Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: am o microintrepridere neplatititoare de tva in Ro, dar cu cui special care face achizitii de marfa (marfa ce urmeaza sa se vanda asa cum o primim-fara sa se inscrie masinile in Ro), masini sh din UE dar si din afara UE cu marja de pe o platforma de licitatii.Pe langa factura de masina mai primim si 2 facturi: una pt. transport(din diverse tari-posibil si Ro) si una pentru comisionul de participare la licitatie. Va rog sa ma lamuriti, daca:
1. obtinerea cui-ului special se face la prima achizitie?
2. am vreo obligatie la achizitionarea facturii cu marja?
3. am obligatie sa devin platitor de tva in RO?
4.Ce obligatii fiscale am in aceste cazuri?
Multumesc anticipat
O zi frumoasa!
1.Dupa cum descrieti dvs mersul afacerii, nu aveti nevoie de cui-ul special pentru cumpararea masinilor sh. Pentru cumpararea masinilor folositi cui-ul obisnuit al firmei. Aveti nevoie de cui-ul special pentru factura de transport a transportatorilor din UE. In relatia cu transportatorii din Romania folositi cui-ul obisnuit. Asa ca ar fi foarte bine sa obtineti cui-ul special de la inceput. Se obtine foarte , foarte usor, completand un formular simplu. Cui-ul special se elibereaza pe loc.
2.Nu aveti alta obligatie decat sa inregistrati marfa in contabilitate.
3.Nu aveti obligatia sa deveniti platitor de TVA in Romania. Evident ca aveti aceasta obligatie in momentul in care atingeti plafonul de 300.000 lei.
5.Aveti obligatiile obisnuite, sa platiti impozit pe venitul microintreprinderii si taxe pe salarii.