avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatem succesiunea după tata. Cum se poate trece ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatem succesiunea după tata. Cum se poate trece casa părintească pe numele copiilor mei?

Buna ziua, tatăl meu a decedat in Feb 2019 si acum, împreună cu mama si cei doi frați ai mei, trebuie sa facem succesiunea. Tatăl si mama aveau in proprietate o casă pe care mama, fratii mei si cu mine suntem de acord sa o trecem pe numele celor 2 copii ai mei. Cum trebuie procedat încă de la începutul deschiderii succesiunii? Imi puteți recomanda un notar bun in Sectorul 3? Mulțumesc
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:40, 25 Mai 2019
Mulțumesc mult tuturor pentru clarificări! As vrea sa mai întreb, dacă după dezbaterea succesiunii se face acel act de partaj prin care mama si fratii imi cedează mie acea casă, ea va fi considerată tot “moștenire”? Sotul meu are vreun drept asupra ei fiind primită in timpul căsătoriei? In cazul in care soțul imi va fi supraviețuitor, casa o vor moștenii doar copiii sau si soțul va avea drepturi asupra ei? Ideea este că mama dorește ca acea casă sa fie moștenită in final doar de cei doi copii ai mei, care sunt acum majori si necăsătoriți. Mulțumesc mult de ajutor!
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2019
Andrej2014, utilizator
Buna ziua,
La un eventual divort sotul nu are niciun drept fiind bun propriu.
Daca ,,treceti dincolo" inaintea lui atunci are dreptul la 1/4 din masa succesorala deci si din acel imobil.
Va sfatuiesc sa mergeti la notar si sa solicitati, de comun acord cu ceilalti comostenitori, ca acea casa sa intre in lotul dumneavoastra.
Dupa ce se incheie succesiunea donati sau vindeti bunul copiilor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La partaj, nimeni nu cedeaza nimic. Fiecare isi ia cate ceva. Dvs va luati casa, fratii celelalte bunuri sau bani.
Daca in afara de acea casa, nu mai exista alte imobile si fratii dvs nu doresc sulte (bani), sa dea declaratii de renuntare la mostenirea tatalui. Ramaneti mostenitoare dvs si mama, dupa care impreuna le faceti acte copiilor dvs.
Despre mostenire vorbim la decesul unei persoane.
Casa de la parinti este bunul propriu al dvs. Cat timp sunteti in viata sau daca divortati, sotul nu va avea niciun drept.
Daca decedati dvs prima, casa se va imparti intre sot-1/4 si copii 3/4.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere moștenire cris2020 cris2020 Tata a decedat în mai 2018. Suntem două surori și mama e in viață. In urma decesului tatălui au rămas un apartament și o casă. Mama are o oarecare ... (vezi toată discuția)
Cedare drepturi mostenire mwijng mwijng Buna ziua tuturor, Adresez o intrebare celor in masura sa ma sfatuiasca in urmatoarea privinta: tatal meu a decedat acum 5 luni. Dimpreuna cu fratele meu si ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! tatăl meu a decedat în 14 august 2023. ca si moștenitori ... nimenea nimenea Bună ziua! Tatăl meu a decedat în 14 august 2023. Ca si moștenitori sunt mama și 2 copii. Am vrea sa demaram succesiunea după decesului tatălui. Ca si ... (vezi toată discuția)