avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soțul mătușii mele a decedat în urma ei. Am drept ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soțul mătușii mele a decedat în urma ei. Am drept de moștenire la imobilul în care au locuit aproximativ 23 de ani? Unchiul are doi copii din căsătoria anterioară

Buna ziua!
Matusa mea a decedat in urma cu 6 luni. Ea a fost casatorita cu unchiul meu, timp de 15 ani. In acest timp, ei au locuit impreuna in apartamentul unchiului meu, castigat in urma unui proces de divort, dintr-o casatorie anterioara, acum mai bine de 20 de ani. Acum 2 luni, a decedat si unchiul meu, acesta avand 2 copii din casatoria anterioara.
Eu sunt descendentul din partea matusii, si sunt curios daca am vreun drept asupra imobilului in care ei au locuit aproximativ 22-23 de ani (desi legal casatoriti au fost aprox 15 ani) sau dreptul revine in totalitate celor 2 copii dintr-o casatorie anterioara. De asemenea, cei 2 copii vitregi, au drept asupra unei parti ale bunurilor/imobilelor/pamantului dobandite de matusa mea dupa decesul parintilor?
Mentionez ca nu exista sau nu am cunostinta de existenta vreunui act in care sa fie inscrisa si matusa mea, cu exceptia adresei din buletin.
De asemenea, nu exista, sau nu am cunostinta de exista vreunui contract prenuptial. Astept cu interes un raspuns din partea dvs. Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
pentru d-na notar
am dezbatut eu succesiunea in 2013 si in 2019, in doua orase diferite.
ceea ce ziceti dvs este ca sa induceti in eroare.
eu in locul persoanelor care dezbat succesiunea le recomand in instanta, este cel mai bine, costa un pic mai mult dar este mai bine.
eviti persoanele care cred ca stiu legea.
stiu ca va vine greu sa intelegeti notiunile de BUNURI PROPRII si BUNURI COMUNE.
sunt lucruri total diferite
p.s. pacat ca nu stiu unde aveti sediu , as dezbate la dvs o succesiune ca sa va pot da in judecata .


raluk0207 a scris:

Nu mai sustineti aberații.
Mătușa a murit prima. Prin urmare, va fi moștenită de soțul supraviețuitor, adică de unchi.
Pentru ca, domnule care dati cu legea, soțul supraviețuitor moștenește o cota și din bunurile proprii. Codul civil stabilește dreptul la succesiune al sotului supraviețuitor, indiferent de natura bunurilor.
Mai departe, cota unchiului este moștenită de proprii-i copii.
Mostenirea prin retransmitere – are aplicare ori de câte ori persoana care o invoca dovedeste capacitatea succesorala în sensul art. 654 Cod civil a autorului sau în momentul deschiderii primei mosteniri, precum si propriile drepturi succesorale asupra mostenirii acesteia din urma.
Re-transmitere. Transmitere mai departe.
Raspunsul dvs nu are absolut nicio noimă.

7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dle, Vasile333,

Dvs. faceți parte exact din categoria celor la care m-am referit mai sus, spre ultima parte a postării mele. Și pare că mi-am tocit degeaba unghiile pe tastatură.

Ce să fac cu mesajul dvs. (în calitatea mea de moderator)?
Să-l sterg pentru că induceți grav în eroare utilizatorii sau să vă întreb...

În ce calitate vorbiți? În ce calitate vă contraziceți cu dna. notar?
În calitate de vasile 333? În calitate de Stan Pățitul?
E ușor de vorbit de sub anonimat, nu-i așa?

Ei bine, în moștenirea unei persoane decedate întră exact bunurile ei PROPRII.

Ce înseamnă asta? Înseamnă cămasa și orice alt bun care era bun propriu al mortului (tocmai pentru că erau ale mortului)
Și mai întră partea (proprie) mortului din bicicleta pe care o cumpărase în comun cu vecinul, partea mortului din casa pe care o cumpărare în comun cu nevasta, partea mortului din barca pe care o cumpărase în comun cu oricine vă puteți imagina dvs.

Adică, nu dăm la o parte ceea ce era bun propriu mortului. Dimpotrivă. Exact ceea ce era bun propriu al mortului intră în moștenirea acestuia și se transmite moștenitorilor lui.
Dacă nu ar fi așa, atunci bunurile proprii ale mortului ar deveni bunuri ale nimănui și în loc să se transmită prin moștenire către moștenitorii lui, le-ar lua statul în calitatea lor de bunuri fără stăpân.

E mai limpede așa?

Nu dăm la o parte ceea ce era al mortului, ci dimpotrivă, dăm la o parte ceea ce este al viilor și ... neingropaților de prin preajmă!
Doar de aceeea ne uităm să vedem dacă mortul nu avea cumva vreun bun comun cu altă persoană. Ca nu carecumva să includem din eroare în moștenirea mortului și o parte dintr-un bun care nu era partea mortului, ci era partea viilor. Această parte este și RĂMÂNE a viilor.
Căci viii îi moștenesc pe cei morți, nu morții pe vii.

Este greșit ceea ce susțineți.
Sau, dacă în continuare doriți să susțineți ceea ce susțineți, vă rog să vă uitați mai întâi la ceea ce am scris mai sus (unde am făcut diferența dintre minciună și greșeală ...)


Apartamentul din speța aceasta NU intră în moștenirea mătușii.
De ce? Pentru că apartamenul din speța aceasta NU era al mătușii. Era al unei alte persoane rămasă în VIAȚĂ și ...o vreme neîngropată. Era bunul soțul ei supraviețuitor, iar aceasta murit mai târziu.

Ultima modificare: Vineri, 28 Iunie 2019
romascanu, moderator
buna ziua
d-na avocat nu m-am referit la apartament m-am referit la:
"Din asta inteleg ca totusi copiii "unchiului" vor veni la mine in batatura pentru a-si cere partea din peticul de pamant care a fost al matusii, mostenit de tatal lor, chiar daca nu au "vocatie succesorala, nefiind ruda de sange" asa cum afirma doamna de mai sus. Foarte interesant! De asemenea interesant este faptul ca mostenitorii fac parte din clasa 1, si pot obtine 50% din mostenirea matusii, din ce (cred ca) imi amintesc dintr-o experienta trecuta."
desigur ca nu are parte la apartament,( ar avea dreptul la creanta dar trebuie sa vina cu dovezii) , cum nici copii unchiului nu are dreptul la acest petic de teren.
nu induc cu nimic in eroare , stiu ce vorbesc.


Editare moderator
Am indepartat textul pe care l-ați citat. Ar fi preferabil sa folositi tasata „Rapunde”, in locul tastei „Citează”.
Ultima modificare: Vineri, 28 Iunie 2019
romascanu, moderator
Dumnezeule!
Nu au in mod direct. Dar vor avea, prin retransmitere, prin moștenirea cotei tatălui lor.
nu va suparati d-na notar
este treaba dvs cum dezbateti succesiunile la clientii dvs.
eu v-am spus cum am facut .
eu unu as cauta un alt notar

raluk0207 a scris:

Dumnezeule!
Nu au in mod direct. Dar vor avea, prin retransmitere, prin moștenirea cotei tatălui lor.

Alte discuții în legătură

Sot mostenitor tmariuscop tmariuscop Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Succesiune defunct fara copii angelica82 angelica82 Buna ziua, Unchiul meu a decedat in 22 aprilie 2016.Nu au copii si matusa mea a inceput actele de succesiune. Din partea unchiului decedat sunt 7 frati ... (vezi toată discuția)