avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie/Donatie teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie/Donatie teren

Buna ziua,

Pentru a va expune problema mea trebuie sa ma intorc putin in timp. Asadar, in anul 1981, cand aveam patru ani, am fost infiiat cu drepturi depline de catre bunicii din partea mamei, ca urmare mi s-a schimbat si numele de familie. In prezent, tatal meu natural doreste sa-mi doneze un teren intravilan. In conscinta, m-am interesat care ar fi costurile pentru ca acest teren sa intre in proprietatea mea. Tatal meu sustine ca un anumit notar i-a spus ca daca pot dovedi ca am fost infiat si ca el este tatal meu natural atunci taxele vor fi mult mai mici. Personal, m-am mai interesat la mai multi notari si toti mi-au spus ca asa ceva nu exista mai ales ca am fost infiat cu drepturi depline. Din cate cunoasteti dvs. are vreo relevanta faptul ca sunt totusi fiul tatalui meu, chiar daca am fost infiat in trecut? Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 16:19, 24 Noiembrie 2009
Conform legii, acest lucru nu ar trebui sa aiba nicio relevanta, intrucat , prin intermediul adoptiei cu efecte depline, legaturile cu parintii firesti au incetat . Asa fiind, actul de donatie ar urma sa se incheie ca orice astfel de act , in aceleasi conditii .
buna ziua!
ca efect al adoptiei cu efecte depline se stinge orice legatura de rudenie intre adoptat si parintii naturali.
da este adevarat ca dc ati face dovada gradului de rudenie cu donatorul-gradul al III lea, legea spune ca actul de donatie este scutit de impozit.
Da, exact asta doream sa spun. Eu pot dovedi gradul de rudenie prin documentul care atesteaza infierea. Multumesc.
nu ati inteles .
orice legatura de rudenie intre dvs. si tatal natural s-a stins ca urmare a adoptiei cu efecte depline . ;)
prin urmare , daca tatal natural doreste sa va doneze acel teren se va plati impozitul aferent.

conform codului fiscal, la dobandirea dreptului de proprietate cu tiltul de donatie intre rude si afini , pana la gr. al III-lea inclusiv , precum si intre soti, nu se datoreaza impozit pe venit .
dvs. insa nu beneficati de acesta scutire, intrucat nu nai sunteti din punct de vedere legal ruda cu tatal natural. :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi ce se pot dobandi daca esti infiat sicaadrian sicaadrian Care este diferenta intre infiere cu drepturi depline si cea fara drepturi depline .Eu am fost infiat de tata la varsta de 26 ani.Anul acesta se face ... (vezi toată discuția)
Mostenire OCTAVIAN2011 OCTAVIAN2011 Poate veni la mostenire la tatal natural un copil care a fost infiat de tatal vitreg, al carui nume il poarta in prezent? (vezi toată discuția)
Mostenire in caz de infiere RAF87 RAF87 Buna ziua, Bunicul meu a fost infiat in 1945 de catre fratele tatalui sau natural. Infierea s'a facut in baza articolelor 320 si 321 din Codul Civil, care ... (vezi toată discuția)