avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Dezvoltatorul a vândut scriptic mai mult teren decât ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Dezvoltatorul a vândut scriptic mai mult teren decât există în realitate, iar acum sunt probleme cu vecinii (vor să-și amenajeze toată suprafața din contract). Care sunt variantele în acest caz?

Buna ziua,

Va rog a ma ajuta cu un raspuns/sfat.
Parintii mei au achizitionat un apartament in vila in anul 2018, constructie noua,
Este vorba despre un cartier nou, o strada cu vile, fiecare avand 4 apartamente individuale cu intrare separata si teren intre ele pentru fiecare apartament, inscris in CF.
La achizitionare, din pacate nu au fost atenti si sub o anume presiune nu au verificat si masurat terenul exact.

Evident, nu le-a ramas decat sa se inteleaga cu vecinul si prieteneste sa imparta terenul la doi.
Langa vila sunt 60mp in cf-uri care sunt impartiti intre 2 vecini- fiecare avand in acte cate 30mp.
In realitate, fizic, nu exista. Intre cladiri sunt doar 48mp.
Vecinul parintilor a vandut apartamentul, evindent fara masuratori suplimentare, dupa cum era pe acte.
Noii proprietari doresc sa-si amenajeze partea de teren, dar cea inscrisa in cf. Cu ei nu exista intelegere amiabila, doresc sa aiba toti cei 30mp pe care ii au in acte.
Sunt situatii in care constructorii fac anumite lucruri incorecte, dar in situatille astea, mai reusim sa facem dreptate?
Care sunt variantele in acest caz?

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Geanina DRIAN , Avocat 18:46, 26 Iunie 2019
Va multumesc,

Ceea ce ne-am gandit si noi este sa angajam un topograf pentru refacerea masuratorilor si sa refacem actele astfel incat sa fie reale.
Tot ce ne ramane este sa ne intelegem cu vecinii si sa impartim terenul egal, sa refacem actele corespunzator. O sa fie ceva munca de convingere..

In ceea ce priveste dezvoltatorul, aceste este o persoana fizica. In contractul de vanzare-cumparare, vanzatorul este persoana fizica.
El a construit, asociat cu diverse firme, dar numele lui apare pe contract, nu o firma.
Voi contacta un avocat in aceasta privinta, sa vedem ce se poate face.

Din pacate ajungem in situatii de acest tip pentru ca nu reactionam la momentul cumpararii si mergem pe incredere.
vanzatorul, chiar si persoana fizica, v-a garantat impotriva evictiunii.
nu pentru ca a ales ci pentru ca nu se poate renunta la asta.

Art. 1695
Condiţiile garanţiei contra evicţiunii
(1) Vânzătorul este de drept obligat să îl garanteze pe cumpărător împotriva evicţiunii care l-ar împiedica total sau parţial în stăpânirea netulburată a bunului vândut.
(2) Garanţia este datorată împotriva evicţiunii ce rezultă din pretenţiile unui terţ numai dacă acestea sunt întemeiate pe un drept născut anterior datei vânzării şi care nu a fost adus la cunoştinţa cumpărătorului până la acea dată.
(3) De asemenea, garanţia este datorată împotriva evicţiunii ce provine din fapte imputabile vânzătorului, chiar dacă acestea s-au ivit ulterior vânzării.

Art. 1699
Limitele clauzei de nerăspundere pentru evicţiune
Chiar dacă s-a convenit că vânzătorul nu va datora nicio garanţie, el răspunde totuşi de evicţiunea cauzată ulterior vânzării prin faptul său personal ori de cea provenită din cauze pe care, cunoscându-le în momentul vânzării, le-a ascuns cumpărătorului. Orice stipulaţie contrară este considerată nescrisă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu actul de vanzare-cumparare OanaSimion OanaSimion Buna ziua! In Iulie 2012 am cumparat un imobil cu toate actele de vanzare cumparare presupuse corecte. Vanzatorul a castigat acest imobil prin uzucapiune. ... (vezi toată discuția)
Vecin turbulent de care nu stiam in momentul cumpararii hetfield hetfield Buna seara! In februarie am fost sa vizitam un apartament, ne-a placut f. mult, proprietarul nu ne-a instiintat ca are un vecin turbulent, am cumparat ... (vezi toată discuția)
Un teren, 2 proprietari! mosualex mosualex va salut!am cumparat un teren intravilan acum 2 ani pt care am carte funciara,intabulare si platesc impozit.o persoana a dorit sa cumpere de la mine acel ... (vezi toată discuția)