avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia de crestere a copilului

Va rog frumos sa ma iertati pentru indrazneala pe care o afisez, dar am cateva nelamuriri in ceea ce priveste indemnizatia de crestere a copilului. Mentionez, ca ma aflu in situatia urmatoare: Am fost angajata de pe data de 23 noiembrie 2008, pana pe 19 noiembrie 2009. Firma respectiva s -a incheiat activitatea, intrand in faliment. Din 27 noimebrie anul 2009 sunt angajata cu contract de mandat la Bcr Asigurari de viata, unde sunt consultant financiar. Spuneti-mi cum se va calcula indemnizatia mea de crestere a copilului avand in vedere ca am doar cateva luni lucrate pe cartea de munca si aceasta mi -a fost inchisa in 19noiembrie 2009...Dar, daca pe langa dreptul pe care il am, ma refer la acea fractiune de luna, mai exact 15 zile ramase descoperite . Daca as putea din decembrie pana in februarie sa-mi platesc contributiile la o firma la care sa fiu angajata fictiv...as putea sa intru apoi in somaj si sa i-au acea indemnizatie de crestere a copilului?Am uitat sa va mai spun ca ar trebui sa nasc pe data de 31 mai 2010. Am vazut ca sunt luate in calcul si studiile .Am terminat o facultate la zi. Licenta mi-am dat-o in luna iulie 2009...in cazul in care v-ar ajuta acest lucru in solutionarea problemei mele. Va rog daca se poate sa-mi raspundeti...poate dumneavoastra sunteti cel mai bine informat asupra solutionarii problemei mele. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:38, 13 Ianuarie 2010
Din cate inteleg situatia este asa:
23 noi 2008 - 19 noi 2009 - carte de munca . Norma intreaga sau partiala? Este un aspect important daca va intereseaza sa intrati in somaj.
27 noiembrie - prezent - contract de mandat.
Data probabila a nasterii - 31 mai 2010
Daca datorita contractului de mandat veti avea un venit lunar pana in mai 2010 inclusiv, atunci nu aveti nici o problema in obtinerea indemnizatiei.
Daca doriti sa aveti dreptul si la concediul de maternitate - 126 de zile - trebuie sa va angajati pentru o luna (daca contractul precedent a fost cu norma intreaga), contract pe perioada perioada determinata, acesta dandu-va dreptul la somaj si apoi la concediu de maternitate si CIC.
Daca va intereseaza varianta cu somajul, va trebui sa renuntati la contractul cu BCR-ul, pentru ca nu puteti sa aveti astfel de venituri in perioada somajului.

Avand in vedere situatia materiala a majoritatii romanilor in perioada aceasta de criza, s-ar putea sa se dovedeasca dificil sa aveti un venit lunar datorita contractului de mandat si pe masura ce sarcina evolueaza s-ar putea sa nu va mai fie asa usor sa sustineti aceasta activitate.

Dvs stiti cel mai bine care este situatia care va avantajeaza.
Sarcina usoara!
Concediul de maternitate postnatal este obligatoriu de minim 42 zile calendaristice.
Buna ziua din nou! Atat timp cat am fost angajata la firma X, unde am lucrat in perioada 23 noiembrie 2008 - 19 noimbrie 2009 am fost angajata cu contract pe perioada nedeterminata si cu norma intreaga. Aceasta a intrat in faliment in anul 2009, nu am primit nici preaviz, absolut nimic... numai ne-am trezit toti angajati ca firma este inchisa, aceasta platindu-ne toate drepturile. La Bcr sunt angajata din data de 27 noiembrie 2009, unde lucrez part-time si am semnat cu dansii un contract de manadat. Am apelat la dumneavoastra deoarece sunteti cei mai competenti in a ma informa si pe mine asupra solutionarii coreste a acestei probleme. Bineinteles, daca si exista aceasta rezolvare. Se poate sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedez si daca se mai poate face ceva pentru a putea beneficia de aceasta indemnizatie de crestere a copilului. Va multumesc foarte mult pentru timpul pe care il acordati acestui mesaj!
V-am raspuns, pe mesaj privat, intrebarilor dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie delicata concediu maternitate indemnizatie crestere copil madylumy madylumy buna ziua,va rog daca se poate un sfat,am o cunostinta care se afla in concediu maternitate din 27 ian.2011,la 27 feb.2011 a nascut,isi mai poate lua cele 126 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru crestere copil iuliana c. iuliana c. Buna ziua, sunt insarcinata si sunt angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata la un program de 2 ore. Din data de 15 august firma la ... (vezi toată discuția)
As putea beneficia de somaj si cum anume? marysa marysa Buna ziua! In ultimele 24 luni, am lucrat astfel, februarie 2008-septembrie 2008 cu norma intreaga, octombrie 2008-octombrie 2009 cu 1/2 norma, noiembrie 2009 ... (vezi toată discuția)