avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... M-a înregistrat radarul cu 103 km/h, am fost ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

M-a înregistrat radarul cu 103 km/h, am fost sancționat cu amendă și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 90 de zile. Mă pot folosi de ceva ca să rămân doar cu amenda și să nu îmi suspende permisul?

In dimineata zilei de 9 mai 2019 ma deplasam pe dn73, pe raza localitatii Clucereasa spre munca. Fiind in intarziere, recunosc ca am apasat ceva mai tare pedala de acceleratie, fara a verifica insa kilometrajul masinii. Din sens opus circula un mcv de politie cr aparat radar care m-a inregistrat cu 103 km/h, amenda contraventionala si suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 90 de zile. Intrebarea mea este, ma pot folosi de ceva anume, un stereotip, ceva, daca ati mai avut cazuri sa depun contestatie sa imi dea doar amenda si sa nu imi suspende permisul. Sa micsoreze viteza inregistrata. Stiam ca aparatele radar au o abatere de vreo 5 km/h. Am foarte mare nevoie de permis fiindca fac naveta cu masina la job. Va multumesc frumos. O zi faina!
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: mcolaborare , utilizator 22:59, 17 Mai 2019
Abaterea aparatului radar este de +/- 4% din viteza măsurată. Nu puteți invoca acest aspect. De altfel O decizie a ICCJ stabileste că nu se mai poate invoca abaterile de măsurare a aparatului radar.
ing. Ioan Ciobanu
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ionutbadoiu a scris:

. Intrebarea mea este, ma pot folosi de ceva anume, un stereotip, ceva, daca ati mai avut cazuri sa depun contestatie sa imi dea doar amenda si sa nu imi suspende permisul. Sa micsoreze viteza inregistrata. Stiam ca aparatele radar au o abatere de vreo 5 km/h. Am foarte mare nevoie de permis fiindca fac naveta cu masina la job. Va multumesc frumos. O zi faina!

Să zicem că aveți dreptate și aparatul radar are eroare de 5km/h. Orice eroare se judeca cu plus sau minus adică acea abatere este considerata în valoare absoluta. De unde știți dvs. ca în cazul erorii de 5 km/h (sa zicem ca v-ar admite instanta acest argument) nu aveați in realitate 108km/h? Puteți dovedi?

Lăsând acest aspect la o parte, pentru ca într-adevăr ICCJ a decis ca eroarea aparatului radar nu contează decit la verificarea metrologica, în rest se considera ca ce a înregistrat e conform cu realitatea, aveți următoarele posibilitati:
1.Depuneti plângere contravențională (contestație) ca sa va luați acum permisul înapoi. Nu are importanta ce scrieți, o faceți doar pentru ca în următoarele 6 luni, un an aveți nevoie de permis. Când pierdeți procesul/procesele îl predați urmând ca până atunci sa va aranjați alt job/modalitate de a face naveta.
2. Faceți plângere, încercând sa găsiți argumente de ordin formal, adică fata de cum este completat PV de contravenție în raport cu cerințele OG2 /2001.
3.Daca nu găsiți nimic în neregulă cereți în plângere ca politia sa depună prin întimpinare, conform art. 121 alin 2 din HG1391 /2006 : proba video a faptei, copie după avizul metrologic în termen al aparatului radar cu seria respectiva instalat pe mașină cu nr trecut în PV, atestat de operator radar al persoanei care a făcut înregistrarea și o copie în limba romana a manualului de utilizare a aparatului modelul respectiv. După ce veți studia probele poliției, poate veți descoperi acte lipsa sau carențe atacabile , pe care le veți înfățișa instanței sau chiar prin răspunsul la întâmpinare.
3. Dacă tot ce v- am relatat mai sus vi se pare complicat sau "limbi străine", trebuie sa va angajați un avocat.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2019
latka, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
mai exista si varianta
4. Mersul pe bicicleta ....intareste gambele celor care, cu atita nevolnicie, ignora cu un total dispret siguranta celorlati aflati in calea "zmeului".
Scuzele sunt de prisos, asumati-va raspunderea si respectati decizia fara a o mai contesta. Doar stiti ce ati facut...
Pueti incerca sa ramaneti cu o suspendare de doar 30 zile: va luati concediu si/sau naveta cu masini de ocazie( asta daca nu ati mai avut permisul suspendat in ultimii 2 ani + test de micsoare a suspendarii permisului)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie proces verbal - suspendarea permisului de conducere r0bertC r0bertC Salutare, In data de 30 martie 2016 mi-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile, fiind surprins de detectorul radar cu viteza de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am fost surprins de radar (radar fantomă) nu l-a ... Dinu Cristian pop Dinu Cristian pop Bună ziua. Am fost surprins de radar ( radar fantomă)nu l-a văzut nimeni și după aproximativ 40 de km m-a oprit un filtru al poliției rutiere, motivul ... (vezi toată discuția)
Contestatie radar mobil csat csat Buna ziua, Am fost oprita azi de catre un echipaj de politie cu radar mobil in localitate, avand viteza de 102 km/h (conf.aparat radar) si as dori sa stiu ... (vezi toată discuția)