avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diurna externa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diurna externa

Am intrebat contabila firmei care este diurna mea externa si nu a vrut sa imi spuna! Sint platit ilegal in functie de km parcursi.in fiecare luna apare o diferenta intre 1000-1500 euro pe statele care mi se dau la semnat.Salariul minim de pe statul de plata este acoperit tot timpul cu banda adeziva pe care scrie 1000 ron.daca stai pe parcare ti se dau 10 euro la 24 de ore si daca ai mai putin de 24 ore nu ti se mai da nimic Inselatoria aceasta functioneaza la majoritatea firmelor de transport din Romania! Carei autoritati ai statului ma pot adresa cu o plingere tinind cont de faptul ca patronul zice ca pot merge unde vreau ca toate apele sint aranjate si la banii lui nu am ce sai fac?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:34, 10 August 2019
Pentru ce tara doriti sa aflati intrucat difera cuantumul ?
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pentru romania.Firma ma plateste cu 6euro/100 km si salariul 1000 ron ne obliga sa semnam diurne de 2000-2500 euro altfel nu mai iei nici restul de diurna,lucram intre250 si 350 de ore pe luna doar condus fara incarcari descarcari asteptat la incarcari....se poate cere in instanta localizarea firmei unde se vede negru pe alb orele lucrate si pe unde am fost trimis?.in fiecare an sterge datele din localizare.am foto cu reprezentant al firmei care rasfoieste statele de plata salariu si acestea sint aacoperite cu banda adeziva cu suma 1000 ron.citi martori imi trebuie pentru a dovedi ca sint platit cu 6%?inregistrari telefonice cu patronul cind ii spune unui potential angajat ca salariul este 1000 ron si diurna 6euro /%km ,cu patroana care spune ca nu poate sa imi dea mai mult si daca nu-mi convine sa plec la alta firma care plateste 7euro/%km,cu contabila firmei care zica ca stie ca sintem platiti la km da nu imi poate spune nimic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. (art.44 alin.2 C.mun.)
In consecinta, diurna se stabileste prin contractul individual sau contractual colectiv de munca.

2. HG 518/1995 aplicabila sectorului bugetar se recomanda a fi aplicata si sectorului privat.
In practica majoritar intalnita, prevederile HG sunt respectate si de sectorul privat.

3. Legislatia prevede doar cuantumul diurnei deductibile fiscal in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.

De exemplu, diurna pentru deplasarea într-un stat membru UE este de 35 de euro/zi.
Limita până la care nu se reţin contribuţii şi impozit este 35 euro * 2,5 = 87.5 euro/zi de delegare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna externa AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, va rog frumos sa imi raspundeti daca e posibil la urmatoarea intrebare: daca o unitate decide sa acorde 35Euro/zi diurna externa, iar in cazul in ... (vezi toată discuția)
Salariu + diurna carmenliv carmenliv Un angajat roman (conducator auto) are curse in U.E. timp de 2 luni - Spania, Franta, Germania - salariul negociat conform CIM este 975 lei +diurna. Ce ... (vezi toată discuția)
Contract de munca in romania plus detasare ohiki ohiki Buna ziua, O persoana cu contract de munca in Romania unde primeste salariu minim si detasare in strainatate, unde pentru fiecare zi lucrata primeste diurna de ... (vezi toată discuția)