Soțul mătușii mele a decedat în urma ei. Am drept de moștenire la imobilul în care au locuit aproximativ 23 de ani? Unchiul are doi copii din căsătoria anterioară
Buna ziua!
Matusa mea a decedat in urma cu 6 luni. Ea a fost casatorita cu unchiul meu, timp de 15 ani. In acest timp, ei au locuit impreuna in apartamentul unchiului meu, castigat in urma unui proces de divort, dintr-o casatorie anterioara, acum mai bine de 20 de ani. Acum 2 luni, a decedat si unchiul meu, acesta avand 2 copii din casatoria anterioara.
Eu sunt descendentul din partea matusii, si sunt curios daca am vreun drept asupra imobilului in care ei au locuit aproximativ 22-23 de ani (desi legal casatoriti au fost aprox 15 ani) sau dreptul revine in totalitate celor 2 copii dintr-o casatorie anterioara. De asemenea, cei 2 copii vitregi, au drept asupra unei parti ale bunurilor/imobilelor/pamantului dobandite de matusa mea dupa decesul parintilor?
Mentionez ca nu exista sau nu am cunostinta de existenta vreunui act in care sa fie inscrisa si matusa mea, cu exceptia adresei din buletin.
De asemenea, nu exista, sau nu am cunostinta de exista vreunui contract prenuptial. Astept cu interes un raspuns din partea dvs. Va multumesc!
"In privinta bunurilor matusii, acestea se impart in cote parti egale de 1/2 intre: unchi (ca sot supravietuitor) si dvs (daca sunteti singurul nepot si nu mai exista frati/surori)."
Cota este de 1/2 sau este o greseala de editare (am facut succesiune si ca sot supravietuitor am primit 1/4 din bunul propriu al decedatului)?
buna seara
ati omis sa spuneti d-na notar, in cazul in care este bun propriu , copii unchiului NU AU DREPTUL LA NIMIC. In consecinta nu vine la nici o mostenire dupa tatal lor (adica unchiul) , pentru ca este bun propriu si nu este bun comun. singurul in drept care ar fii avut parte era unchiul cu un sfert din acel lot de teren. Asa ca partea ca " Retransmiterea " nu opereaza ca sa ma exprim asa, in cazul copiilor unchiului deoarece nu au nici o calitate fata de matusa.
La mostenire dupa matusa vine rudele pana la gradul IV, copii unchiului din cate am inteles sunt copii lui nu au legatura cu matusa.
Ar fii avut dreptul numai daca unchiul accepta mostenirea, si iei veneau ca mostenitori a lor.
Cum el a decedat , nimeni din partea lui nu are nici un drept.
Un sfat nu va lasati influentati de ce zic altii, intrebati nu unu ci 10 notari din orasul in care dezbateti si apoi luati decizia unde sa dezbateti succesiunea.
p.s. am fost si eu in situatia asta, dar nu am lasat notarii sa faca ce vor iei, i-am dat inapoi cu legea , pana la urma notari nu sunt judecatori.
Nu mai sustineti aberații.
Mătușa a murit prima. Prin urmare, va fi moștenită de soțul supraviețuitor, adică de unchi.
Pentru ca, domnule care dati cu legea, soțul supraviețuitor moștenește o cota și din bunurile proprii. Codul civil stabilește dreptul la succesiune al sotului supraviețuitor, indiferent de natura bunurilor.
Mai departe, cota unchiului este moștenită de proprii-i copii.
Mostenirea prin retransmitere – are aplicare ori de câte ori persoana care o invoca dovedeste capacitatea succesorala în sensul art. 654 Cod civil a autorului sau în momentul deschiderii primei mosteniri, precum si propriile drepturi succesorale asupra mostenirii acesteia din urma.
Re-transmitere. Transmitere mai departe.
Raspunsul dvs nu are absolut nicio noimă.
romascanu
Moderator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Pentru @victoria teo ... și pentru oricine dorește să audă.
Nu este o greșeală de editare în privința cotei de 1/2 de mai sus.
În chestiuni juridice nu este bine să ridicați degetul asupra propriei exemplarități. Nu este bine să-i spuneți vecinului dvs. sau prietenului dvs. sau oricui altcuiva că dvs. ați făcut așa, deci o să fie la fel și în cauza lui. Fiindcă, de cele mai multe ori, acest lucru nu este adevărat.
Și oamenii ar putea să piardă enorm din pricina acestor sfaturi pe care cineva le-ar putea da cu bună-credință, fără să fie atenți și la alte elemente care fac diferența.
A minți = a susține că ceva este adevărat știind că nu este adevărat/că este fals.
A greși = a spune că ceva este adevărat fără să știi (măcar pe moment) că este altfel...
Cota soțului supraviețuitor este DIFERITĂ după cum el vine în concurs la moștenire cu anumiți moștenitori, din anumite clase de moștenitori.
Sunt cinci situații diferite prevăzute de lege.
Soțul supraviețuitor poate să moștenească: un sfert, o pătrime, o jumătate, treisferturi sau chiar înteaga moștenire, în funcție de existența sau nu a altor moștenitori.
Dvs. (Victoria) ați primit cota de 1/4 pentru că ați venit la moștenire în concurs cu descendenții defunctului.
Este adevărat că defunctul dvs. soț avea și copii? (Nu ne-ați spus explicit, dar eu pot să înțeleg că îi avea din cota de 1/4 pe care ne-ați spus-o. Altminteri cota ar fi greșită).
Mătușa din speța aceasta avea și ea copiii?
Nu avea.
Deci, ceea ce dvs. vi se pare că seamană, în realitate nu seamănă. Doar vi s-a părut. Este o falsă asemănare.
Dacă v-ați uitat măcar la filme americane cu avocați, ați văzut că ei caută foarte mult timp o situație care să fie asemănătoare cu aceea din cauza lor. Și nu o o caută la ei în dulap. Stau prin biblioteci etc. De ce? Pentru că poți să ieși la pensie și să constați că niciun dosar din arhiva ta nu a fost la fel cu altul.
Mătușa din speța aceasta avea un soț, care i-a supraviețuit (suficient cât să fie numit soț supraviețuitor) și mai avea (din câte am aflat până acum) un nepot de frate/soră. = utilizatorul moulinrouge, care îi spune defunctei sale rude „mătusă”. Iar mătușă înseamnă soră a mamei sau a tatălui celui care vorbește aici.
Deci, chiar dacă utilizatorul a folosit în mod eronat cuvântul „descendent”, atunci când s-a referit la sine în raport cu mătușa sa, sau chiar dacă utilizatorul a folosit cuvântul „unchi” atunci când s-a referit la o persoană careia i se zice în popor „unchi”, dar care, în realitate, NU era frate al mamei sau tatălui utilizatorului, ci doar soț al mătușii sale (juridic = afin cu utilizatorul) eu am înțeles exact despre ce vorbește, pentru că utilizatorul a oferit și alte detalii, suficiente pentru ca noi să înțelegem în care parte este eroarea.
Utilizatorul este nepot al defunctei (= colateral privilegiat)
Bineînțeles că utilizatorul este și el descendent al cuiva, că doar n-o fi fost de generație spontanee. Dar în materie de moștenire ne raportăm întotdeauna la MORT/ la persoana despre a cărei moștenire se vorbește.
Iar atunci când se vorbește despre două moșteniri, este necesară și mai multă atenție pe toate aceste cuvinte. Pentru că e plină lumea de copii, de nepoți, de frați etc ai cuiva. Dar în materie de moștenire ne interesează doar aceia care au această calitate în raport cu persoana decedată.
Ce calitatea are utilizatorul în raport cu mătusa sa (cu defuncta)?
Este nepot de frate/soră al decedatei. Este colateral privilegiat al defunctei.
Când soțul supraviețuitor (zisul „unchi” din speță) vine la moștenire în concurs NUMAI cu colateralii privilegiați (= frații/surorile sau nepoți de frate/soră ai defunctei), atunci cota soțului este de 1/2 din moștenire si restul de 1/2 este cota colateralilor privilegiați.
Am accentuat cuvântul NUMAI, pentru că NUMAI în această situație cota soțului este de 1/2.
Dacă există și părinți în viață ai defunctei, atunci cota soțului supraviețuitor este de 1/3, iar restul de 2/3 reprezintă cota clasei a II-a de moștenitori (clasa ascendenților privilegiați și a colateralilor privilegiați).
Am avut răgaz să vă povestesc pe îndelete, pentru că mi-am pus deocamdată roba în cui pentru „sezonul judiciar toamnă-vară 2018-2019” (începe vacanța judecătorească.
Dar forumul nu e loc de explicat ceea ce am gândit la vremea când am scris.
Și am apreciat la dvs. dna Victoria, faptul că ați pus problema sub forma eventualei erori de editare.
Altminteri citeam o carte, dacă tot m-am trezit de dimineață.
Căci am obosit să văd pe aici tot felul păreri date ca sigure de oameni care ... știu ei întotdeauna mai bine cum este ... Sau le este simplu să-și exprime păreri aiurea sub anonimat.
Nici noi nu știm sigur cum este exact până ce nu am văzut TOATE datele.
Dacă luați un răspuns dat de un avocat pe un forum și dați de același avocat ca adversar al dvs. în cauza concretă (ca reprezentant al celeilalte părți), s-ar putea să nu înțelegeți de ce ați pierdut în fața lui. Fiindcă sfaturile de pe forum sunt generale. Nu găsiți aici toată bucătăria noastră internă. Aici răspundem la ceea ce ne-ați întrebat. (și, uneori, la câte ceva în plus). Când începem să gândim pentru clientul nostru (cu toate datele speței în față) s-ar putea să constatați că albul de pe forum a căpătat oarecari nunațe de gri... spre negru. Și vicersa.
Sot mostenitor
tmariuscop
Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)