oricaror acte de urmarire se pot face plangeri fie la procuror sef fie la instanta.
Totusi poate nu ar fi rau, sa va depasiti frustrarile la adresa avocatilor si sa cautati totusi alt avocat... poate mai tanar si cu dorinta de munca... veti vedea ca nu sunt toti asa ca primul avut.
Succes in demersurile dvs.
Cererea de recuzare o depun la Parchet sau la politie?
Cum pot sti daca s'a mai facut o cerere de recuzare a lui? Se depune la dosar?
Multumesc.