avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Judecătorul a decis ca unul dintre pârâți să-mi ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Judecătorul a decis ca unul dintre pârâți să-mi restituie mie, reclamant, o sumă de bani. În sentință scrie ,,apel în 30 de zile'', ce înseamnă asta?

Judecatorul a decis ca unul dintre parati sa imi restituie mie, reclamant, o suma de bani.
Totodata scrie 'apel in termen de 30 de zile'. Inteleg ca are 30 de zile sa se opuna sentintei? Apoi scrie returnarea banilor plus dobanda pt fiecare zi din momentul sentintei definitive. Sentinta definitiva este dupa acele 30 de zile?
Daca fac apel, deoarece obliga doar pe un parat sa imi dea inapoi banii, e posibil sa schimbe sentinta in sensul sa nu mai vrea sa imi dea niciunul dintre ei banii? Este o sentinta legata de doi samsari de masini. Contract de vanzare cumparare nulitate absoluta.
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Diamandi , utilizator 09:24, 8 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara!

"cu apel în 30 de zile" inseamna ca in acest interval, partea nemultumita de hotarare o poate ataca la instanta superioara (adica poate declara apel).
Dacă nimeni nu exercita calea de atac a apelului, hotarrarea ramane definitiva.

Cu privire la ce se poate intampla in apel, Codul de procedura civila spune:
"Art. 481 - Neînrăutăţirea situaţiei în propria cale de atac
Apelantului nu i se poate crea în propria cale de atac o situaţie mai rea decât aceea din hotărârea atacată, în afară de cazul în care el consimte expres la aceasta sau în cazurile anume prevăzute de lege."
În cuvinte simple, dacă doar Dvs. declarati apel, decizia instantei superioare nu va poate crea o situatie mai rea decat cea de acum.
Însa, daca pârâții declara apel solutia atacata se poate schimba in orice fel, inclusiv defavorabil Dvs.
Daca paratii fac apel, acesta il pot regasi la dosar ca document?
Iar daca fac si eu si paratii apel ce se poate intampla?
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, cererea de apel va fi înregistrată la dosar și vă va fi și comunicată, ca să depuneți întâmpinare.
Dacă toate părțile fac apel, se aplică ce am scris mai sus:
- dacă apelul Dvs. va fi admis, nu veți putea primi o soluție care să vă creeze o situație defavorabilă celei actuale;
- dacă apelul pârâților va fi admis, se poate pronunța orice soluție (inclisiv defavorabilă Dvs.)
Cumva e o situatie paradoxala. Adresa de comunicare este la cabinetul avocatului, cu care nu am avut comunicare de'a lungul procesului si doar cu avocatul stagiar s'a facut tot procesul, dar acesta nu mai lucreaza acolo. Deci singura optiune e sa merg la arhiva dupa 30 de zile sa vad daca a facut paratul apel.
Sentinta judecatorului a fost de anulare a contractului de vanzare cumparare a masinii si obligarea unuia dintre parati sa imi dea banii inapoi.
Eu as face apel pentru a il baga din nou ca parte ( in sentinta este admisa lipsa calitatii procesual pasive a aceluia) a celui de'al doilea parat., pentru ca la proces avocatul lui a zis ca, clientul lui doar a pus un anunt pe net si nu are legatura cu masina, ori pe inregistrarile audio spune ca e masina matusii lui iar la politie in declaratie spune ca a cumparat masina in 2016...
Insa nu stiu daca judecatorul se poate razgandi cu lipsa calitate...

Geanina DRIAN a scris:

Da, cererea de apel va fi înregistrată la dosar și vă va fi și comunicată, ca să depuneți întâmpinare.
Dacă toate părțile fac apel, se aplică ce am scris mai sus:
- dacă apelul Dvs. va fi admis, nu veți putea primi o soluție care să vă creeze o situație defavorabilă celei actuale;
- dacă apelul pârâților va fi admis, se poate pronunța orice soluție (inclisiv defavorabilă Dvs.)

puteți trimite un înscris la dosar prin care arătati că ați incetat colaborarea cu apărătorul ales, câ a încetat domiciliul procedural ales la Cabinetul acestuia si ca solicitati expres ca hotararea si toate actele procedurale ulterioare sa vi se comunice la o alta adresa.
În caz contrar, termenele vor curge in raport de data la care se vor comunica la Cabinet.
Cu privire la fondul cauzei, un avocat nu poate emite o opinie completa si corecta fara sa studieze dosarul.

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca AL.Moasa AL.Moasa Buna ziua, Doresc sa stiu daca ma puteti ajuta cu un raspuns. In luna aprilie am castigat un proces civil. Pe site-ul judecatoriei, la dosar, apare ... (vezi toată discuția)
Apel cerere principala, apel cerere reconventionala, apel cerere completare dispozitiv marinelagiurgiu marinelagiurgiu Am caliatate de reclamant intr-un dosar avand ca obiect obligatia de a face. Parata formuleaza cerere reconventionala. Instanta de fond respinge cererea ... (vezi toată discuția)
Lamurire sau completare dispozitiv sentinta- actiune sub imperiul vechiului cod de proc. civila reclamant2013 reclamant2013 Buna ziua, Am un proces pe rol, pe codul de procedura vechi. Pe scurt, judecatoria a admis plangerea si a obligat paratii la plata in solidar a unei sume de ... (vezi toată discuția)