avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Decizii impunere nr.630 - anulare?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Decizii impunere nr.630 - anulare?

Buna ziua,

In luna aprilie 2019 am primit decizii de impunere nr.630 pt. perioada 2014-2017.
Avand in vedere acest comunicat ANAF: "La inițiativa doamnei Viorica Dăncilă, Prim-Ministrul României, Ministerul Finanțelor Publice a inițiat un proiect de ordonanță de urgență prin care se propune anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente, neachitate până la data intrării în vigoare a ordonanței, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice ale căror venituri sunt mai mici decât salariul de bază minim brut pe țară sau, după caz, sunt mai mici decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017", in prezent mai trebuie platite aceste sume?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 20:39, 15 Noiembrie 2019
Eu inca n-am primit nimic; suma continua sa apara in SPV si in Ghiseul.ro. Am sunat la ANAF si mi-au spus ca inca se lucreaza la ele, ca o sa mai dureze, si ca nu vor bloca conturile intre timp. Contul nu mi-a fost blocat (inca...).
Am trimis o solicitare la ANAF si am primit raspuns ca trebuie sa platesc aceste sume conform prevederilor art.2 din OUG 31/2019. Mi s-a mentionat faptul ca baza de calcul pentru determinarea CASS a fost venitul net realizat de mine din activitati independente.
Prin urmare, am platit si am intrebat la Trezorerie daca aceste sume pot fi trecute ca si cheltuieli deductibile in anul 2019. Persoana de la ghiseu nu a stiut sa-mi raspunda, asa ca am trimis din nou o solicitare la ANAF.
Se pot trece aceste sume platite ca regularizari CASS pt. 2014-2016 ca si cheltuieli deductibile in anul 2019?
Ultima modificare: Vineri, 9 August 2019
sonia1978, utilizator
Nu.
Am primit urmatorul raspuns de la ANAF:
"In conformitate cu prevederile Legii 227/2015 privin Codul fiscal, in vigoare din 2016, art.118, alin.2 lit.b:
(2) Pt. veniturile prevazute la art.61 lit.a si a^1, la determinarea venitului anual impozabil, contribuabilul stabileste:
b)venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate prevazute la lit.a, din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii.
Avand in vedere prevederile legale mentionate, in opinia noastra, contributia de asigurari sociale de sanatate nu este o cheltuiala deductibila."

Nu inteleg. Cum adica "contributia de asigurari sociale de sanatate nu este o cheltuiala deductibila."?
Eu nu am primit decizie de anulare, insa datoria a disparut din lista obligatiilor de plata (atat in SPV cat si in Ghiseul.ro) in cursul lunii septembrie. Daca aveti cont in SPV, faceti acolo o solicitare de documente, alegeti obligatii de plata si veti primi in maxim 1-2 minute in sectiunea Mesaje documentul (situatia valabila la sfarsitul lunii anterioare). S-ar putea ca intre timp sa fi disparut acea datorie.

Alte discuții în legătură

Cas si cass sunt cheltuieli deductibile la pfa? monica195 monica195 Buna ziua puteti sa-mi spuneti la un PFA CAS si CASS sunt cheltuieli deductibile, se scad din profit ca,cheltuieli ? (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza venitul din arenda? Vanessa2022 Vanessa2022 Cum se calculeaza venitul din arenda ? Eu am vazut ca se calculeaza asa. Venitul brut- deducerea de 40 % = venitul net realizat ; venitul net realizat- ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate sau nu DaviAndrei DaviAndrei Buna ziua, am un pfa unde pt anul 2018, cas-ul l-am considerat cheltuiala deductibila, pe cand : cass, impozit pe profit si plata tva-ului le-am trecut pe ... (vezi toată discuția)