va rog sa ma ajutati cu clarificarea situatiei pentru ca pe site-uri nu am gasit nimic in acest sens.
Date reale :
- ultima zi de munca la firma anterioara - 24 iulie 2009
- prima zi de munca la firma actuala - 3 august 2009
- data probabila a nasterii, 27 iulie 2009
Firma actuala si-a declarat falimentul. In conditiile date, nu ma pot angaja in alta parte (nimeni nu angajeaza o persoana doar pt 3-4 luni dupa care sa intre in concediu de maternitate - fie si doar cele 126 zile).
Care va fi baza de calcul in aceasta situatie, pentru plata indemnizatie copil ?
va multumesc mult si sper sa imi puteti raspunde curand,
Buna ziua,
m-ati indus putin in eroare cu data probabila a nasterii. Nu e cumva 27 iulie 2010?
Baza de calcul (pentru orice situatie) pentru plata indemnizatiei: venitul net de pe ultimele 12 luni( lucrate/in care a-ti cotizat).
Conform HG 1825/2005 la OUG 148/2005: "Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani".
Procedura de faliment dureaza si daca imi permiteti un sfat, a-ti putea vorbi si cu angajatorul si sa intrati in somaj. Perioada se considera stagiu de cotizare si v-ar fi in avantaj.
Important este sa indepliniti conditiile si sa beneficiati de indemnizatia pentru concediu crestere copil.
Pentru orice alte informatii, va stau la dispozitie.
Multumesc.
Ramona, iti multumesc din suflet. In conditiile in care salariu brut este > 5000 Ron, trecerea in somaj nu ma avantajeaza (cel putin asa vad io)....daca tu consideri ca ma avantajeaza, te rog ajuta-ma sa inteleg cum se calculeaza somajul si, daca data probabila a nasterii este 27.07.2010 - (si am o pauza de 5 zile intre cele 2 locuri de munca)...ce suma as avea ca si indemnizatie crestere copil ?