avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua! Ma adresez cu urmatoarea speta: un salariat solicita Concediu crestere copil nascut in luna aprilie 2019. Situatia referitoare la cele 12 luni in ultimele 24 anterior datei nasterii copilului este urmatoarea:
- apr. 2019 = 20 ZL
- martie 2019 = 11 ZL, 4 CM, 6 CO
- febr. 2019 = 15 ZL + 5 CO
- ian. 2019 = 20 ZL
- dec. 2018 = 19 ZL
- nov. 2018 = 21 ZL
- oct. 2018 = 6 ZL
- iulie 2018 = 1 ZL
- iunie 2018 = 18 ZL + 2 ABS
- mai 2018 = 21 ZL
- apr. 2018 = 11 ZL
- mai 2017 = 11 ZL + 1 ABS
- apr. 2017 = 12 ZL + 3 ABS
Deoarece am dubii la fractiunile de luna realizate de salariat, va rog sa-mi spuneti daca acesta indeplineste conditiile pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil. Multumesc, o zi buna!!!
Cel mai recent răspuns: Miha2018 , utilizator 08:12, 22 Mai 2019
In restul zilelor ce statut a avut ?

OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
In restul zilelor nu a realizat venituri.
- Cele 12 luni sunt din 3 CIM-uri: apr 2017 - mai 2017, apr. 2018 - iulie 2018 si oct 2018 - prezent.
- Am comparat zilele lucrate din cele 12 luni cu zilele lucratoare din fiecare luna si are 2 fractiuni de luna constituite dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2), respectiv iulie 2018 si oct. 2018, deci s-ar incadra la alin. (3) .... celelalte fractiuni de luna sunt peste jumatate din nr. de zile lucratore.
- Ma nedumereste si expresia "prin exceptie" .... am si discutat cu cineva de la AJPIS si mi a zis ca nu are 12 luni ,,,, deci nu poate beneficia de indemnizatie.
Va multumesc si astept raspunsul dvs.
Opinia mea este ca beneficiaza , intrucat i se aplica si exceptia .
Asa am considerat si noi!!! O sa mai discut odata cu d-na de la AJPIS .... Multumesc!! O zi buna!!!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2019
Miha2018, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ccc (cu fractiuni de luna) Alexandra Banica Alexandra Banica Buna ziua, Va rog mult sa ma lamuriti, eu sper sa mi confirmati ca, calculul meu este corect. Sunt in sarcinata in 8 luni, voi naste cu aprox in jurul.datei ... (vezi toată discuția)
Concediu creștere copil Alexandraiancu78 Alexandraiancu78 Bună ziua! Am și eu o întrebare! Sunt însărcinată în 10 săptămâni! Contractul de muncă a inceput pe 1 septembrie 2018, iar data nașterii ar fi 11 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Ioanaviorica Ioanaviorica Buna ziua! In ian 2018 am terminat indemnizatia crestere copil cu primul copil,iar acum sunt din nou insarcinata urmand sa nasc in luna iunie 2019.Vreau sa va ... (vezi toată discuția)