Soția tatălui meu susține că tata m-a dezmoștenit printr-un testament pe care notarul nu l-a găsit în RNNEL. Am dreptul să cer dezbaterea succesiunii, și care ar fi cota mea din moștenire?
Tatal meu a decedat in 2016, iar in 2015 a incheiat o a doua casatorie din care nu au rezultat descendenti. Eu avand calitate de fiica din prima casatorie. Actuala sotie, sustine fara sa probeze cu acte ca tata ar fi incheiat un testament prin care m-a dezmostenit; totusi in urma interogarii bazei RNNEL nu s-au gasit inregistrate acte juridice.
Intrebarile mele sunt:
- daca am dreptul sa solicit dezbaterea succesiunii si in ciuda existentei acelui testament, daca am vreo cota legala din mostenire asupra singurului bun, respectiv un imobil. In caz afirmativ, care ar fi cota de care beneficiez;
- unde este mai indicat sa ma adresez pt dezbaterea succesiunii: instantei sau notarului, in conditiile in care sotia supravietuitoare nu doreste sa participe la deschiderea succesiunii.
Mentionez ca nu am intreprins nicio actiune care sa-mi atraga statutul de nedemnitate, ci pur si simplu, s-a optat pt aceasta eventuala dezmostenire ca urmare a unor neintelegeri.
Buna seara,
1. Daca va intelegeti mergeti la notar si dezbateti succesiunea.
2. Nu exista dezbostenire
3. daca nu va intelegeti mergeti in instanta si solicitati dezbaterea succesiunii.
4. bunurile realizate de tata inaintea casatoriei:
- dumneavoastra 3/4
- mama vitrega 1/4
bunuri realizate de cei doi in casatorie
- dumneavoastra 3/8
- mama vitrega 5/8.
Solicitati ajutorul unui avocat.
romascanu
Moderator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Testamentul despre care se vorbește ar putea:
1. să nu existe
2. să fie un testament olograf - caz în care nu apare în baza de date (dar nu e cu nimic mai prejos decât un testament autentic, dacă îndeplinește condițiile: scris, datat și semnat de mâna testatorului)
Dvs. ați acceptat moștenirea tatălui? În ce fel?
S-ar putea să nu fi făcut defunctul ce se zice că ar fi făcut, dar să reușiți dvs. cu mâna dvs. Timpul nu lucrez în favoarea dvs.
Mai bine începeți demersurile pentru dezbaterea succesiunii, decât să stați și să vă întrebați: o fi, sau n-o fi ce se zice că ar fi...