avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... URGENT!!!! Tatal cere copilul dupa 10 ani...in care ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

URGENT!!!! Tatal cere copilul dupa 10 ani...in care nici macar nu l-a recunoscut!

Buna ziua,

Problema e urmatoarea: Mama fetitei, se desparte de barbatul care se presupune a fi tatal fetitei (el nu vrea s-o recunoasca pe motiv ca nu-i al lui, fetita ramane cu mama ei). Mama fetitei se recasatoreste, si fetita locuieste cu mama, sotul acesteia, si bunica din partea mamei. Acum un an, intr-un stupid accident de masina, moare mama fetitei, care ramane in ingrijirea sotului mamei (au venit cei de la protectia copilului si i-au incredintat-o acestuia sub protectie). Acum, dupa 10 ani, cati are fetita, tatal acesteia (barbatul despre care mama fetitei spunea ca e tatal ei, si care n-a vrut s-o recunoasca) inainteaza proces pentru a lua fetita.

Se mai impune o precizare: sotul mamei, cu care fetita locuieste acum, si care o ingrijeste ca pe propriul copil, i-a povestit acesteia ca s-are putea sa stea o vreme la tatal ei, tocmai pt. a o pregati in cazul pierderii procesului. Fetita e daramata psihic acum, din acest motiv, si nu mai vrea sa vb cu nimeni, fiind foarte atasata de actualul "tata" si de bunica ei, cu care locuieste in prezent.

Ce sanse exista ca tatal-adevarat sa ia fetita?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:07, 2 Decembrie 2009
... am priceput, AVLIL, sunt de acord cu tine, doar ca eu ma refeream la faptul ca, s-ar putea, din cate inteleg eu, ca fetita respectiva nici macar sa nu fie a celui care e prezumat tata biologic....poate nu e al lui, si daca ar recunoaste-o pur si simplu, atunci ar rupe-o si de familia pe care o are acum, si poate nici nu-i e tata natural; de aici rezultand o mare lovitura pentru psihicul acelei copile tarata dintr-o "familie" in alta. Mai mult, nici n-as mai vedea de ce face aceasta actiune, daca putea merge direct la st. civila. Care sa-i fie interesul...??

Eu banuiesc ca respectivul (care n-a vrut sa auda de 10 ani ca teoretic, s-ar putea sa aiba o fetita) vrea acum de fapt, sa vada daca intr-adevar e a lui, si doar asa, sa obtina incredintarea acesteia...nu ne-a zis fany actiunea formulata de reclamant, ce spune de termen? spune cumva ca abia acum ar fi aflat ca are o fetita??? si astfel sa se incadreze in acel "1 an" despre care Codul Familiei face referire, e drept, in privinta mamei, facand astfel o "analogie" in favoarea tatalui...altfel nu vad logica actiunii lui.

Daca e vorba de intampinare, e clar ca-i actiune, doar nu facea intampinare la declaratia data la starea civila.
Repet: nu vad interesul unei astfel de actiuni.
E ca si cum as introduce actiune ca sa ies din casa, instanta ar trebui sa-mi spun: pai madam, vad ca deja ai iesit din casa, ai venit la proces... daca poti iesi din casa fara sa faci actiune, care e interesul sa mai faci actiune?
O mai consider o modalitate de hartuire inutila prin instante...

Daca poti sa dai o declaratie, de ce vii sa ceri sa constatam noi ceea ce tu poti face fara noi?

Cat despre daca e sau nu a acelui tata, asta nu suntem noi in masura sa presupunem sau sa afirmam in lipsa de date... si nu stim cum si daca ar fi tarata sau nu.
Am revenit, cu cateva precizari: e vb de actiune pt. stabilirea paternitatii, am consultat dosarul dupa ce am vazut ce ati scris aici. Am inteles, ca respectivul (presupus tata biologic) a fost sa dea declaratie la starea civila, insa nu stiu ce s-a intamplat (probabil ca nu era hotarat, si cred ca numai daca testul ADN va dovedi ca e copilul lui, vrea sa-l recunoasca, probabil deaia a inaintat actiune in instanta).
Ma gandesc ca devreme ce spuneti ca putea face recunoastere voluntara la st. civila, dupa 10 ani, si n-a facut-o inaintand o actiune in justitie, asta vrea sa afle, daca e sau nu al lui (asta scrie si-n cererea de chemare in judecata, unde solicita testul ADN).

Avocata actualului tata (sotul mamei decedate) dupa ce-a primit 3.000 ron pana la primul termen, (unde s-a dat termen sa studieze reclamantul intampinarea), nici macar nu-si face timp sa explice tatalui ce se intampla acolo, nu stie decat sa se grabeasca, nu are timp niciodata sa stea de vorba ( nu toti suntem avocati, tocmai deaia ne angajam avocati, care stiu procedurile si ne reprezinta) + mai stie sa ceara bani. De asta incerc sa cer aici lamuriri suplimentare, cu avocatul pe care-l platesc din greu :(

Spuneti ca pot sa merg eu acum (chiar daca este proces pe rol) sa dau declaratie la st. civ. si sa recunosc eu copilul?

Si inca ceva, daca i se va incredinta lui, va trebui ca fetita sa mearga sa locuiasca cu el? (el nu e casatorit, sta doar cu mama lui care e divortata de tatal lui..fetita nu i-a vazut niciodata, nu cred ca s-ar acomoda cu ei, cred ca ar fi o trauma pentru ea). Se poate sa o recunoasca dar fetita sa ramana sa locuiasca cu bunica ei in continuare?

Multumesc mult!!!!
eu nu cred ca exista vreun interes la mijloc , cat mai degraba o remuscare a presupusului tata biologic , omul nu este convins din aceasta cauza nu a mers direct la starea civila si in instanta va cere proba cu ADN-ul , nu cred ca de buna voie actualul tata al micutei ar fi de acord
Si mai ales ca acum si mama este decedata , are omul remuscari
eu cred ca ptr binele copilului ar fi sa faca acest test , mai devreme sau mai tarziu copilul va dori totusi sa afle cine este tatal biologic
inteleg situatia ,tatal actual om de buna credinta iubeste copilul , ajuta bunica , dar mai devreme sau mai tarziu copilul o sa doreasca sa stie cine este tatal biologic , sunt destule cazuri de copii infiati , care au avut toate conditiile din lume dar totusi au vrut sa cunoasca cine ii sunt parinti naturali

asa ca daca iubiti acest copil , faceti testul lasati-l sa aiba un tata natural

nu este numai el vinovat si mama ar fi trebuit sa ceara stabilirea paternitati , el a avut un motiv sa nu recunoasca de prima data copilul , dar mama de ce nu a cerut de la inceput acest lucru , daca era foarte sigura de acest lucru

acum omul nu vrea decat sa stie in primul rand daca el este tatal

decat sa va certati prin judecati , cadeti la o invoiala , lasati-l sa faca testul
acum dvs cunoasteti mai bine problema sunt ceva interese materiale sau omul vrea efectiv sa stie daca este sau nu copilul lui

ptr tatal actual chiar daca rasplata lui ptr efortul depus in ajutorul acestui copil nu va fi ceva imediat , sa nu uitam ca suntem trecatori prin aceasta lume iar faptele bune se contabilizeaza si ele undeva acolo

Dati dovada de intelepciune :confused:
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2009
ContSters89128, utilizator
Multumesc pt. raspunsul dv. dl Ricu, pe undeva aveti si dreptate, insa as dori si raspuns la intrebarile de mai sus, ca sa stiu cum sa procedez (ideea e ca n-a venit nimeni sa intrebe daca poate face testu)...pur si simplu ne-am trezit dati in judecata (de fapt fetita e parata, iar tatal actual citat ca reprez. legal)...sa fie asta singurul motiv pe care a inaintat aceasta actiune? doar pt. testul ADN? SI apoi, daca testul e pozitiv, poate cere cheltuieli de judecata?

Multumesc tuturor pt. interes si pt. ajutor!
Astept rasp. dvs.

Alte discuții în legătură

Ce este de facut?paternitate steriel steriel buna ziua, ma adresez dvs in speranta ca ma puteti indruma. sunt casatorita de n ani dar de 3 ani nu mai stau cu sotul. am o relatie de concubinaj cu un alt ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii si filiatia fata de tata FainisDaniel FainisDaniel am o fetita de 4 ani ce s-a nascut cat mama era casatorita cu un alt barbat de cetatenie olandez, vrea ca fetita sa imi poarte numele si ma intereseaza ce ar ... (vezi toată discuția)
Mama divortata dar are copil cu alt barbat inutza13 inutza13 buna ziua, sora mea este separata de primul sot iar sentinta a aparut doar in noiembrie,adica acum 8 luni , ea acum are copil cu alt barbat ,ei fiind ... (vezi toată discuția)