Bună ziua, am avut un accident de munca în Spania, în urma căruia am suferit o fractura la piciorul stâng, am fost operat, iar acum sunt în medical,pot sa merg in România în acest timp?
Nu va facet griji, indemnitatile de concediu medical vor fi in continuare virate in contul dvs bancar.
Deci va trebui dpdv legal sa continuati sa aveti o adresa in Spania, un cont bancar, etc... .
Daca va fi nevoie de o reeducare functionala vor apare probleme, cea pe care eventual ati putea sa o faceti in Ro va trebui aprobata de catre securitatea sociala spaniola si organismul complementar de asigurare.
Aveti un card international(europeean) de securitate sociala emis de catre securitatea sociala spaniola?
Trebuie avute in vedere prevederile din legislatia nationala, in vigoare in Spania.
Pentru a se putea efectua prestatii medicale in Romania pentru AM produse in Spania este nevoie sa fie incheiate conventii intre casele nationale de pensii din Romania si din Spania, precum si contracte de prestari servicii incheiate intre Casa nationala de pensii din Spania cu firmele romanesti pentru astfel de prestatii medicale.
Speta trebuie descompusa in cele doua componente ale asigurarilor sociale.
Cele 2 componente trebuiesc tratate separat:
-1) Asigurarea sociala publica;
-2) Asigurarile complementare de sanatate (in general societati de drept privat, mutualist sau cooperativ).
1) Faceti o cerere de card de securitate sociala europeeana la agentia locala. O data cu cardul se vor furniza explicatiile de utilizare in UE si garantiile asigurate.
Fiecare stat al UE este in mod automat aderent al sistemului intra-europeean de asigurare al asistentei sociale.
Acest sistem se bazeaza pe:
A) reglementarile CEE n°1408/71 si 574/72 relative la aplicarea regimurilor de securitate sociala la forta de munca intra-comunitara si la familiile acesteia (deci cei care au dreptul de libera deplasare si munca in cadrul spatiului EE).
B) reglementarile CE 883/2004 et 987/2009 referitoare la coordonarea sistemelor de asigurare sociala publica ale statelor UE.
Ceea ce difera de la un stat la altul sunt procedurile de aplicare al conventiei europeene si de recunoastere reciproca al actelor medicale.
Sunt state care recunosc fara nici o problema un act medical efectuat in Ro contra unei simple traduceri legalizate (de ex.: al unei retete (prescriptii)).
Altele care vor cere sa se furnizeze investigatii medicale si justificari de diagnostic, completarea de formulare specifice, facturare bilingva, etc... .
Spania se situeaza in a 2-ua categorie.
2) Daca dvs aveti (ati contractat) o asigurare de sanatate complementara sau daca angajatorul, la semnarea contractului de munca, v-a pus sa semnati si un contract de asigurare complementara de sanatate va trebui sa intrati in contact cu acestia pt a vedea in ce conditii aplica ei conditiile de cooperare europeeana si daca au conventii semnate cu societati romane partenere.
Somaj ue
ionut214
Am si eu o rugaminte la cine e in masura sa ma ajute cu o informatie.Se poate beneficia de indemnizatie de somaj in Spania daca cel care o solicita a ... (vezi toată discuția)
Munca in spania
mibut
Buna ziua,
Am primit o oferta de job in Spania si am cateva nelamuriri pe care v-as ruga sa mi le clarificati daca se poate.
1. Ce acte imi trebuie ... (vezi toată discuția)