Buna ziua
Va prezint atentiei urmatoarea situatie:
Am achizitionat in 2017 un apartament prin programul Prima Casa. Acesta este situat la un demisol de bloc.
La unul din colturile unei camere si-a facut aparitia o formatiune de mucegai , in decembrie 2017, ianuarie 2018, martie 2018, ianuarie 2019. Mentionez ca tind sa cred ca este vorba de o infiltratie deoarece acel colt are deasupra sa balconul vecinului de la parter. Mucegaiul a aparut de obicei cand s-a topit rapid zapada. Situatia a fost comunicata de fiecare data dezvoltatorului. Apartamentul este inca in garantie pana pe 2 Iulie 2019. Detin tot istoricul de comunicare pe email, unde am foarte putine raspunsuri. In acesti 2 ani tot ce au putut sa faca a fost sa constate e fiecare data. O singura data au venit cu un pulverizator cu solutie antimucegai, solutie care rezolva pe moment. Ultima data i-am instiintat in ianuarie 2019. Am primit un raspuns in luna mai 2019 in care imi comunicau ca voi fi contactat de catre seful de santier pentru a stabili ce se va face. Nu am primit niciun telefon nici pana astazi cu toate ca am insistat in continuare cu mailuri. Considerand ca nu isi respecta garantia oferita si vor sa lungeasca perioada astfel incat sa iasa locuinta din garantie doresc sa va intreb daca este util sa-i actionez in instanta pentru acest lucru. Trebuie sa luam in calcul si riscurile de a locui intr-o camera cu mucegai, acesta fiind printre primele cauze de aparitie a tuberculozei. Tratamentul acestei boli implica izolare minim un an si este foarte costisitor daca nu este asigurat de CNAS.
Care sunt sansele sa obtin remedierea defectelor reclamate cu 2 ani garantie la lucrare, 6000-euro daune morale pentru risc de imbolnavire si nerespectarea clauzelor de garantie si ce costuri ar implica acest proces din partea mea? As prefera sa platesc 25% din suma obtinuta ca si onorariu, daca se castiga procesul.
Multumesc
Apreciez că puteți formula o acțiune estimatorie, fondată pe viciile lucrului achiziționat, obținând diminuarea proporțională a prețului vănzării; totodată, printr-un capăt subsidiar de cerere puteți demonstra întrunirea condițiilor răspunderii civile delictuale, solicitând repararea prejudicilui moral cauzat (este moral întrucât nu v-ați îmbolnăvit dar trăiți cu frica acestei posibilități)
În conformitate cu prevederile art. 135 din Statutul profesiei de avocat, este interzis avocatului să-şi fixeze onorariile în baza unui pact de quota litis, care este o convenţie încheiată între avocat şi clientul său, înainte de soluţionarea definitivă a unei cauze, prin care se fixează exclusiv totalitatea onorariilor avocatului, în funcţie de rezultatul judiciar al cauzei!
Onorariul de succes este complementar onorariului fix!