Buna ziua, situatia mea e destul de asemanatoare cu a altor persoane... totusi mai am unele nelamuriri:
Am lucrat la o firma ai caror patroni sunt straini si patronii ori nu cunosc prea bine legea romaneasca, ori se fac ca nu inteleg; cert este ca am lucrat la ei, legal, cu contract pe termen nelimitat, vreo 6 luni inainte de a intra in prenatal (ca inainte de a-mi face contract m-au tot dus cu vorba o perioada, dar asta e alta poveste). Anul trecut, cand copilasul meu avea cateva luni mi-au cerut sa ma intorc la munca, pe motiv ca nu o sa mai gasesc locul cand o sa intorc, apoi cand le-am spus ca nu pot lasa singur un copilas de 3 luni mi-au cerut sa-mi dau demisia si cand am refuzat mi-au spus ca nu-i nimic, ca oricum ma vor da afara chit ca nu vreau eu, ca am lucrat doar 6 luni in mod legal si ca nu am nici un drept de a ma mai intoarce la ei si ca legea nu e cum zic eu, etc.
Pe 28 nov baietelul meu va face 2 ani iar luni, pe 30 noiembrie, trebuie sa ma prezint la munca, am inteles asta foarte clar din spusele dvs, cei de pe forum. Ideea este ca alaltaieri am trimis un mail cu cererea de incetare a suspendarii contractului de munca, iar colegul meu de servici mi-a zis ca nu mai am ce cauta acolo, ca au dat afara pe toata lumea, el este singurul angajat care a ramas (este si imputernicit de patroni sa-i reprezinte, ei venind rar in Romania), ca patronii se gandesc sa inceapa alte afaceri poate chiar in alta tara, ca le merge prost, etc. Cand a aflat ca trebuie sa ma intorc la munca nu-i venea sa creada, a reactionat intr-o forma foarte dubioasa: ca nu e fair-play din partea mea, ca trebuia sa-i anunt (eu deja am anuntat cu o saptamana inainte de data reintoarcerii, plus ca in trecut am mai avut astfel de discutii cu administratorul firmei), ca eu nu inteleg ca nu au de unde sa ma plateasca? Binenteles, i-am raspuns ca asta nu e problema mea si nici treaba lui, ca am tot dreptul sa ma duc la munca... In fine, a fost ceva absurd, nu-mi venea sa cred ca port acea conversatie cu el, pentru ca afectiv asta nu depindea de el. A ramas sa ma anunte el rezultatul cererii mele, ca trebuie sa intrebe la contabilitate daca e adevarat ce spun eu si daca ei intr-adevar sunt obligati sa ma primeasca si ca o sa discute si despre modalitatea de a ma concedia.
Eu nu prea as vrea sa intru in somaj, as merge la lucru macar o perioada in care as incerca sa-mi gasesc alt job. Mentionez ca la firma respectiva eu am fost prima angajata, deci in momentul de fata acest coleg ar fi ultimul venit in firma. Oare pot refuza sa semnez decizia de concediere pe motiv de restructurare de post? Ce s-ar intampla in cazul in care nu as fi de acord sa intru in somaj si as cere sa se aplice regula "sa plece ultimul venit"? As putea face asta, desi cu parere de rau pentru cei doi copii ai lui?
Inca un amanunt: cand lucram jumatate din salariu aparea pe cartea de munca (pentru ca firma sa nu plateasca prea multe impozite), iar celalata jumatate ar fi trebuit sa-i primesc sub forma de contract de mandat) iar la sfarsitul anului ar fi trebuit sa platesc singura impozitul aferent acelei sume lunare. Cert este ca firma nu a inregistrat acele contracte iar noi (inclusiv colegul meu) practic am primit jumatate din salariu la negru. Fac aceasta precizare pentru ca:
1. in cazul in care nu ma vor concedia as dori sa stiu cum imi pot pastra intact acest salariu (cel din cartea de munca este nemultumitor) desi vor incerca sa-mi plateasca numai suma stabilita in contract
2. daca ma vor concedia, cum si daca voi putea beneficia de intregul salariu atunci cand imi vor plati salariile compensatorii.
Nu stiu daca e important, dar postul pe care-l ocupam era de director administrativ (desi o vreme am lucrat singura la firma si faceam totul, inclusiv tot ce tinea de secretariat, plus ca eram imputernicita sa cumpar si sa vand diverse proprietati ale companiei, sa-i reprezint in toate actiunile si in fata institutiilor), etc: e considerat post de conducere? In cazul in care imi vor plati salarii compensatorii cum aflu cate salarii va trebui sa primesc? In acest caz un eventual preaviz de cate zile este? Pe contractul meu de munca fosta contabila a scris ca termen pt un eventual preaviz: 30 zile. S-ar aplica acest termen sau cel de 20 zile?
In afara de plata preavizului si a salariului/salariilor compensatoriu/i de ce alte drepturi as mai putea beneficia?
Si mai am o intrebare (cum am mai spus, am multe nelamuriri): dupa doi ani se poate solicita plata acelui salariu bonus acordat femeii la nasterea copilului? Pentru ca nu mi s-a platit asa ceva si vad ca totusi legea prevede o astfel de plata.
Multumesc anticipat pt toate raspunsurile si sper sa intelegeti ceva din toata aceasta nebuloasa... va asigur ca am scurtat muuult povestea, care in realitate e mai complicata.
Doamna crimson, concediu de ingrijire copil fara indemnizatie exista.
Avem si noi 2 cologe carora le-au lipsit 2 luni pentru indemnizatie si totusi au beneficiat de cic 2 ani.
@Kitte
Va rog sa-mi precizati si temeiul legal in baza careia faceti o astfel de afirmatie si v-as fi foarte recunoscatoare pentru ca mi-as face mea culpa, mi-as corecta o eroare si as mai invata ceva azi.
Dupa cunostintele mele privind legislatia care reglementeaza cest aspect, concediul de crestere copil fara plata se poate acorda in urmatoarele doua situatii:
- numai 1 an, la cerere ca si prelungire , dupa implinirea a 2 ani a copilului - dar acesta este mai degraba un concediu fara plata aprobat de angajator
- 2 ani, concediu crestere copil fara plata, care se acorda dupa primele 3 nasteri sau primii 3 copii adoptati daca se indeplinesc conditiile de eligibilitate.
Sper ca nu m-am pripit in presupuneri dar nu cred ca userul Jazmin se afla in vreuna din cele doua situatii.
Cat despre cele 2 luni lipsa de care pomeniti la colegele dvs, daca doamnele nu veneau din somaj, dintr-un CIC anterior sau nu avusesera si alte venituri supuse impozitului pe venit (din activitati pfa, etc), nu imi explic cum au putut beneficia de concediu pentru crestere copil.
sunt obligata sa-mi iau cele 126 de zile de concediu?nu se poate sa mi le iau doar pe cele 45 postnatal care sunt obligatorii?dupa cele 45 de postnatal as vrea sa ma intorc la munca
Doamna crimson, concediu de ingrijire copil fara indemnizatie exista.
Avem si noi 2 cologe carora le-au lipsit 2 luni pentru indemnizatie si totusi au beneficiat de cic 2 ani.
Corecta afirmatia dvs ... art.51 lit.a C.mun. este temeiul de drept al suspendarii c.i.c. pe durata CIC.
Loc de munca
bodo gabriella
ma interesez pt o prietena de-a mea caruia in data de 19 noi.2009 ii expira concediul de maternitate pt cresterea copilului. Unde a lucrat ea inainte de ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic
anca13
buna ziua.
o persoana aflata in CIC, doreste sa revina la serviciu. angajatorul este obligat sa o primeasca? exista o perioada minima de timp in care ... (vezi toată discuția)