avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical in preaviz
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical in preaviz

Buna ziua!

Angajatorul a somat pe X ca ii desfiinteaza postul in 1 luna, cu preaviz de 20 de zile lucratoare pe motiv de reorganizare. Daca X primeste concediu medical, in acets caz, mai poate beneficia de prelungirea duratei de preaviz? Adevaratul motiv il constituie ca nu prea avea de lucru pe acel post, X cerea de lucru, lui X i-a fost luat un spor platit pana acum (cel prin care in sectorul de constructii era scutit de impozit si CASS - pe motiv ca avand in vedere nivelul incasarilor, acest spor a trebuit livrat la stat - nu stiu cat este de adevarat), in final - nu mai am nevoie de tine, prefer sa fac ceea ce faceai tu cu PFA extern, cand am nevoie, asta dupa 4 ani de slugareala.
In acest sens, putem avea vreo sansa daca il actionam in judecata, pentru concediere nelegala?
In cazul in care refuza emiterea adeverintelor pentru medic de famile, si somaj, ce putem face? Imi pare rau ca X nu a plecat mai devreme si l-a slugarit pe patron, normal era sa poarte o discutie si sa-l lase sa-si caute, nu sa-i tranteasca pe masa un preaviz, ca asul din maneca (dar, ma rog...e legal).

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:47, 19 Iunie 2019
20 de zile lucratoare - 1 zi ( a 2-a zi de Rusalii care este nelucratoare) = 19 zile.
Normal este sa se termine preavizul incepand cu 03.07.2019 si NU incepand cu 02.07.2019.
Ati mentionat ca : incepand cu data de 04.06. incepe preavizul .... in acest caz, zilele de preaviz sunt : 4,5,6,7,10,11,12,13,14, 18,19,20, 21,24,25,26,27, 28 iunie , 1, 2 iulie .. sunt fix 20 de zile lucratoare ....

C.i.m. inceteaza la data expirarii perioadei de preaviz....
..." Dupa expirarea perioadei de preaviz, CIM dv., va inceta, respectiv incepand cu data de 02.07.2019, conform prev. art 65 alin 1, din L 53/2003, iar decizia de incetare a activitatii va va fi comunicata in termen de 5 zile de la emiterea ei. " - corect ati calculat, la fel am calculat si eu, insa se specifica clar ca CIM va inceta incepand cu 02.07.2019 si NU 03.07.2019, cand s-ar implini termenul de 20 de zile lucratoare.
Am inteles ca decizia poate fi contestata in termen de 45 de zile? Eu stiam de 5...
Nu are cum sa inceteze cu data de 03.07.2019 , daca in 02.07.2019 expira termenul de preaviz.

Decizia de concediere se contesta in termen de 45 de zile de la data comunicarii la Tribunalul in raza caruia domiciliati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie decizie concediere colectiva mary957 mary957 Pe data de 23.01.2016 mi s-a comunicat prin decizia nr 4 ca CIM inceteaza din initiativa angajatorului pe motive ce nu tin de persoana salariata, ca urmare a ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare conf art 65 broscuta21 broscuta21 Buna dimineata, Va rog sa-mi spuneti daca in cazul unei concedieri ce nu tine de persoana salariatului, daca emitem preavizul de 20 zile lucratoare astazi, ... (vezi toată discuția)
Data concediere colectiva nicusan nicusan daca vreau sa concediez la sfarsitul anului prin concediere colectiva un nr destul de mare de salariati, vreau sa stiu cand este bine sa incetez CIM la 30.12 ... (vezi toată discuția)