avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire prin deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire prin deces

I. Buna ziua, tatal meu a decedat si a ramas un apartament , noi suntem 2 frati. Tatal era divortat dar fosta sotie ( mama vitrega) are drept confom sentinta de divort la 1/2 din apartament idem tata.
Intrebarea nr 1 : Exista vreun termen prin care sucesori trebuie sa depuna documentatia pentru mosternirea la 1/2 din apartament?
Intrebarea 2: Pasivele decedatului trec in sarcina exclusiv a copiilor ?(eu+frate) sau si fosta sotie( fiind vorba de un credit luat cu fosta ca si codebitor) de nevoi pesonale. Fosta vrea sa se reintoarca in apartament, eu vreau sa cedez 1/2 din ce mi se cuvine fratelui meu.
Cui trebuie sa ma adresez unui notar sau instanta ? pentru punerea in drepturile ce mi se cuvin.
II. Desemenea tata detinea 1/3 din casa parinteasca a mamei sale decedate( impartita in 3 fiind 3 trei frati) -pentru a primi 1/2 din 1/3 cui trebuie sa ma adresez unui Notar sau unei instante.
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2019
alinafgs, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 19:13, 7 Mai 2019
1. Nu, dar daca se împlinesc 2 ani de la deces veti avea de achitat și un impozit de 1% din valoarea masei succesorale. Deci va costa mai mult.
2. Pasivul succesoral este suportat de moștenitorii acceptanti, proporțional cu cota ce revine fiecăruia.
Dacă va înțelegeți va adresați unui notar, daca exista divergențe va adresați instanței.
Dacă renunțați, renunțați la tot.
Nu veti mai avea dreptul la absolut nimic.
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2019
raluk0207, utilizator
Buna ziua,
1. Nu exista termen de dezbatere a succesiunii dar exista un termen de un an de ACCEPTARE si de maxim 2 ani cat sunteti scutiti de niste taxe.
2. Va trebui, daca va intelegeti, sa va adresati notarului.
3. Daca nu va intelegeti va trebui sa va adresati instantei.
Punctele 2 si 3 sunt valabile atat pentru apartament cat si pentru teren.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ....help! sebyca sebyca Buna ziua....va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea speta: Tata-l meu a decedat in urma cu cateva luni, mama traieste si au impreuna un imobil care ... (vezi toată discuția)
Cum pot proceda pentru a-mi vinde partea din mostenire? Zechino Zechino Bună ziua, Vă prezint următoarea situație. Suntem 3 copii la părinti, ambii parinti au decedat iar partea mea din casa as dori sa o vand. Pentru ca ... (vezi toată discuția)
Mostenire, dezbaterea succesiunii florin2888 florin2888 Buna ziua.Suntem patru frati,parintii decedati.De la decesul parintilor (7 ani),in apartamentul proprietate personala,la care avem dreptul parte egala fiecare ... (vezi toată discuția)