avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Contestație executare silită pentru un credit luat ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Contestație executare silită pentru un credit luat în 2015 de la un IFN, cedat în 2017 unei firme de recuperare. Ce șanse am?

Buna ziua. Am luat un credit de la un ifn in 17.08.2015 scadent la 30 de zile, in 16.09.2015. Nu am platit nici o rata sau creditul. In 10.08.2017 creditul a fost concesionat catre o firmă de recuperare. Ei sustin ca mi-am trimis o informare prin posta cu confirmare de primire. Eu nu am primit asa ceva.

Apoi spun ca s-a intors informare lor inapoi la firma de recuperare.
In data de 14.06.2019 am primit acasa o executare silita de la executor, executarea ceruta de catre firma de recuperare.

Intrebarea mea este, daca era scadent creditul in 16.09.2015 nu s-a prescris datoria? Mie mi se zice ca daca a fost concesionata catre firmă de recuperare in 10.07.2017 doar de atunci incepe termenul de prescriptie. Ce sanse am in cazul unei contestatii la executare pe motiv de prescriptie in 16.09.2018?
Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 11:23, 28 Iunie 2019
Daca suma poprita de executor este de 12 000 de lei, taxa de timbru pentru contestatie la executare silita cat e, unde se plateste si cand?
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Taxa de timbru nu poate depasi 1000 lei si se calculeaza conform OUB 80 / 2013. Se achita la Directia Taxe si Impozite.

Cesiunea nu intrerupe prescriptia. Angajati-va aparator.
Cand trebuie platita? Dupa admiterea contestatiei sau in cele 15 zile pana la depunerea contestatiei?
În privința taxelor necesare unei contestații la executare silită solidă, este o discuție mai amplă.

Eu îmi sfătuiesc toți clienții să formulăm, în cadrul contestației, atât cerere de suspendare a executării silite, cât și cerere de suspendare provizorie a executării silite (aceasta se soluționează rapid și are caracter provizoriu, până la soluționarea cererii de suspendare propriu-zise; este recomandată atunci când există venituri și conturi ce pot fi poprite, executorul putând reține în câteva zile sume importante de bani, ce s-ar putea recupera extrem de anevoios).

În acest sens, taxele de timbru ar fi:
- pentru contestația la executare: 705 lei (art. 3 alin. (1) lit. c) din O.U.G. nr. 80/2013); 355 lei + 5% din ce depășește valoarea de 5.000 lei;
- pentru cererea de suspendare a executării silite: 50 lei (art. 10 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 80/2013);
- pentru cererea de suspendare provizorie a executării silite: 50 lei (art. 10 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 80/2013);
- pentru cererea de întoarcere a executării silite: 300 lei (art. 10 alin. (4) din O.U.G. nr. 80/2013);

Pentru ca suspendarea executării silite să poată fi pusă în discuție, trebuie achitată și o cauțiune, în cuantum de 1.100 lei (art. 719 alin. (2) lit. b) din Codul de Procedură Civilă).
În acest sens, totalul ar fi de 2.255 lei (contestație+suspendare+întoarcerea executării).

Pentru suma de 1.155 lei, ce vizează exclusiv taxele privind contestația, dacă veniturile dvs. nu vă permit un astfel de efort financiar, se poate formula o cerere de acordare a facilităților la plata taxelor de timbru, unde se poate solicita: a) scutirea; b) amânarea plății taxei de timbru; c) fie reducerea cuantumului și plata eșalonată, fie chiar doar plata eșalonată.

Taxele se pot plăti la fiecare unitate CEC, cu mențiunea că suma de 1.100 lei, ce reprezintă cauțiunea, trebuie plătită separat de taxele de timbru, urmând ca cei de la cec să vă elibereze atât o chitanță, cât și o recipisa de consemnare a cauțiunii.

Toate chitanțele și recipisa, care dovedesc plata sumelor de mai sus, trebuie depuse în original la dosar.

În situația admiterii contestației, se poate solicita, prin intermediul concluziilor sau chiar prin acțiunea introductivă, restituirea taxei de timbru și a cauțiunii.

Desigur, pe lângă taxele de timbru, se pune în discuție și onorariul avocațial al avocatului ce v-ar reprezenta, care variază, de la avocat la avocat. Acesta urmează a fi solicitat cu titlu de cheltuieli de judecată și va fi recuperat de la societatea intimată (pârâta-creditoare).

Cu stimă, Av. Hulea Ionuț-Marius
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se achita si se depune odata cu actiunea prin care contestati.

liviubonta a scris:

Cand trebuie platita? Dupa admiterea contestatiei sau in cele 15 zile pana la depunerea contestatiei?

Alte discuții în legătură

Perimare dosar executare silita si ulterior presciptie AlinVI AlinVI Buna ziua, Va rog sa ajutati cu o parere in urmatoarea speta: - in cursul lunii ianuarie 2012 mi-a fost declarata scadenta anticipata a unui credit si ... (vezi toată discuția)
Lamuriri suspendare executare silita si recuperare sume platite leus leus va rog un raspuns in urmatoarea situatie: Am avut o executare silita de la o societate de recuperare , pentru suma de 4050 lei, pentru un titlu executoriu din ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare bilet la ordin Vasilateanu Vasilateanu sunt supus executarii silite pe baza unui bilet la ordin, dar societatea mea comerciala nu mai datoreaza nimic acestui creditor (toate datoriile au fost ... (vezi toată discuția)