avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... O intrebare cam urgenta
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

O intrebare cam urgenta

Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Sunt cadru didactic necalificat si lucrez de doi ani. Pe data de 14 iunie mi se incheie contractul. Eu sunt insarcinata si as naste la sfarsitul lu septembrie. Ce ar trebuie sa fac sa pot lua indemnizatie dupa ce o sa nasc??stiu ca trebuie sa am 12 luni lucrate in ultimile 24 dar eu pana nasc nu as mai fi angajata..ce e de facut in cazul asta??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:45, 31 Mai 2019
Buna ziua;
Contractul este pe perioada determinata si expira pe data de 14 Iunie?
Daca da...va puteti inscrie pentru a primi indemnizatia de somaj.
Din somaj se poate intra in concediu maternal ( cele 126 de zile) si apoi in cel de crestere copil-pe aceasta perioada indemnizatia de somaj se suspenda urmand a o primi dupa termiarea Concediului pentru Crestere Copil-CCC.
Daca nu doriti sa va inscrieti pentru somaj nu este nici o problema, nu trebuie sa fiti angajata la data nasteri pentru a primi indemnizatia pentru CCC, trebuie doar sa aveti cele 12 luni necesare-care pot fi cumulate sau nu.
1. Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de existenta unui c.i.m. activ sau de un anumit articol cu care a incetat c.i.m.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

2. La incetarea de drept a c.i.m. - expirarea duratei pentru care a fost incheiat - va puteti inscrie la somaj. Din somaj se poate intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

Pe perioada acestor concedii,plata indemnizatiei de somaj este suspendata si se va relua de fiecare data la terminarea fiecaruia dintre aceste concedii.

3. O alta varianta, ar fi sa mergeti la Casa de Asigurari de Sanatate sa depuneti actelepentru plata concediului de maternitate, dupa care sa depuneti actelepentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara, contractul de munca îmi expira în data de 30.06.2021 ... Anamaria N Anamaria N Bună seara, Contractul de munca îmi expira în data de 30.06.2021 iar data nașterii copilului meu va fii în luna noiembrie. Dacă voi fii în concediu ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizaþie pentru crestere copil? nicoadriana nicoadriana Lucrez la o fabrica din data de 24.09.2013 si am contractul pana in data de 30.09.2014 si sunt însărcinată in data14 saptamani.ar trebui sa nasc prin 28 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil si contract de munca perioada determinata andrascarlet andrascarlet Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: lucrez in domeniul bancar cu contract de munca perioada determinata pana la 26 iunie 2015. De la 1 iunie intru in ... (vezi toată discuția)