Buna ziua! As dori sa aflu si eu un raspuns pentru urmatoarea situatie: Tatal meu a fost unic actionar la o firma. A decedat si in urma lui am ramas 3 mostenitori: eu, mama mea si sora mea. Am facut succesiunea la notar, urmand sa mergem la Registrul Comertului sa definitivam situatia, insa nu am cazut de comun acord cine sa fie administrator. As dori sa stiu, daca ele(mama si sora mea) vor sa fie una dintre ele ca si administrator, se poate lucrul acesta fara acordul si semnatura mea? Repet, este vorba strict de scuccesiunea pentru firma detinuta de tatal meu, nu si pentru succesiune pentru persoana fizica.
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Succesiunea este o problema, firma, alta.
Totul depinde de cum a fost constituita firma, cititi va rog cu atentie statutul firmei.
Mai multe situatii se pot prezenta:
1) Tatal actionar unic, presedinte/director si administrator, statut de firma care nu prevede transmisia prin succesiune (sau posibilitate absenta in statut, cazul cel mai intalnit).
Firma nu mai exista in urma decesului proprietarului-actionar unic+director+administrator.
Mostenitorii nu pot mosteni firma, ei vor mosteni bunurile ei.
Bunurile firmei vor intra deci in masa succesorala, nu firma in sine.
Deci firma va trebui in prealabil pusa in lichidare si se vor partaja bunurile cnf drepturilor succesorale legale.
2) Statut de firma care prevede posibilitati de transmisie in urma decesului actionarului unic.
Va trebui studiat statut si aplicate prevederile mentionate,
Notarul va fi cel care va putea sa le puna in aplicare cnf legilor in vigoare, deci va trebui transmis statutul prin curier cu confirmare de primire.
Dupa dezbaterea succesiunii, in functie de drepturile de vot obtinute in urma succesiunii se va vota in AGA cine va fi numit administrator.
Firma va continua sa existe si vor trebui facute demersurile admnistrative legale.
3) Tatal dvs a facut un testament si a prevazut un quantum de actiuni/mostenitor.
Testamentul va fi aplicat de catre notar si mostenitorii care au primit actiuni prin deschiderea succesiunii vor decide prin vot in AGA au pro-rata al drepturilor de vot cine va fi administrator la o majoritate de 50+1 drepturi de vot.
Firma va continua sa existe si vor trebui facute demersurile admnistrative legale.
Concluzie: in ultimele 2 cazuri veti putea exprima prin vot acordul sau opozitia dvs.
Buna ziua! Nu m-am facut inteleasa: s-a realizat la notar succesiunea pentru partile sociale ale firmei, mama detine 2/8, sora mea 3/8 si eu 3/8. Repet intrebarea: daca mama si sora mea doresc ca mama mea sa fie administrator, dar eu nu sunt de acord, pot ele doua sa faca lucrul acesta la Registrul Comertului, fara ca eu sa imi dau acordul?
Mai bine zis nu ati inteles ceea ce v-am scris!!!
Daca s- a "realizat la notar succesiunea pentru partile sociale ale firmei" inseamna ca situatia este cea descrisa in cazul nr. 2).
Mai clar, statutul firmei permitea distribuirea actiunilor detinute de catre actionarul unic conform dispozitiilor legale in vigoare in materie de succesiune.
In acest caz raspunsul este DA, mama si sora pot, in anumite conditii, sa numeasca una din cele doua persoane in calitate de administrator.
ATENTIE, conditiile necesare sunt urmatoarele:
1) dupa dezbaterea succesiunii trebuia convocata de catre unul dintre noii actionari o AGA. Convocarea trebuia facuta contra semnatura sau prin curier cu confirmare de primire;
2) In curier trebuiau precizate subiectele care trebuiau dezbatute in AGA;
3) hotararea de a numi un administrator trebuia supusa votului actionarilor si mentionata in procesul verbal de AGA.
Daca una din aceste etape a fost neglijata, chiar daca in mod normal (dpdv matematic) nu puteti obtine majoritatea de 50+1 drepturi de vot, veti putea ataca in justitie hotararea lor si obliga, prin justitie, co-actionarii sa numeasca un administrator exterior!!!
Mostenire s.c.
arlezyyana
Buna seara! Am si eu cateva nelamuriri:
1: Tatal meu era unicul actionar la o firma S.C. . A decedat si doresc sa stiu cui ii va reveni firma(eu mai am o ... (vezi toată discuția)