avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Părinții divorțați locuiesc în casa primită de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Părinții divorțați locuiesc în casa primită de minor ca donație de la bunicii paterni. Are dreptul mama să-și aducă noul soț în această casă?

Suntem divortati de 2 ani cu minor de 13 ani cu domiciliul la mama. Casa in care a ramas sa locuiasca este o donatie de la bunicii paterni pentru minor , iar ambii parinti sunt trecuti ca sustinatori legali.Mama s-a. recasatorit .Are voie sa locuiasca cu noul sot in aceasta casa unde locuieste in continuare si tatal minorulu?. Ameninta ca va pleca cu minorul in orasul parintilor ei, daca fostul sot nu este de acord ca mama sa locuiasca in continuare in acea casa . Care sunt caile legale ?Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imobilul e al copilului, deci acesta are drept sa locuiasca acolo.
Minorul locuieste la mama, deci mama poate locui acolo.
Tatal de ce mai sta acolo, in ce baza?

Drepturile copilului sunt exercitate de parinti. Astfel, acordul trebuie dat de ambii parinti pentru un domiciliu legal acolo. Totusi, mama trebuie sa aiba locuinta comuna cu sotul ei. Pe de alta parte, nu vad sa fie un drept de dispozitie asta de a da un acord pentru locuinta. Apoi, cf. legii europene si romanesti, acordul de a sta in locuinta de fapt a altuia o da locatarul.
E posibil sa ajunga acordul mamei.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Casa este donată nepotului de către părinții tatălui. Tata copilului locuiește în munca și sudoarea părinților săi, care au donat casa nepotului. Copilul în câteva luni va avea buletin, nu mai este atât de minor încât proprietar fiind să-i permită noului soț al mamei să intre în casa lui.

Copilul la vârsta asta nu-și va evacua tatăl din casă, și în plus, nu va accepta ca un străin să intre peste tatăl său.
De la vârsta de 14 ani, care aproape îi are, își intră parțial în dreptul de capacitate parțială de exercițiu.
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2019
Dapix, utilizator
Casa e donata, nu mai e a parintilor tatalui, indiferent ca au primit-o si ei sau e din sudoare. Tatal nu a avut casa niciodata.
Din experienta mea in dreptul familiei, pentru un copil e confuzabil sa locuiasca in continuare cu ambii parinti in situatia in care acestia sunt divortati. Copilul, fie si la 14 ani pe care aproape ii are, nu trebuie introdus in problemele parintilor. Nu vine un copil sa le rezolve parintilor problema.
In plus, problema nu se pune ce poate face copilul (care nu poate, in opinia mea, incheia un act de administrare al unui imobil la 14 ani, oricum), ci se pune problema ce poate face mama, adultul, in administrarea imobilului fiului ei.
Nici eu si nici altcineva nu poate bloca obtinerea unui domiciliu legal la o adresa a unei persoane. Nu se inscrie o interdictie sau similar la Evidenta populatiei. Asa incat, legal, fiul nu are cum bloca accesul noului sot al mamei, iar mama il poate da.
intrebare: daca tatal nu pleaca, cine cere evacuarea lui ?
In mod normal asa ar fi,..el nu ar vrea pe nimeni altcineva, dar este inca influentat de mama lui...si pus in fata faptului nu cred ca ar avea puterea sa spuna ceva. trebuie sa intervin eu ,legal,cu ceva..sa previn pt ca .mama lui nu ar tine cont de nimic pentru a realiza interesul ei.
multumesc oricum


Asa este,dar minorul este influentat de mama inca, si trebuie facut ceva cu dovezi si de necontestat. pt ca mama nu ar asculta de nimeni si nimic,decat de politie si executor posibil.
multumesc oricum


hotararea de divort stabileste domiciliul minorului la mama. oricare ar fi , nu specific la acesta. deci ea poate merge cu copilul in orice locatie ar vrea. iar despre imobil,acesta este al minorului,dar reprezentat de mama si tata pana la 18 ani ,ambii avem domiciluil legal la aceasta adresa 10 ani..deci avem aceleasi drepturi de domiciliu. insa noul sot, nu vad ce drept ar avea n la aceasta locatie, daca nici minorul nu doreste,nici eu, ca reprezentatnt al acestuia
multumesc oricum
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2019
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Probleme partaj in caz divort amiabil la notar gheocont gheocont Divort la notar amiabil semnat Copil .de 11 ani a primit o donatie casa de la bunicii paterni. Tutori sunt trecuti ambii parinti Are dreptul in aceste ... (vezi toată discuția)
Anchetã socialã judiciarã omatcons omatcons Bună ziua, Aş dori să ştiu o părere autorizată cu privire laîncredinţarea unui minor în cazul când părinţii divorţează, iar nici unul dintre ei ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate al casei unde urmeaza sa se stabileasca domiciliul copilului dupa divortul parintilor Simona135 Simona135 Ma puteti si pe mine lamuri intr-o problema referitoare la actul de proprietate al imobilului unde urmeaza sa se stabileasca domiciliul copilului , in urma ... (vezi toată discuția)