courvoisier a scris:
Am pierdut o mostenire, cand termenul prescriptiei era de 10 ani. Nu vreau nimic inapoi, dar vreau sa inteleg.
Despre ce fel de prescripție s-o fi discutat în speța aceasta?
Nu a existat niciodată un termen de 10 ani
în materie succesorală. Asta în caz că o fi fost vorba despre termenul de opțiune succesorală și nu despre te miri ce altceva.
Până la 1 oct. 2011 s-a aplicat Vechiul Cod Civil (de pe vremea lui Cuza/1864)
Art. 700 din Vechiul Cod Civil (modificat prin vreo două Decrete de prin 51 și 54 - nu are sens să intrăm în amănunte) prevedea un termen de opțiune succesorală de 6 luni.
În Noul Cod Civil (aplicabil în cazul moștenirilor deschise după 1 oct. 2011) termenul de opțiune succesorală este de 1 an.
O fi fost vorba despre vreo prescripție achizitivă?
O fi fost vorba despre vreo cerere în materie de fond funciar/Legea 18/1991? (prin care moștenitorii erau repusi de drept în termenul de acceptare)
O fi fost vorba despre ...?
Șirul lucrurilor pe care le-aș putea presupune este infiorător de mare. Și riscul de o nimeri mereu pe alăturea cu drumul (cu conținutul dosarului dvs.), așișderea.
Dacă într-adevăr vreți să înțelegeți, atunci mergeți cu dosarul la un avocat (sau cel puțin prezentați-i piese esențiale din dosar/actele de procedură).
În acest fel, avocatul s-ar putea lămuri el mai întâi și apoi v-ar putea lămuri și pe dvs.
Altminteri, orice încercare de lămurire (plecând din ce se zice că s-ar fi scris) rămâne la nivelul ghicitului în frunzele de ceai.
În rest, dacă vreți doar așa să ne țineți de vorbă și noi să vă ținem isonul pe aci ...
courvoisier a scris:
... daca ati fi gasit solutii pentru ca legea sa fie mai "umana",
Mda. Astăzi, programul meu legislativ indică un nr. de 184084 acte normative (din care 150467 în vigoare). Cu care ziceți că ar fi trebuit să începem spre a le face mai „umane”?
Sper că v-a rămas simțul umorului...
(Cifrele sunt reale, nu-s vreo figură de stil, și sună destul de trist).