avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Modificari legislative pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Modificari legislative pensionare

Buna ziua,
Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.93/2019, au aparut si interpretarile.
Va rog sa imi spuneti cum trebuie procedat in situatia pensionarilor care indeplinesc varsta standard de pensionare de 65 ani, in ceea ce priveste contractul lor de munca?
1. CIM va inceta de drept in baza art.56, alin.1, lit.”c” si se va face un nou contract pe perioada determinata, pe o perioada de max.3 ani? (art.56, alin.4 din Legea nr.53/2003)
- daca raspunsul este da, atunci in ce baza se va incheia un nou contract de munca? (in institutiile bugetare ocuparea posturile se face prin concurs)
2. Nu se va inceta CIM-ul , și se va intocmi un act aditional???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:56, 14 Mai 2019
C.i.m. va inceta de drept in baza art.56, alin.1, lit.”c” , dupa care i se va face un nou contract pe perioada determinata, pe o perioada de maxim 3 ani.

Baza incheierii noului c.i.m. : prin concurs - Art.30 alin.1 C.mun., respectiv HG 286/2011 daca este personal contractual.
Codul Muncii, art.56, alin.(4) Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi menţinut în aceeaşi funcţie maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă.

Cand mai organizez concurs? In sistemul bugetar nu e atat de simplu cu organizarea concursurilor si in plus, cum va avea angajatul continuitate dupa implinirea varstei de 65 de ani?
Ceva nu pusca aici!

Cornel Vasile a scris:

C.i.m. va inceta de drept in baza art.56, alin.1, lit.”c” , dupa care i se va face un nou contract pe perioada determinata, pe o perioada de maxim 3 ani.

Baza incheierii noului c.i.m. : prin concurs - Art.30 alin.1 C.mun., respectiv HG 286/2011 daca este personal contractual.

Asa este legea ,,, cine a facut legea , a facut-o din birou si nu din cunostinte practice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre c.i.m blue191 blue191 Salariatul a primit decizia de pensie la limita de varsta.Poate sa lucreze cu acelasi contract?Cu ce data se incheie un nou C.I.M? (vezi toată discuția)
Salariat cumul pensie cu salariul jenifer chelaru jenifer chelaru Un salariat pensionat pentru limita de vârsta, poate avea contract pe perioada nedeterminata? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Modificari legislative - varsta pensionare Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Avand in vedere noua L93/2019, care modifica art. 56 1) lit c din CM, as avea o intrebare: cum se aplica \"la varsta de 65 ani\"? este un pic confuz ... (vezi toată discuția)