avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pe 01.10.2019 intră în vigoare articolul 107 din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pe 01.10.2019 intră în vigoare articolul 107 din Legea nr. 196/2018, care, coroborat cu art. 17, 21, 47, 48 și 104, vor duce la dizolvarea sau chiar la desființarea multor Asociații „mamut”, cu mai mult de 2 blocuri ne-legate între ele prin proprietăți co

Pe 01.10.2019 intră în vigoare articolul 107 din Legea nr. 196/2018, care, coroborat cu art. 17, 21, 47, 48 și 104, vor duce la dizolvarea sau chiar la desființarea multor Asociații „mamut”, cu mai mult de 2 blocuri ne-legate între ele prin proprietăți comune, deoarece le va fi greu șefilor de Asociații de Proprietari să actualizeze TOATE datele proprietarilor și ale membrilor din Asociațiile respective, în care activează câteva sute sau mii de proprietari.
* CITEZ DIN ART. 107: „În termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi: c) președinții Asociațiilor de Proprietari SUNT OBLIGAȚI SĂ ACTUALIZEZE, în baza actelor de proprietate asupra locuințelor și/sau spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință din Condominiu, TOATE INFORMAȚIILE privind proprietățile, suprafețele și Cotele-Părți Indivize aferente acestora, în vederea calculului cotelor de contribuție la cheltuielile Asociației pentru respectiva locuință.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iunie 2019
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 09:28, 20 Mai 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum de n-ati reusit sa va faceti asociatie de proprietari, de cind ne "tocati" pe forumul asta cu acelasi vesnic si interminabil subiect ? Repet, re-veniti cu aceasta tema, cind veti fi capabil sa va faceti asociatie de proprietari macar pe scara/blocul unde locuiti. Sau sa cistigati in instanta procesul cu "mamutul" pe speta respectiva. Din moment ce nu sunteti in stare sa dovediti faptic, ce rost mai are discutia ?
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2020
latka, utilizator
REPET: eu, prin postările mele, vreau să-i ajut pe toți „blocatarii” să înțeleagă care sunt procedurile legale de funcționare a acestor Asociații de Proprietari care funcționează total ilegal de câteva decenii (și în vechea legislație din 1996 scria clar că un Condominiu = un bloc de locuințe = un imobil = o clădire), deoarece s-a constituit o Asociație de Proprietari „mamut”, care nu putea primi acceptul de la Judecătorie, mai ales că la dosarul de constituire nu am găsit nici măcar un proces verbal al Adunării Generale de Constituire ... în concluzie, Asociația noastră nu a avut consimțământul a 1/2 + 1 din totalul celor 458 de proprietari.
Aici nu mai e vorba de Asociația mea, ci de a-i face pe proprietari să le ceară președinților de Asociații de Proprietari să intre în legalitate.
Nu mai duceți discuțiile acolo unde vă convine, pentru că văd că pentru dvs. legile nu există ! De ce nu promovați respectarea strictă a legilor, repetând faptul că aceste ilegale Asociații de Proprietari comuniste POT FUNCȚIONA ILEGAL, PENTRU MAI MULTE BLOCURI, FĂRĂ PROPRIETĂȚI ȘI CONDUCTE COMUNE.
„LEGEA ESTE UNA PENTRU TOȚI CETĂȚENII, INSTITUȚIILE ȘI SOCIETĂȚILE”, NU DOAR PENTRU UNII CETĂȚENI (PROPRIETARI).”
Este evident că funcționați ilegal în Asociația în care activați ... e posibil ca nici să nu aveți actualizate, conform Legii nr. 196/2018 actele constitutive (Statutul și Acordul de Asociere) ale Asociației de Proprietari (noi avem aceleași acte constitutive de ... 22 de ani, din 23.12.1997).
Și în România, dar și în Republica Moldova, proprietarii de imobile din cadrul blocurilor de locuințe SUNT OBLIGAȚI SĂ CREEZE CÂTE O ASOCIAȚIE PENTRU UN SINGUR CONDOMINIU (BLOC-IMOBIL-CLĂDIRE), în caz contrar, funcționează ilegal - [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2020
flory_mr, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
flory_mr, de zeci de ori v-am rugat, de-a lungul anilor, să nu mai scrieți în halul în care o faceți. Mesajele dvs. sunt pur și simplu de necitit, iar impresia pe care o dau e de urlet continuu la cei care citesc.
V-am și sancționat din acest motiv pentru că încălcați regulamentul de postare și tot degeaba.

Ce putem face ca să ne respectați?
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2020
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
flory_mr a scris:


Nu mai duceți discuțiile acolo unde vă convine, pentru că văd că pentru dvs. legile nu există !

1. Nu stiu ce va deranjeaza atit de mult sa demonstrati prin exemplul personal, ceea ce sustineti (gresit de altfel). Este cea mai simpla metoda de a argumenta.
2. Legile (legea de fapt) exista, dar le/o cititi anapoda:
- "condominiu - imobil format din teren cu una sau mai multe constructii, in care exista cel putin 3 proprietati individuale reprezentate de locuinte si locuinte sau spatii cu alta destinatie, dupa caz, si cote-parti indivize de proprietate comuna;"

Este evident aici ca definitia condominiului nu se refera neaparat la o singura cladire.

- parti comune - partile din cladire si/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietati individuale si sunt destinate folosintei tuturor proprietarilor sau unora dintre acestia, precum si alte bunuri care, potrivit legii sau vointei partilor, sunt in folosinta comuna.

Prin urmare poate exista un conglomerat de parti comune, o parte in folosinta tuturor, alte parti in folosinta exclusiva. Se observa clar ca definitia partii comune nu se opreste doar la o singura si unica parte in folosinta comuna a tuturor.

Parcare- parte comuna a unui complex de blocuri
Sistem de supravegehere video- parte comuna a unui complex de blocuri
Fatada- parte comuna a unui bloc
Acoperis-parte comuna a unui bloc
Liftul- parte comuna a unei scari
Coloana de scurgere-parte comuna a celor care sunt arondati la acea coloana

3. Imaginati-va, ipotetic, aparitia a mii de asociatii de proprietari infiintate cit mai strict, acolo unde se poate gasi doar acea parte comuna absolut tuturor proprietarilor. Logistic vorbind, fiecare asociatie de acest tip trebuie sa aiba presedinte, CE, administrator etc. Si nu in ultimul rind, pe acea scara sau tronson unde se constituie o astfel de asociatie sa fie si proprietari care sa locuiasca acolo. Sa ai cu cine sa tii AG.
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2020
latka, utilizator
Manuela Rășină a scris:
flory_mr, de zeci de ori v-am rugat, de-a lungul anilor, să nu mai scrieți în halul în care o faceți. Mesajele dvs. sunt pur și simplu de necitit, iar impresia pe care o dau e de urlet continuu la cei care citesc.
V-am și sancționat din acest motiv pentru că încălcați regulamentul de postare și tot degeaba.
Ce putem face ca să ne respectați ?

Când ai ceva de demonstrat, o faci subliniind sau bolduind cuvinte sau fraze scurte. Eu fac asta de când am intrat prima dată pe Internet (pe Dial-Up - telefon fix), în anul 1998, când m-am înscris pe Forumurile existente atunci: forum.computergames.ro (din 2018, acest site nu mai există) și pe Forumul SoftPedia - [ link extern ] .
Ce să fac dacă unii useri de pe acest Forum de Discuții refuză să citească cu atenție unele paragrafe de legi - eu le scriu cu litere mari, poate vor învăța să interpreteze mai atent unele paragrafe de legi ?
Eu am un grup de Facebook unde am ca membri aproape 1500 de persoane, și asta în maxim 1 an - și acolo scriu unele cuvinte sau fraze importante cu litere mari și nu s-a plâns nimeni - Important este ceea ce transmit eu on-line, ajutând mulți proprietari să-și cunoască drepturile, să știe cum să acționeze în Instanțe, în cazul în care au fost păgubiți (vătămați).
Ceea ce mă supără este faptul că marea majoritate a „șefilor”, administratorilor și cenzorilor din cadrul Asociațiilor de Proprietari REFUZĂ SĂ CITEASCĂ ȘI SĂ RESPECTE LEGISLAȚIA DIN DOMENIU !
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2020
flory_mr, utilizator