avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de somaj.Cum se calculeaza?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de somaj.Cum se calculeaza?

Buna ziua.
As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de somaj avind urmatoarele date: vechime in munca 12 ani, media salariului pe ultimele 12 luni este 3576.75 RON.
Va rog daca se poate sa-mi raspundeti cit mai urgent pina miine dimineata.
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
avy33, utilizator
Cel mai recent răspuns: avy33 , utilizator 18:56, 3 Decembrie 2009
1. Se parea ca AJOFM nu are declaratiile de la angajatorii dvs. din perioada 2002-2005 si nici nu au incasat contributiile de la acestia.
2. Mergeti la acei angajatori ai dvs. sa va dea adeverinta cu perioada cand ati lucrat si ordinele de plata cu care au platit contributiile la somaj.
3. Va redau di Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 18. - (1) In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia, odata cu inmanarea carnetului de munca, de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul prevazuta la art. 14, pentru fiecare luna, din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia le-au retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, urmatoarele:
a) daca inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
c) daca se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (2) din lege.
(2) Adeverinta prevazuta la alin. (1) va contine si perioadele in care s-a prestat activitatea, perioadele pentru care raporturile de munca sau de serviciu au fost suspendate, precum si data si motivul incetarii acestora.
(3) Adeverinta prevazuta la alin. (1) se verifica si se certifica de agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe baza declaratiilor lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj depuse de angajator si a inscrisurilor efectuate in carnetul de munca sau, dupa caz, doar pe baza inscrisurilor efectuate in carnetul de munca.
(4) In situatia in care nu s-a intocmit carnet de munca, dovada existentei unor raporturi de munca sau de serviciu se efectueaza cu alte acte prevazute de lege.
(5) In situatia in care sunt identificate neconcordante intre continutul adeverintei si continutul declaratiilor lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj depuse de angajator si/sau inscrisurile efectuate in carnetul de munca ori se constata ca angajatorul nu a depus declaratia lunara, agentiile pentru ocuparea fortei de munca solicita in scris angajatorului corectarea respectivelor documente si depunerea lor la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 5 zile lucratoare de la data primirii solicitarii.
(6) Modelul adeverintei, prevazut in anexa nr. 26, se poate modifica sau completa prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 19. - (1) Certificarea stagiilor de cotizare realizate anterior datei de 1 martie 2002 se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca, potrivit art. 36 din lege, in baza certificatului intocmit conform modelului prevazut in anexa nr. 5.
(2) Certificarea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 martie 2002 se face, dupa caz, pe baza:
a) declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj si a adeverintei eliberate de angajator potrivit art. 18 sau, dupa caz, doar pe baza adeverintei eliberate de angajator potrivit art. 18, in cazul in care se constata ca angajatorul nu a depus declaratia, pentru persoanele care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevazute la art. 19 din lege;
b) contractului de asigurare pentru somaj prin insumarea lunilor pentru care s-a achitat contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj.
(3) Certificarea stagiilor de cotizare prevazute la alin. (2) se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca prin certificatul intocmit conform modelului prevazut in anexa nr. 25.
(4) Procedura privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj se aproba prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
buna ziua

m-am gandit sa nu mai deschid subiect nou, dat fiind ca se refera la aceeasi problema; totusi am 2 mici nelamuriri, referitoare la:
1. media ultimelor 12 luni asupra careia se aplica procentul:
daca 2 din aceste ultime 12 luni am stat acasa, perioada 01.12.2008-01.02.2009, fara job, fara venituri, iar pe perioada 01.02.2009-30.11.2009 am avut salariul de incadrare 4500RON (30.11.2009 imi inceteaza CIM cu art.65(1), atunci indemnizatia de somaj este:
0,75*600 + 5%*(2*0 #-o + 10*4500)/12 = 637,5
sau
0,75*600 + 5%*(2*4300 :"> + 10*4500)/12 = 673,3
4300 fiind salariul de incadrare din perioada 01.10.2008-30.11.2008
2. procentul de 5% sau 7% se refera la perioada efectiva de cotizare, nu? respectiv, daca am 10 ani si 1 luna de cand am carte de munca, dar am avut 2 intreruperi intre joburi (6 luni in 2002 + 2 luni in 2009), inseamna ca stagiul de cotizare este mai mic de 10ani, respectiv procentul este 5%?
NB:
Exista posibilitatea de a plati acum, personal, retroactiv, contributia aferenta acelor perioade, pentru a avea stagiul de cotizare >10ani?

merci
gaby
1. Perioada de contributie la somaj este perioada in care salariatul si angajatorul au platiti contributia legala.
2. Daca vreti sa incheiati un contract de asigurare cu ANOFM, acesta intra in vigoare de la data semnarii lui. Nu are efect retroactiv.
tudorvaleriu a scris:

conform OUG 28/2009 (prin care celor care incep sa primeasca somaj in 2009 le se adauga 3 luni de somaj).


Ca sa nu mai deschid un nou topic pe aceasta tema, doresc sa va intreb daca aceasta OUG se aplica si in cazul meu: am vechime 2 ani, am depus zilele trecute dosarul si mi-au spus sa vin la semnat in 14 decembrie. In acest caz voi beneficia de somaj 6 luni + alte 3?

Va multumesc anticipat!
1. Prevederea respectiva din OUG 28/2009 se aplica tuturor celor care intra in somaj pana la 31.12.2009, inclusiv.
2. Eu nu inteleg de ce sa va duceti "la semnat" tocmai pe 14 decembrie!? Puteati sa semnati cererea tip pentru somaj si in ziua cand ati depus dosarul.
3. Daca e ceva lipsa la dosar sau ceva in neregula va amana iar si asa iesiti din termenul legal.

Alte discuții în legătură

Acte pentru somaj - anexa 14 andreeatoma andreeatoma as dori sa stiu daca este legal si daca da care este baza legala sa mi se ceara completarea anexei 14 de la toate locurile de munca unde am lucrat in decurs de ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza indemnizatia de somaj? lory34 lory34 am si eu o intrebare referitoare la calcularea somajului, eu in ultimele 7 luni am lucrat la o firma cu sediu in alta localitate unde salariul era de 1590 brut ... (vezi toată discuția)
Calcul somaj petrisil petrisil Azi am primit decizia de somaj prin care mi se acorda 590 ron asta insemnand 450 ron (cei 75% din salariul minim) + 139.55 ron reprezentand 7% din media ... (vezi toată discuția)