avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soția tatălui meu susține că tata m-a dezmoștenit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soția tatălui meu susține că tata m-a dezmoștenit printr-un testament pe care notarul nu l-a găsit în RNNEL. Am dreptul să cer dezbaterea succesiunii, și care ar fi cota mea din moștenire?

Tatal meu a decedat in 2016, iar in 2015 a incheiat o a doua casatorie din care nu au rezultat descendenti. Eu avand calitate de fiica din prima casatorie. Actuala sotie, sustine fara sa probeze cu acte ca tata ar fi incheiat un testament prin care m-a dezmostenit; totusi in urma interogarii bazei RNNEL nu s-au gasit inregistrate acte juridice.
Intrebarile mele sunt:
- daca am dreptul sa solicit dezbaterea succesiunii si in ciuda existentei acelui testament, daca am vreo cota legala din mostenire asupra singurului bun, respectiv un imobil. In caz afirmativ, care ar fi cota de care beneficiez;
- unde este mai indicat sa ma adresez pt dezbaterea succesiunii: instantei sau notarului, in conditiile in care sotia supravietuitoare nu doreste sa participe la deschiderea succesiunii.

Mentionez ca nu am intreprins nicio actiune care sa-mi atraga statutul de nedemnitate, ci pur si simplu, s-a optat pt aceasta eventuala dezmostenire ca urmare a unor neintelegeri.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 13:51, 3 Iunie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Testamentele olografe nu prea mai au mare trecere in instanta... decat in cazuri foarte bine argumentate si foarte bine pregatite. Chiar si olograf de ar fi.... copilul tot nu poate fi dezmostenit printr-un testament. Vrei sau nu vrei, rezerva succesorala ramane a copilului si nici o instanta (respectabila) nu cred ca va decide sa se incalce acest drept al copilului.
Ar fi preferabil să nu vă dați sfaturi din experiențe personale, dacă profesați în alt domeniu și nu în drept.
Rezerva aceea nu rămâne așa cum o vedeți dvs. pururea și-n veci vecilor.
Rezerva o obține cel ce o cere în termenul de prescripție. Nu-i destul să aibă dreptul.
Sau, altfel spus, dacă în instanță vă bazați doar pe „am dreptul” s-ar putea să nu apucați nici să deschideți gura despre dreptul pe care îl aveți. (fiindcă s-a terminat procesul între timp, prin admiterea unei excepții).
Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2019
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data inscrierii unui testament in rnnel AureliaStamate AureliaStamate La consultarea RNNEL vad data inregistrarii unui testament sau mi se comunica de catre notarul pe care-l incredintez sa faca consultarea doar existenta sau ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am testament autentic de la părinți pe apartamentul ... Toculeasa Toculeasa Buna ziua! Am testament autentic de la părinți pe apartamentul deținut de ei .Ei au decedat si vreau sa știu dacă pot trece apartamentul pe numele meu in ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil vitreg romanasul romanasul Salutare, Am ceva nelamuriri ref. la o mostenire unei case. [b]Tatal meu vitreg [/b] are un copil din prima casatorie de care s-a despartit cand avea doar ... (vezi toată discuția)