În opinia mea, nu aveți încotro și trebuie să vi-l schimbați pentru că în sentință nu apare învoiala să purtați în continuare numele fostului.
În codul familiei, în vigoare când ați divorțat, scria:
Art. 40
La desfacerea casatoriei prin divort, sotii se pot invoi ca sotul care, potrivit art. 27, a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot, sa poarte acest nume si dupa desfacerea casatoriei.
Instanta judecatoreasca va lua act de aceasta invoiala prin hotararea de divort. Instanta, pentru motive temeinice, poate sa incuviinteze acest drept, chiar in lipsa unei invoieli intre soti.
Daca nu a intervenit o invoiala sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti va purta numele ce avea inainte de casatorie.
Puteți rezolva doar dacă vă schimbați numele pe cale administrativă, spuneți că puteți dovedi faptul că sunteți cunoscută cu numele lui. Din păcate, ca să puteți depune actele trebuie întâi să vă faceți un act de identitate provizoriu cu noul nume, iar procedura e de durată.
Ca să vă faceți o idee:
[ link extern ]
Puteți împuternici un avocat să se ocupe de toate după ce vă faceți cartea de identitate provizorie dar ar trebui să mai aveți măcar două luni valabilitate la pașaport, ca să vă puteți întoarce unde sunteți.
Doar după ce apare în Monitorul Oficial cererea de schimbare de nume vă puteți face noul pașaport.
Spuneți că nu aveți familie în țară, dar prieteni/cunocuți mai apropiați aveți? O să aveți nevoie de cineva care să vină cu dvs. la Evidență. Ca să vă faceți cartea de identitate provizorie e nevoie de o declarație de primire în spațiu pentru o lună.
Cred că v-am speriat destul de rău, îmi pare rău pentru asta dar din păcate nu aveți variante. Mă îndoiesc că veți obține o completare a sentinței de divorț din străinătate.
Completare
Poate ar fi bine să vă faceți acum pașaportul la consulat cu numele schimbat, ca să-l aveți pentru călătorii, și când veniți în țară să vă luați cartea provizorie ca să puteți împuternici un avocat să se ocupe de procedură.
După publicarea în MO vă puteți reface pașaportul.