avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... A doua abatere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

A doua abatere

Va salut cu respect

O intrebare simpla am si eu si sper sa ma poata ajuta cineva.
Pe scurt, acum vreo 8-9 ani, an avut un dosar penal pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice, in care am primit... nu mai stiu exact... un an jumate sau doi cu suspendare, plus perioada aceea de inca vreo doi ani de reabilitare. Prin 2004 sau 2005 aveam cazierul curat, pentru ca mmi-a trebuit la o angajare. Deci consider ca eram "reabilitat" cum se zice.
Problema e ca in toamna anului trecut, am facut aceeasi prostie si am ramas iar fara permis (tot penal peste 1 la mie), de data asta in Germania, nu stiu daca e relevant lucrul asta.
Am primit cateva hartii in limba germana acasa, din care, dupa o tentativa de traducere cu google translate, am inteles ca am o amenda de platit in jur de vreo 1000 de euro, iar in afara de asta se mai specifica ceva de genul ca dupa ce voi reusi sa-mi recapat permisul de conducere, nu voi avea voie sa circul pe teritoriul germaniei inca nu stiu cat timp. Asta nu mai intereseaza chiar deloc, pentru ca mi-am schimbat meseria intre timp.

Intrebarea mea ar fi: cum se procedeaza in astfel de cazuri? Iar in cazul in care voi fi judecat cumva in tara, la condamnarea pe care o voi primi, va mai conta si cea din trecut? Adica la modul in care voi lua iar cu suspendare, se poate transforma in pedeapsa cu executare datorita recidivei, dupa atatia ani, chiar daca in momentul de fata am cazierul curat?

Va rog mult sa ma ajutati cu o informatie...
Va multumesc
Nu o sa mai fiti judecat in tara, dar este posibil sa vi se anuleze permisul.
Anularea permisului de conducere HG1391/2002
ART. 203
(1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se dispune:
a) de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, dispusă de o instanţă din România;
b) de şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, pronunţată de către o autoritate străină competentă, pentru o infracţiune săvârşită de titular pe teritoriul statului respectiv, dacă pentru fapta săvârşită legislaţia română prevede această măsură.
#M3
(2) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia titularul a domiciliat, în condiţiile existenţei unui certificat de deces.
#B
(3) Măsura anulării permisului de conducere se comunică, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1).
(4) În termenul prevăzut la alin. (3), permisul de conducere se transmite de serviciul poliţiei rutiere care a dispus anularea la autoritatea competentă care l-a eliberat, în vederea efectuării menţiunii în evidenţă.

Multumesc mult pentru raspuns.

Chestia interesanta e ca in baza de date a politiei din Craiova, permisul meu apare ca valabil, pentru ca am verificat. Asta inseamna ca pot sa circul in Romania, iar in cazul unui control sa risc o simpla amenda pentru ca nu-l am la mine?
Eu zic sa intrebati in scris la Brigada Rutiera.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot conduce in romania cu permis de strainatate? ciprianneagu ciprianneagu In noiembrie anul trecut mi-a fost anulat permisul de conducere pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice. Nici pana in ziua de astazi nu a fost ... (vezi toată discuția)
Buna seara, am fost oprit in trafic avand permisul de conducere ... bogdandragos bogdandragos Buna seara, am fost oprit in trafic avand permisul de conducere suspendat; mi s-a dat dovada fara drept de circulatie, mi-a fost deschis dosar penal, iar dupa ... (vezi toată discuția)
Anulare permis de conducere ? Romică Stoica Romică Stoica In urma unui control in trafic am fost gasit sub influienta bauturilor alcoolice cu o concentratie suficienta ca sa fiu trimis in judecata si condamnat la o ... (vezi toată discuția)