avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... URGENT!!!! Tatal cere copilul dupa 10 ani...in care ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

URGENT!!!! Tatal cere copilul dupa 10 ani...in care nici macar nu l-a recunoscut!

Buna ziua,

Problema e urmatoarea: Mama fetitei, se desparte de barbatul care se presupune a fi tatal fetitei (el nu vrea s-o recunoasca pe motiv ca nu-i al lui, fetita ramane cu mama ei). Mama fetitei se recasatoreste, si fetita locuieste cu mama, sotul acesteia, si bunica din partea mamei. Acum un an, intr-un stupid accident de masina, moare mama fetitei, care ramane in ingrijirea sotului mamei (au venit cei de la protectia copilului si i-au incredintat-o acestuia sub protectie). Acum, dupa 10 ani, cati are fetita, tatal acesteia (barbatul despre care mama fetitei spunea ca e tatal ei, si care n-a vrut s-o recunoasca) inainteaza proces pentru a lua fetita.

Se mai impune o precizare: sotul mamei, cu care fetita locuieste acum, si care o ingrijeste ca pe propriul copil, i-a povestit acesteia ca s-are putea sa stea o vreme la tatal ei, tocmai pt. a o pregati in cazul pierderii procesului. Fetita e daramata psihic acum, din acest motiv, si nu mai vrea sa vb cu nimeni, fiind foarte atasata de actualul "tata" si de bunica ei, cu care locuieste in prezent.

Ce sanse exista ca tatal-adevarat sa ia fetita?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:07, 2 Decembrie 2009
Am omis sa spun ca e vb de un somaj tehnic pe timp de iarna, nu de somajul normal, deci teoretic are loc de munca.

Ar mai fi de mentionat faptul ca: 1. fetita este crescuta, intretinuta, ingrijita, are tot ce vrea pt. scoala (conditii decente) de catre actualul "tata" + parintii acestuia, care-i acorda o afectiune de nedescris, ca si cand ar fi nepoata lor 2. Bunica cu care locuieste (bunica naturala a fetitei, din partea mamei) este grav bolnava, si aceasta, la randul el este ingrijita de acelasi barbat, fostul sot al mamei decedate, ambele fara el, nu s-ar putea descurca.

Pretinsul tata trebuie sa faca testul ADN?
Si, pretinsul tata spune ca el n-a stiut de existenta fetitei, de aceea n-a luat legatura cu ea in acesti 10 ani, insa e o mare minciuna, fiindca el stia (chiar o matusa, ruda a mamei fetitei, s-a dus personal la el sa-i spuna ca fetita e a lui, insa acesta nici n-a vrut sa auda). Ruda respectiva, poate fi dusa ca martor? Dar bunica fetitei, care este bolnava la pat, poate depune marturie? (exista posibilitatea ca cineva sa se deplaseza la ea acasa spre a-i lua o declaratie? Aceasta stie foarte bine relatia fetitei cu actualul "tata" si afectiunea acestuia, avand in vedere ca locuiesc impreuna)
Si inca ceva, el cere stabilirea paternitatii, pai asta trebuia facuta in termen de un an, nu? E legal sa ceara acum asta?

Va multumesc nespus pentru sprijin, sfaturi si idei!!!
Pretinsul tata poate face o recunoastere voluntara a copilului , in fata instantei, printru-un act autentic, in fata notarului , prin testament. Nu se mai pune problemna stabilirii paternitatii acum , ci doar daca actiunea ar fi pornita de copil, prin reprezentntul sau legal .
Desigur ca pot fi adusi martori care sa relateze adevarul .
...asa a denumit-o actiune in stabilirea paternitatii....insa m-ar interesa, daca totusi, recunoaste copilul, inseamna ca instanta i-ar da drept de vizita, ar stabili pensie alimentara, ...nu? Fetita ar putea ramane sa locuiasca in continuare cu actualul "tata" si bunica el, nu? .... Ma gandesc ca recunoasterea pe care tatal natural prezumat vrea s-o faca, e in scopul pastrarii unei relatii apropiate cu fetita....ar avea el ceva de castigat pe plan material din aceasta actiune pe care o introduce? Daca o recunoaste inseamna ca i se incredinteaza lui, si-i va controla el bunurile pana la 14 ani?

Multumesc!
Daca prezumtivul tata va face recunoasterea , sigur ca va dobandi unele drepturi si indatoriri in privinta copilului. S-ar putea insa sa nu-i fie totusi incredintata . Si daca ar fi asa , nu vad ce avantaje materiale ar dobandi. Administrarea bunurilor fetitei nu i-ar aduce chiar niciun avantaj material, as spune ca dimpotriva , va da socoteala pentru o administrare defectuoasa , daca va fi cazul.
Dar sotul mamei nu ar fi dispus sa o recunoasca pe fetita?

Alte discuții în legătură

Ce este de facut?paternitate steriel steriel buna ziua, ma adresez dvs in speranta ca ma puteti indruma. sunt casatorita de n ani dar de 3 ani nu mai stau cu sotul. am o relatie de concubinaj cu un alt ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii si filiatia fata de tata FainisDaniel FainisDaniel am o fetita de 4 ani ce s-a nascut cat mama era casatorita cu un alt barbat de cetatenie olandez, vrea ca fetita sa imi poarte numele si ma intereseaza ce ar ... (vezi toată discuția)
Mama divortata dar are copil cu alt barbat inutza13 inutza13 buna ziua, sora mea este separata de primul sot iar sentinta a aparut doar in noiembrie,adica acum 8 luni , ea acum are copil cu alt barbat ,ei fiind ... (vezi toată discuția)