avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pe 01.10.2019 intră în vigoare articolul 107 din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pe 01.10.2019 intră în vigoare articolul 107 din Legea nr. 196/2018, care, coroborat cu art. 17, 21, 47, 48 și 104, vor duce la dizolvarea sau chiar la desființarea multor Asociații „mamut”, cu mai mult de 2 blocuri ne-legate între ele prin proprietăți co

Pe 01.10.2019 intră în vigoare articolul 107 din Legea nr. 196/2018, care, coroborat cu art. 17, 21, 47, 48 și 104, vor duce la dizolvarea sau chiar la desființarea multor Asociații „mamut”, cu mai mult de 2 blocuri ne-legate între ele prin proprietăți comune, deoarece le va fi greu șefilor de Asociații de Proprietari să actualizeze TOATE datele proprietarilor și ale membrilor din Asociațiile respective, în care activează câteva sute sau mii de proprietari.
* CITEZ DIN ART. 107: „În termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi: c) președinții Asociațiilor de Proprietari SUNT OBLIGAȚI SĂ ACTUALIZEZE, în baza actelor de proprietate asupra locuințelor și/sau spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință din Condominiu, TOATE INFORMAȚIILE privind proprietățile, suprafețele și Cotele-Părți Indivize aferente acestora, în vederea calculului cotelor de contribuție la cheltuielile Asociației pentru respectiva locuință.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iunie 2019
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 09:28, 20 Mai 2020
latka a scris:

Nu reiese asa ceva din legea 196 /2018. La modul ideal, ar fi bine ca o asociație sa fie pe fiecare scara de bloc, în realitate este foarte greu sa ajungi la asa ceva. Legea nu obliga, oricum, la asa ceva.

Asta-i culmea !
Și un copil, dacă ar citi articolele menționate de mine, ar spune că o Asociație de Proprietari funcționează ilegal dacă nu s-a constituit pentru un Condominiu (un bloc-imobil-clădire multi-etajată), deoarece MAI MULTE BLOCURI NU POT AVEA PĂRȚI, PROPRIETĂȚI ȘI BRANȘAMENTE COMUNE !
De exemplu, în Asociația mea, există ... 9 blocuri și 28 de scări în care sunt 458 de proprietăți imobiliare, aceste 9 blocuri fiind situate la mare distanță unul față de altul, pe 6 străzi diferite !
Îmi spuneți și mie cum putem avea noi, cei din blocul (din Condominiul) nostru, părți, proprietăți și branșamente comune cu proprietarii din celelalte 8 blocuri ?
Ce avem noi în comun cu proprietarii celorlalte 8 blocuri, mai ales când vorbim de reparații la proprietatea comună, care nu poate fi decât într-un bloc sau într-o scară ori într-un tronson comun ?

Oameni buni, citiți articolele de legi mai cu atenție, că sunt extrem de clare, mai ales în privința unui Condominiu-bloc-imobil-clădire multi-etajată, așa cum scrie clar în mai toate articolele din Legea nr. 196/2018 (toate sunt definite la SINGULAR) !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dovada cea mai palpabila este ca umpleți pagini întregi de forum cu același subiect, când soluția cea mai simpla de a va dovedi spusele e sa ne prezentați noua asociație de proprietari pe care ați reușit-o înființați pe scara/blocul unde locuiți, sau hotărârea unei instante care v-a dat dreptate în procesul cu asociația "mamut" în care sa se concluzioneze ca acele articole de lege sunt interpretate în sensul pe care l-ați expus.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2020
latka, utilizator
Vreau și eu argumente că un Condominiu nu ar reprezenta un bloc-un imobil-o clădire ?
Chiar să nu puteți citi definițiile din Legea nr. 196/2018 - citiți mai ales cuvintele scrise cu litere mari (DINTR-UN CONDOMINIU, IMOBILUL, DINTR-O CLĂDIRE, ETC.) ?
Să înțeleg că-l contraziceți și pe Mihai Mereuță, care e specialist în domeniu, și care a fost extrem de explicit, că Asociațiile de Proprietari constituite pentru mai mult de un bloc FUNCȚIONEAZĂ ILEGAL (articolul a fost chiar pe site-ul avocatnet.ro) ?
Sper că acest articol este extrem de explicit pentru orice președinte care nu a dizolvat nici acum Asociația de Proprietari pe care o conduce ilegal, să constituie câte o Asociație de Proprietari pentru fiecare bloc din vechea Asociație mamut:
Mai nou, trebuie să existe câte o Asociație de Proprietari pentru fiecare bloc de locuințe. Asociațiile constituite pe mai multe blocuri, reorganizate până în 2019.” - articol scris pe 31.10.2018 de Simona Voiculescu, redactor-șef adjunct pentru avocatnet.ro.
www.avocatnet.ro/articol_497...
Art. 2. - În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) Acord de Asociere - actul care consfințește decizia a cel puțin 1/2 + 1 din numărul PROPRIETARILOR DINTR-UN CONDOMINIU de a se asocia în condițiile prezentei legi;
d) Asociaţie de Proprietari - formă de asociere (...) a proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU, AVÂND CA SCOP ADMINISTRAREA, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea PROPRIETĂȚII COMUNE, menţinerea în stare bună A IMOBILULUI, respectarea drepturilor şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii DIN CONDOMINIU;
h) CONDOMINIU = IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există cel puţin 3 proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe şi locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie, şi Cote-Părţi Indivize de PROPRIETATE COMUNĂ;
k) cota de contribuţie la cheltuielile Asociaţiei de Proprietari - suma corespunzătoare din cheltuielile Asociaţiei pe care fiecare proprietar DIN CONDOMINIU este obligat să o plătească lunar, CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI;
l) Cota-Parte Indiviză = Cota-Parte de PROPRIETATE COMUNĂ FORȚATĂ, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual, este calculată ca raportul dintre Suprafața Utilă a proprietății individuale și suma Suprafețelor Utile ale TUTUROR PROPRIETĂȚILOR INDIVIDUALE DINTR-UN CONDOMINIU. Suma Cotelor-Părți Indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, ACESTEA TREBUIESC RECALCULATE PRIN GRIJA PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, conform Suprafețelor Utile; ► NOTĂ: Cota-Parte Indiviză este ilegală dacă nu s-a calculat doar pentru proprietățile comune aflate ÎNTR-O CLĂDIRE CU CONDUCTE COMUNE LEGATE ÎNTRE ELE, nu se poate calcula legal și corect pentru cele 9 blocuri care nu au conducte comune între ele și care sunt situate chiar și la 1 km distanță unele față de altele !
p) PĂRȚI COMUNE - părțile DIN CLĂDIRE şi/sau din terenul aferent ACESTEI CLĂDIRI (...) destinate folosinţei tuturor proprietarilor sau unora dintre aceştia, precum şi alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, SUNT ÎN FOLOSINȚĂ COMUNĂ. Părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietăţile individuale, care constituie bunurile principale. TOATE PĂRȚILE COMUNE FORMEAZĂ OBIECTUL PROPRIETĂȚII COMUNE. PĂRȚILE COMUNE NU POT FI FOLOSITE DECÂT ÎN COMUN şi sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată;
q) PĂRȚI COMUNE aferente tronsoanelor sau scărilor care nu pot fi delimitate - cel puţin o instalaţie pe verticală care ALIMENTEAZĂ ÎN COMUN tronsoane ori scări sau părţi de construcţie COMUNE tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
s) proprietar DIN CONDOMINIU (proprietar) - persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puţin o unitate de proprietate imobiliară DINTR-UN CONDOMINIU;
t) proprietate individuală - locuinţa sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, parte DINTR-UN CONDOMINIU, destinată locuirii sau altor activităţi, deţinută în proprietate exclusivă;
v) STATUT - act cuprinzând ansamblul de dispoziţii, adoptat de cel puţin 1/2 + 1 din numărul proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU, prin care SE REGLEMENTEAZĂ SCOPUL, STRUCTURA ȘI MODUL DE FUNCȚIONARE ȘI DE ORGANIZARE a Asociaţiei de Proprietari, CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI (...).
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2020
flory_mr, utilizator
Nu citiți răspunsuri? Faceți ceea ce "teoretizati" aici, înființați acea asociație "legala" a dvs., pe scara unde locuiți sau dovediți prin proces câștigat contra "mamutului" unde sunteți acum. Restul.... sunt vorbe. Faptele sunt proba. Altfel nu va ia nimeni în serios, nici măcar definiția condominiului nu știți s-o citiți, nu e vorba doar de o clădire, ci de teren + construcții unde se afla minim 3 proprietăți individuale. Deci pot fi mai multe blocuri. Există proprietate comuna in folosință exclusivă doar a unora dintre proprietari și e scris tot în noua lege. Aici ma opresc, când veniți cu dovada ca ați faptuit ceva, mai continui dialogul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2020
latka, utilizator
Nu vorbim aici doar despre Asociația de Proprietari în care activez forțat, fără voința mea și a altora, deoarece sunt multe astfel de Asociații „mamut” care nu s-au re-organizat conform articolului 104 alineatul 2 din Legea nr. 196/2018, să existe ca persoane juridice doar din voința a 1/2 + 1 dintre proprietarii aceluiași Condominiu-bloc-imobil-clădire, așa cum spune legislația din domeniu, încă de acum câteva decenii.
Aici nu vorbim în cazul oricărei Asociații de Proprietari din România decât de respectarea legilor în vigoare, care spun, fără dubii, că o Asociație de Proprietari nu poate funcționa legal dacă nu a fost constituită pentru un Condominiu, la singular (pentru un singur bloc-imobil-clădire multi-etajată), respectând mai ales art. 2, 3, 11, 12, 13, 96 alineatele 5 și 6, articolul, 104 alineatul 2, articolul 107 litera c.
Deja mă îngrijorezi dacă tot continui să afirmi aberația că un Condominiu există (este definit) pentru mai multe blocuri, care este evident că nu pot avea părți și proprietăți comune legate între ele.
Aceste articole trebuie să le citești de zeci sau de sute de ori, până vei înțelege că o Asociație de Proprietari trebuie să se re-organizeze de fapt și de drept (fără votul proprietarilor) în câte o Asociație de Proprietari pentru fiecare Condominiu (pentru fiecare bloc sau scară), pornind de la articolul 104 alineatul 2:
Art. 104 alin. 2 - Asociațiile de Proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi își păstrează Statutul Juridic obținut la data înființării acestora, DAR SE VOR ORGANIZA ȘI VOR FUNCȚIONA ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE LEGII NR. 196/2018.
Oricine citește acest articol își dă seama că o Asociație de Proprietari, dacă nu s-a reorganizat pentru un singur bloc sau pentru o singură scară cu proprietăți comune, „nu funcționează în conformitate cu prevederile Legii nr. 196/2018, articolele 2, 3, 11, 12, 13, 96 alineatele 5 și 6, 107 litera c”.
Pentru a înțelege că o Asociație de Proprietari există doar pentru un singur Condominiu (pentru un singur bloc sau pentru o singură scară) este suficient să citești cu mare atenție textul articolului 11 din Legea nr. 196/2018, coroborat cu textele din articolele 12 și 13 (vezi că la articolul 11 alineatul 1 scrie clar despre „menținerea în stare bună A IMOBILULUI” care compune o Asociație de Proprietari înființată conform legilor):
Art. 11. (1) Asociaţia de Proprietari este forma juridică de organizare şi de reprezentare a INTERESELOR COMUNE ale proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU, cu personalitate juridică, ÎNFIINȚATĂ ÎN CONDIȚIILE PREZENTEI LEGI, CARE ARE CA SCOP ADMINISTRAREA, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea PROPRIETĂȚII COMUNE, menţinerea în stare bună A IMOBILULUI, RESPECTAREA DREPTURILOR şi asumarea obligaţiilor de CĂTRE TOȚI PROPRIETARII. ☛ NOTĂ: Citind acest alineat, observăm că Asociația de Proprietari e o persoană juridică cu rol de organizare și DE REPREZENTARE A INTERESELOR COMUNE ALE ORICĂRUI PROPRIETAR (458 de proprietari sunt în A.P.71 Brăila) DINTR-UN CONDOMINIU (la A.P.71 avem 9 blocuri, adică 9 Condominii separate, conform Legii nr. 196/2018), și astfel avem dovada explicită că O ASOCIAȚIE DE PROPRIETARI SE POATE ÎNFIINȚA LEGAL DOAR PENTRU UN CONDOMINIU (pentru un bloc, o clădire), nu pentru mai multe, deoarece nu avem conducte comune între cele 9 blocuri ale A.P.71 ! Acest articol 11 alineatul 1 arată clar că orice Asociație de Proprietari funcționează ilegal dacă „nu a fost înființată conform Legii 196/2018”, aceasta având ca scop principal „RESPECTAREA DREPTURILOR TUTUROR PROPRIETARILOR”. DACĂ S-A ÎNCĂLCAT SCOPUL A.P.71, ACEASTA SE POATE DIZOLVA DE FAPT ȘI DE DREPT, CONFORM ARTICOLULUI 245 DIN NOUL COD CIVIL.
(2) Consecinţele ne-luării măsurilor de organizare şi funcţionare privind administrarea şi gestiunea PROPRIETĂȚII COMUNE sunt în răspunderea juridică (...) A REPREZENTANȚILOR PROPRIETARILOR ASOCIAȚIEI.
Art. 12. PENTRU REALIZAREA SCOPULUI menţionat la art. 11 alin. (1), ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ÎNFIINȚATĂ ÎN CONDIȚIILE PREZENTEI LEGI dobândeşte drepturi şi îşi asumă obligaţii faţă de terţi, în ceea ce priveşte ADMINISTRAREA CONDOMINIULUI.
Art. 13. - (1) Asociația de Proprietari se înființează prin acordul scris a cel puțin 1/2 + 1 din numărul proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU (acordul proprietarilor dintr-un singur BLOC sau IMOBIL).
(2) În Condominiile cu mai multe tronsoane sau scări se pot constitui Asociații de Proprietari pe fiecare tronson ori scară în parte numai în condițiile în care POATE FI DELIMITATĂ PROPRIETATEA COMUNĂ aferentă tronsoanelor sau scărilor şi în condițiile în care există branșamente separate pe fiecare scară sau tronson.:
Pe cuvânt, nu mă așteptam să-mi spui că POT FI PĂRȚI, PROPRIETĂȚI ȘI CONDUCTE COMUNE ÎNTRE BLOCUL MEU ȘI BLOCUL SITUAT LA APROXIMATIV UN KILOMETRU DISTANȚĂ, EXISTENT ÎN ACEEAȘI ASOCIAȚIE DE PROPRIETARI CARE FUNCȚIONEAZĂ TOTAL ILEGAL, și care încalcă inclusiv articolul 96, alineatele 5 și 6 din Legea nr. 196/2018, știind că furnizorii de Utilități SUNT OBLIGAȚI SĂ ÎNCHEIE CONTRACTE DOAR DACĂ LA NIVEL DE CONDOMINIU (DE BLOC SAU SCARĂ) EXISTĂ O ASOCIAȚIE DE PROPRIETARI CONSTITUITĂ LEGAL.
Art. 96. - (5) Operatorii economici care furnizează (prestează) servicii de Utilități Publice către consumatorii alimentați printr-un branșament (racord) comun au obligația să asigure aceste servicii NUMAI DACĂ LA NIVEL DE CONDOMINIU EXISTĂ O ASOCIAȚIE DE PROPRIETARI CONSTITUITĂ ÎN CONDIȚIILE LEGII, care să aibă calitatea de utilizator, titular de contract, sau dacă în maxim 180 de zile de la data intrării în vigoare a Legii 196/2018 se constituie Asociații de Proprietari conform legii (ca și un Condominiu cu un singur bloc sau scară).
(6) Contractele de furnizare (prestare) de servicii de Utilități Publice în care Asociația de Proprietari este titular de contract se încheie pentru toți consumatorii DIN CONDOMINIU, inclusiv pentru proprietarii DIN CONDOMINIU care nu sunt semnatari ai Acordului de Asociere și care nu au calitatea de membri ai Asociației de Proprietari.
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2020
flory_mr, utilizator