avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am inundat apartamentul de sub mine și vecinul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am inundat apartamentul de sub mine și vecinul refuză să discutăm despre despăgubiri. Mi-e teamă că îmi va cere mai mult decât sunt daunele reale, ce mă sfătuiți?

Buna ziua,

Pe data de 30.04.2019, racordul de apa calda din apartamentul mamei s-a rupt si a inundat apartamentul ei, etaj 1, si pe cel al vecinilor de la parter. Mama plecase in aceeasi zi catre mine sa petreaca 1 Mai. Vecinii ne-au anuntat abia in dimineata de 01.05 despre inundatie, asa ca apa s-a infiltrat si a inundat aprtamentul de sub noi. Am reusit abia astazi, 02.05, sa dam de proprietar si am dorit sa-l ajutam sa faca curatenie, sa salveze din cele aflate in casa, apoi sa discutam despre despagubiri.

Acesta a refuzat orice fel de ajutor si nu a facut niciun demers pentru a diminua daunele cauzate de apa (deschisa geamuri pentru a aerisi incaperile, sters pe jos, indepartat covoare, mobila etc.). A facut doar fotografii cu pagubele si nu a dorit sa le trimita si mamei.

Sora proprietarului a trimis un email catre asociatia de locatari pt a ne trage la raspundere, dar nu stiu cat de mult se mai poate implica asociatia de locatari dupa modificarea legii in septembrie 2018.

Din ce am citit, vechea lege permitea alcatuirea unei comisii pentru evaluarea pagubelor, emiterea unei adeverinte de catre asociatia de locatari si semnarea unui proces verbal intre administratia blocului, partea pagubita si cel care a cauzat pagubele pt a determina prejudiciul. Administratorul nu a dorit sa se implice in aceasta problema, avand in vedere ca nu are legatura cu proprietatea comuna a locatarilor.

O intrebare ar fi daca se mai poate alcatui aceasta comisie pentru a solutiona problema pe cale amiabila si totusi sa avem si ceva in scris.

Apartamentul vecinului nu este locuit de ani buni, iar dupa discutia cu administratia reiese ca nu ar mai fi platit intretinerea din 2015. Apartamentul se afla intr-o stare deplorabila inainte de inundatie.
Noi nu avem asigurare pentru casa. Nu stiu daca vecinul are asigurare.

In momentul de fata, suntem constienti ca trebuie sa platim daunele pentru inundatie, insa avand in vedere starea in care era apartamentul si faptul ca s-a refuzat ajutorul si nu s-a facut nimic pentru a diminua pagubele, nu as vrea sa platesc mai mult deoarece nu exista bunavoita din partea vecinilor, iar in acest moment mi-e destul de clar ca si-ar dori sa ne actioneze in instanta.

Ce as putea face pentru a nu fi trasi la raspundere pentru mult mai mult decat daunele pe care le-am facut?

Multumesc si o zi frumoasa!
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 08:36, 4 Mai 2019
Buna ziua!
Sa va apărați...
Discutați cu președintele sa faca demersurile pentru recuperarea datoriilor la întreținere, are cateva pargii pentru al determina sa le plateasca. Si sa nu uite ca datoriile mai vechi de trei ani se prescriu dar tot trebuie platite...si tot dvs. o sa le platiti...
Cat despre apartament...
Discutați cu un mediator pentru a chema acea persoana la mediere.
Nu va intelegeti nici asa...atunci trebuie sa va apărați in instanta, singura sau cu ajutorul unui avocat. Avocatul v.a sti ce are de facut...dvs... puteti invoca rea vointa proprietarului, puteti cere expertiza bunurilor si a apartamentului pentru a determina ce daune s.ar fi putut evita daca se intervenea pentru micșorarea pagubelor, puteti cere martori persoanele ce au văzut starea apartamentului
...
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
Ionut.ion, utilizator
Sunt probleme distincte prejudiciile generate de inundatie si situatia debitelor acumulate catre asociatia de proprietari
Pentru inundatie ,presedintele de asociatie,legal nu are atributii sa se implice deoarece acesta detine autoritate si competenta strict in numele asociatiei de proprietari care in conformitate cu dispozitiile in vigoare,L nr 196/2018 se infiinteaza cu scopul aministrarii partii comune de condominiu-or in speta de fata exista litigiu intre proprietari
Contactati mediator pentru demararea procedurii de solutionare
pacat ca nu aveti asigurarea facuta. Acum numai va batea nimeni la cap, era treaba asiguratorului.
Nu se arunca Asiguratorii la SUME MARI, la stabilirea limitei de raspundere civila fata de teri prin Polita de Asigurare. In general sunt sume modice. La o paguba MARE inseamna ca Asiguratorul oricum platea doar partial paguba, restul ramanand in sarcina dvs, Insa puteati sa participati la constatarea daunei si ati fi avut idee despre intinderea pagubei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred că vecinul e asigurat. Își va repara pe banii asigurării. Veți primi o factură. Nu e nimic de negociat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2019
adriandimitriu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari - cheltuieli ale asociatiei Eugen-Sterian Bercea Eugen-Sterian Bercea Buna ziua, la asociatia noastra de proprietari, s-a infundat o teava de scurgere care a produs inundarea unui apartament! Proprietarul apartamentului solicita ... (vezi toată discuția)
Canalizare infundata rebell_rose rebell_rose Buna ziua, va rog sa ma sfatuiti ce este de facut in urmatoarele cazuri: 1. S-a infundat teava de scurgere pe coloana de baie si s-au inundat toate ... (vezi toată discuția)
Chirias sau proprietar in cazul unei inundatii stoica_valentin9000 stoica_valentin9000 Buna ziua! As vrea sa stiu cine trebuie sa discute cu vecinul de deasupra in privinta reparatiilor in cazul unei inundatii? Are chiriasul obligatii in aceasta ... (vezi toată discuția)