avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Părinții mi-au donat un imobil cu clauză de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Părinții mi-au donat un imobil cu clauză de uzufruct viager. Ce efecte are, în acest caz, un testament cu clauză suspensivă dacă eu decedez înaintea părinților mei?

Buna seara,
Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea problema:am primit prin donatie de la parinti un imobil cu clauza de abitatie viagera rezervata in favoarea lor.
Doresc sa fac testamentul, sa las copiilor mei nuda proprietate pe intreg imobilul si abitatia viagera pe 2 camere actualei mele sotii, sa fiu sigur ca nu sunt probleme dupa ce eu voi muri.
Intrebare:in cazul in care eu mor inaintea parintilor mei, avand in vedere ca la momentul mortii parintii inca traiesc si abitatia viagera nu se poate transmite catre sotia mea, daca fac un testament cu clauza suspensiva, adica testamentul meu sa isi produca efectele dupa ce se duc si parintii mei, sa fiu sigur ca sotia mea mosteneste abitatia viagera pe 2 camere si copii mei nuda proprietate pe tot imobilul.
Este valabil acest testament? Adica isi produce efectele?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Mergeti la notar deoarece notarul trebuie sa va accepte actul.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Multumesc pentru raspuns.
Dar, legal vorbind, este valabil actul?


editat de moderator : Nu mai citati inutil !
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iulie 2019
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Mihai1924 a scris:

Dar, legal vorbind, este valabil actul?


Legal vorbind, este valabil și testamentul prin care lasați moștenire ... bicicleta vecinului, știind că aceasta nu vă aparține.
Dar nu-i destul să fie valabil pentru ca bicicleta vecinului să ajungă, practic, la beneficiarul legatului. Ea ar putea să ajungă vreodată sau niciodată, în funcție de alte aspecte, distincte de valabilitatea actului.

Căutați soluții ... subiectiv vorbind. (cu povestea vieții „spovedită” avocatului). Acestea sunt adevăratele soluții.
Altminteri, sunt mulți cei care au semnat acte valabile (legal vorbind) prin care și-au asigurat locuința sub cerul liber (practic vorbind).


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati mai postat aceasta intrebare și v-am raspuns ca puteti lasa prin testament și Casa Poporului, însă ca testamentul să poată fi valorificat de moștenitori, Casa Poporului trebuie să existe în patrimoniul dvs la data decesului. In speță,întregul drept de proprietate.
Nu inseamna ca testamentul este nul, nevalabil, ilegal, ci doar ca ati dispus de ceva ce nu aveti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament cu termen Mihai1924 Mihai1924 Buna seara, Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea problema:am primit prin donatie de la parinti un imobil cu clauza de abitatie viagera rezervata in favoarea ... (vezi toată discuția)
Cum se poate dezmoșteni copilul din prima căsătorie? rezolvă o convenție matrimonială această problemă? dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am un coleg care are urmatoarea problema Este casatorit legitim cu o doamna , iar inainte de aceasta a fost casatorit si in urma partajului a ... (vezi toată discuția)
Buna seara . am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii ... dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii punand o clauza de abitatie viagera asupra intregului imobil existent , fara drept de ... (vezi toată discuția)