avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Casarea
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Casarea

Buna seara,
Am o mare problema,in luna octombrie o hotarire a sectiei a-9-a a devenit definitiva si irevocabila ,imediat am deschis o noua actiune pe aceelasi subiect pentru ca nu mi sa dat raspuns pentru intrebare a-2-a dar a fost respinsa ca puterea lucrului judecat si mai am dreptul sa fac recurs in 15 zile, as dorii ca la recurs sa cer casarea primei sentinte si sa cer judecarea pe legea 554 nu pe 544 care din greseala mea s-a produs .Credeti ca este posibil sa cer casarea dupa ce a devenit definitiva si irevocabila prima hotarire,nu a trecut inca un an si termenul de decadere nu sa implinit!
Cel mai recent răspuns: Seffer Laurentiu , Consilier juridic 14:07, 26 Noiembrie 2009
Casarea este o procedura de Judecata si consta din desfiintarea unei hotarari judecatoresti ca urmare a admiterii unei cai de atac (recurs, apel, recurs in anulare).
Casarea hotararii atacate poate fi:
- totala, atunci cand hotararea este desfiintata in intregul ei (se refera la toate chestiunile de fapt si de drept) sau
- partiala, atunci cand se desfiinteaza numai o parte din hotararea atacata (se refera numai la unele chestiuni de fapt si de drept).
Motivele de casare sunt prevazute de lege.
Casand hotararea atacata, instanta dispune fie achitarea inculpatului sau incetarea procesului penal, fie rejudecarea de catre instanta a carei hotarare a fost atacata (cu exceptia cazului de incompetenta, cand se dispune rejudecarea de catre instanta competenta), fie rejudecarea cauzei de catre instanta de recurs.
Art. 315 C.pr.civ. - În caz de casare, hotarârile instantei de recurs asupra problemelor de drept dezlegate, precum si asupra necesitatii administrarii unor probe sunt obligatorii pentru judecatorii fondului.
Când hotarârea a fost casata pentru nerespectarea formelor procedurale, judecata va reîncepe de la actul anulat.
Dupa casare, instanta de fond va judeca din nou, tinând seama de toate motivele invocate înaintea instantei a carei hotarâre a fost casata.
La judecarea recursului, precum si la rejudecarea procesului dupa casarea hotarârii de catre instanta de recurs, dispozitiile art. 296 sunt aplicabile în mod corespunzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar de munci - rejudecare suciu_diana suciu_diana Buna seara, poate aceasta intrebare era mai potrivit sa o adresez pe forumul avocatilor, dar incerc si aici. Sper sa poate sa imi furnizeze cineva o ... (vezi toată discuția)
Motive noi la rejudecare adinutza.2008 adinutza.2008 Pot invoca inaintea instantei si alte motive pentru admiterea actiunii, avand in vedere ca acum dosarul se afla in stadiul de rejudecare ? Imi dau seama ca nu ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie concediere, rejudecare ctynn ctynn Care sunt motivele rejudecarii in cazul litigiilor de munca? (vezi toată discuția)