avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ar trebui sa reincep munca dupa CIC, dar...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ar trebui sa reincep munca dupa CIC, dar...

Buna ziua, situatia mea e destul de asemanatoare cu a altor persoane... totusi mai am unele nelamuriri:
Am lucrat la o firma ai caror patroni sunt straini si patronii ori nu cunosc prea bine legea romaneasca, ori se fac ca nu inteleg; cert este ca am lucrat la ei, legal, cu contract pe termen nelimitat, vreo 6 luni inainte de a intra in prenatal (ca inainte de a-mi face contract m-au tot dus cu vorba o perioada, dar asta e alta poveste). Anul trecut, cand copilasul meu avea cateva luni mi-au cerut sa ma intorc la munca, pe motiv ca nu o sa mai gasesc locul cand o sa intorc, apoi cand le-am spus ca nu pot lasa singur un copilas de 3 luni mi-au cerut sa-mi dau demisia si cand am refuzat mi-au spus ca nu-i nimic, ca oricum ma vor da afara chit ca nu vreau eu, ca am lucrat doar 6 luni in mod legal si ca nu am nici un drept de a ma mai intoarce la ei si ca legea nu e cum zic eu, etc.
Pe 28 nov baietelul meu va face 2 ani iar luni, pe 30 noiembrie, trebuie sa ma prezint la munca, am inteles asta foarte clar din spusele dvs, cei de pe forum. Ideea este ca alaltaieri am trimis un mail cu cererea de incetare a suspendarii contractului de munca, iar colegul meu de servici mi-a zis ca nu mai am ce cauta acolo, ca au dat afara pe toata lumea, el este singurul angajat care a ramas (este si imputernicit de patroni sa-i reprezinte, ei venind rar in Romania), ca patronii se gandesc sa inceapa alte afaceri poate chiar in alta tara, ca le merge prost, etc. Cand a aflat ca trebuie sa ma intorc la munca nu-i venea sa creada, a reactionat intr-o forma foarte dubioasa: ca nu e fair-play din partea mea, ca trebuia sa-i anunt (eu deja am anuntat cu o saptamana inainte de data reintoarcerii, plus ca in trecut am mai avut astfel de discutii cu administratorul firmei), ca eu nu inteleg ca nu au de unde sa ma plateasca? Binenteles, i-am raspuns ca asta nu e problema mea si nici treaba lui, ca am tot dreptul sa ma duc la munca... In fine, a fost ceva absurd, nu-mi venea sa cred ca port acea conversatie cu el, pentru ca afectiv asta nu depindea de el. A ramas sa ma anunte el rezultatul cererii mele, ca trebuie sa intrebe la contabilitate daca e adevarat ce spun eu si daca ei intr-adevar sunt obligati sa ma primeasca si ca o sa discute si despre modalitatea de a ma concedia.
Eu nu prea as vrea sa intru in somaj, as merge la lucru macar o perioada in care as incerca sa-mi gasesc alt job. Mentionez ca la firma respectiva eu am fost prima angajata, deci in momentul de fata acest coleg ar fi ultimul venit in firma. Oare pot refuza sa semnez decizia de concediere pe motiv de restructurare de post? Ce s-ar intampla in cazul in care nu as fi de acord sa intru in somaj si as cere sa se aplice regula "sa plece ultimul venit"? As putea face asta, desi cu parere de rau pentru cei doi copii ai lui?
Inca un amanunt: cand lucram jumatate din salariu aparea pe cartea de munca (pentru ca firma sa nu plateasca prea multe impozite), iar celalata jumatate ar fi trebuit sa-i primesc sub forma de contract de mandat) iar la sfarsitul anului ar fi trebuit sa platesc singura impozitul aferent acelei sume lunare. Cert este ca firma nu a inregistrat acele contracte iar noi (inclusiv colegul meu) practic am primit jumatate din salariu la negru. Fac aceasta precizare pentru ca:
1. in cazul in care nu ma vor concedia as dori sa stiu cum imi pot pastra intact acest salariu (cel din cartea de munca este nemultumitor) desi vor incerca sa-mi plateasca numai suma stabilita in contract
2. daca ma vor concedia, cum si daca voi putea beneficia de intregul salariu atunci cand imi vor plati salariile compensatorii.

Nu stiu daca e important, dar postul pe care-l ocupam era de director administrativ (desi o vreme am lucrat singura la firma si faceam totul, inclusiv tot ce tinea de secretariat, plus ca eram imputernicita sa cumpar si sa vand diverse proprietati ale companiei, sa-i reprezint in toate actiunile si in fata institutiilor), etc: e considerat post de conducere? In cazul in care imi vor plati salarii compensatorii cum aflu cate salarii va trebui sa primesc? In acest caz un eventual preaviz de cate zile este? Pe contractul meu de munca fosta contabila a scris ca termen pt un eventual preaviz: 30 zile. S-ar aplica acest termen sau cel de 20 zile?

In afara de plata preavizului si a salariului/salariilor compensatoriu/i de ce alte drepturi as mai putea beneficia?

Si mai am o intrebare (cum am mai spus, am multe nelamuriri): dupa doi ani se poate solicita plata acelui salariu bonus acordat femeii la nasterea copilului? Pentru ca nu mi s-a platit asa ceva si vad ca totusi legea prevede o astfel de plata.
Multumesc anticipat pt toate raspunsurile si sper sa intelegeti ceva din toata aceasta nebuloasa... va asigur ca am scurtat muuult povestea, care in realitate e mai complicata.


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:08, 16 Martie 2010
1. NU aveti cum sa refuzati sa semnati decizia de concediere ptr ca:
- salariatul nu trebuie sa fie de acord cu decizia, el va semna doar de primirea unui exemplar din decizie;
- este prerogativa angajatorului de a concedia salariatii, nu are nevoie de acordul lor;
2. Daca nu mai exista activitate sau locul dvs de munca atunci va trebui sa vi se acorde un preaviz de 20 zile lucratoare in timpul caruia aveti dreptul sa lucrati 4 ore/zi si sa fiti platita 8 ore/zi ptr a va cauta de lucru. Preavizul de concediere in acest caz nu are legatura cu preavizul de 30 zile care se acorda in cazul demisiei ptr functiile de conducere
3. Sincer, nu am auzit de principiul "ultimul venit primul plecat". Concedierile au la baza alte "cauze" si alte principii.
4. Daca ati lucrat "fara forme legale" ptr o parte din salariu nu prea aveti cum sa dovediti. A fost o situatie pe care ati acceptat-o.
5. Aveti dreptul la 1 salariu compensatoriu ptr faptul ca veti fi concediata.
6. Daca nu ati solicitat ajutorul de nastere puteti sa o faceti acum dar ma indoiesc ca il veti primi avand in vedere atitutdinea colegului reprezentant al patronilor.
7. Sper sa aveti o dovada ca ati trimis cererea de incetare a suspendarii CIM, asta ca sa nu se faca cumva pierduta.
8. De asemenea, va sfatuiesc sa va prezentati la serviciu in ziua in care trebuie sa o faceti. Nu lipsiti ptr ca inseamna absente nemotivate si veti da un motiv in plus.
Multumesc foarte mult pt raspuns.
Copilul implineste 2 ani sambata, deci nu am cum sa merg la servici pana luni, nu?
O sa merg si atunci cu o cerere, sa fiu sigura ca nu se face pierduta. E bine asa?

Referitor la salariu, nu am semnat niciodata un stat de plata, nici fluturas, nimic. Mergeam la banca, unde aveam imputernicire, imi scoteam toata suma pe care trebuia sa o primesc (deci si suma aceea ilegala) si pe chitanta de la banca scriam SALARIU (si prenumele meu), iar aceea chitanta mergea binenteles la contabilitate. Asta timp de 20 luni, cat am lucrat efectiv pt ei. Nu stiu daca acele chitante bancare de retragere numerar reprezinta vreo dovada.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
Jazmin, utilizator
Presupunand ca nu se lucreaza sambata atunci mergeti la serviciu luni cu cererea de incetare a suspendarii CIM.

Oricum, daca banii nu i-ati primti "in mod legal", nu ati platit contributii si alte alea la ei, acei bani sunt "la negru". NU va ajuta la nimic
Multumesc foarte mult
Eu nu prea inteleg cum ati putut dvs intra in concediu pentru cresterea copilului daca ati avut numai 6 luni lucrate legal, asa cum dvs spuneti cand una din conditiile pentru acordarea concediului pentru crestere copil este sa fi avut venituri supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterior datei de nastere a copilului.

Alte discuții în legătură

Loc de munca bodo gabriella bodo gabriella ma interesez pt o prietena de-a mea caruia in data de 19 noi.2009 ii expira concediul de maternitate pt cresterea copilului. Unde a lucrat ea inainte de ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic anca13 anca13 buna ziua. o persoana aflata in CIC, doreste sa revina la serviciu. angajatorul este obligat sa o primeasca? exista o perioada minima de timp in care ... (vezi toată discuția)
Concediu pt cresterea copilului pana la 2 ani marius_alexandru marius_alexandru buna ziua,a si ei niste intrebarii: 1-eu ocup functia de director de magazin la o firma ,cu cit timp trebuie sa anunt firma ca vreau sa intru in concediul de ... (vezi toată discuția)