Va rog sa ma ajutati daca se poate cu urmatoare speta:
Doresc sa fac un testament pentru copil, imobilul pe care vreau sa il las copilului este dobandit prin donatie de la parintii mei.
Eu nu mai am actul de donatie, pot face testamentul doar in baza extrasului de la Cartea Funciara in care se vede clar ca imobilul este intabulat pe numele meu, iar parintii mei au drept de abitatie viagera?
Sau trebuie sa duc si actul de donatie la notar pentru a putea face testamentul?
Pentru intocmirea testamentului, nu. Testamentul este doar o dispozitie pentru cauza de moarte. La intocmirea testamentului nu intereseaza dovada proprietatii bunurilor.
Dar, cand copilul dvs va dezbate succesiunea, obligatoriu va trebui sa prezinte actul de proprietate in oroginal, in speta contractul de donatie.
Daca dvs nu il detineti, copilul dvs nu va sti nici atat.
Va adresati biroului notarial unde a fost incheiat contractul si solicitati o copie legalizata din arhiva.
De asemenea, la decesul parintilor dvs va trebui sa radiati clauza de abitatie viagera si iar veti avea nevoie de contract.
Multumesc pentru raspuns si imi cer scuze pentru insistenta!
Din ce am citit(nu stiu cat de ok sunt sursele), pentru testamentul cu titlu particular(casa nu este singurul bun imobil din patrimoniul meu), trebuie sa fac dovada proprietatii.Ma puteti lamuri?
Am inteles, va multumesc pentru raspuns!
Sper sa reusesc sa fac testamentul la notar fara sa am nevoie de actul de donatie, sa il pot face doar in baza extrasului de carte funciara de unde rezulta acest lucru.
De regula, nu este cerut. Poate o sa dobanditi un bun peste 10 ani.
Testamentul este formulat la modul "las lui X toate bunurile mobile si imobile ce se vor gasi in patrimoniul meu la data decesului".
Deci, nu intereseaza calitatea dvs de proprietar la momentul intocmirii testamentului.
Va interesa la dezbaterea succesiunii.