avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Litigiu accident auto.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Litigiu accident auto.

Am un amic in Targu Mures, sofer profesionist, care, conducandu-si duba pe un drum care are doar cate o banda pe sens, a acrosat, cu oglinda, un biciclist foarte beat. In momentul depasirii biciclistul s-a inclinat, pur si simplu, spre autoutilitara. Biciclistul a fost ranit, a stat o vreme in spital, soferului i-a fost luat permisul, spitalul ii cere soferului banii pentru tratarea biciclistului (suma foarte mare). Acestea sunt informatiile de care dispun in acest moment . Soferul si-a reprimit, intre timp, permisul. Intrebarea mea este : cine este, de fapt vinovat de cele intamplate ? Soferul a facut o depasire regulamentara, ba chiar a trecut, cu roata din stanga, de axul drumului, dar biciclistul, rupt de beat (fapt constatat), s-a inclinat asa de tare spre masina incat soferul n-a mai avut ce face. De asemenea, soferul a ramas fara permis, deci, fara posibilitatea de a munci si a-si castiga existenta. La fel si cu cheltuielile de spitalizare ale biciclistului. Deocamdata beneficiez doar de aceste informatii. Rog pareri. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:08, 5 Iunie 2019
Vinovat de cele intamplate se face persoana identificata de politie si procuror ca fiind vinovata de producerea accidentului. Chletuielile de spitalizare vor fi achitate de persoana respectiva.
Deci, faptul ca biciclistul, beat, a cazut pe masina, desi soferul conducea regulamentar, n-are importanta ? Daca o persoana care traverseaza printr-un loc pe unde nu are, legal, voie, si este accidentata, este vinovat soferul ? Nu pot sa existe erori si din partea politiei ?
Bineînțeles ca exista erori, problema e ca organul e presupus cu anumite prezumtii de temeinicie și veridicitate pentru actele întocmite și de multe ori acestea se înlătura doar în instanță. A priori nu se constată din oficiu.
Pentru formularea unei opinii cât mai realiste trebuie cunoscute toate probele administrate la dosar și,poate, ceva mai mult.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident ContSters72658 ContSters72658 biciclist pe drum european, beat (reiese din testul alcoolemiei).L-am evitat in ultimul moment, l-am lovit cu oglinda retrovizoare.L-am retinut pana la venirea ... (vezi toată discuția)
Accident mlh man mlh man Buna seara. Ma numesc MLH din Cluj si am o intrebare. Sant sofer de camion si ma deplasam de la Cluj spre Baia=Mare. In localitatea Somcuta Mare un pieton beat ... (vezi toată discuția)
Help catamblin catamblin In urma cu cateva zile am fost implicat intru-un accident. Un bicilist a iesit in fata mea dupa o strada din partea stanga, a trecut de axul drumului si a ... (vezi toată discuția)