avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Decăderea din termenul de opțiune succesorală: ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Decăderea din termenul de opțiune succesorală: poate fi considerat străin de moștenire un succesibil care știe de deces, dar nu vrea să audă de succesiune?

Buna ziua. Am aceasta nelamurire: in urma decesului fiului, a ramas mostenitoare mama si 2 surori vitrege. Mama a acceptat succesiunea in termen, prin declaratie. Surorile nu, dar nici nu se cunoaste adresa lor, ele fiind in USA. S-a luat legatura cu ele telefonic, dar nu vor sa auda de succesiune. Deci singura optiune ne ramane sa dezbatem judecatoreste. Dar...avand in vedere ca a trecut un an nu putem invoca decaderea din termenul de 1 an a lor? Nu cred ca au fost legal citate pt succesiune asa cum zice legea, dar totusi... nu se poate invoca? Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Viorel Muha , Consilier juridic 23:56, 20 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este bine sa stiti ca instanțele sunt refractare la astfel de procese.
Dacă nu deschideți bine procesul este foarte posibil sa il pierdeți.
Si pe textele de lege invocate puteti avea probleme si sa va fi anulată acțiunea.
Ce valoare are mostenirea?
Taxa de timbru se plăteste la valoare.Dacă timbrati si se anulează acțiunea pierdeți banii.
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Va mulțumesc foarte mult!
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
As Mai fi avut următoarea nelămurire: în situația pe care dna.av. Drian mi-ați expus-o, și pt care va mulțumesc, ca petit vom solicita: constatarea deschiderii succesiunii la data decesului, și stabilirea de către instanța a masei partajabile, a moștenitorilor și a cotelor ce revin fiecărui moștenitor. DAR, daca ridicam problema neacceptarii fata de cele 2 moștenitoare, mai avem un singur moștenitor acceptant. Ar fi bine sa avem petit de constatare a faptului că X e unica moștenitoare, sau să lăsăm asta după solicitarea citarii celor două neacceptante? Va foarte mulțumesc. Mare lucru că sunt oameni care răspund la obiect:)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solicitati cele eumerate de Dvs., iar cu privire la succesori, ambele: sa se constate atat calitatea Dvs. de mostenitoare cat si faptul ca ceilalti sunt straini de mostenire prin neacceptare.
Multumesc foarte mult!

Alte discuții în legătură

Dreptul de mostenire slobodan slobodan Va prezint urmatorul caz : Suntem doua surori, dupa decesul mamei sora mea mai mare nu a dorit partea ei de mostenire , nu a cerut-o in timpul vietii ei, sora ... (vezi toată discuția)
Nulitate certificat mostenitor ContSters60093 ContSters60093 Va supun atentiei urmatoarea speta: de pe urma defunctului X raman ca mostenitori - sotia supravietuitoare plus 3 fiice (majore). Procedura ... (vezi toată discuția)
Certificat de calitate de mostenitor vioval vioval Cum se poate obtine un certificat de calitate de mostenitor in cazul in care am doua surori in strainatate care nu vor sa-mi raspunda la cererea de chemare in ... (vezi toată discuția)