Am depus demisie cu preaviz dar mi s-a cerut să mai stau o săptămână și nu pot. Cum pot să-mi recuperez banii în caz că, din acest motiv, nu-mi vor da salariul pentru cât am muncit?
În data de 24.06.2019 mi'am anunțat verbal șefii ca am gasit alt loc de munca și nu mai stau în firma decât 2 săptămâni. Ei mi'au spus sa ma gândesc pana a doua zi, iar în 25.06.2019 am trimis mail pe office@xxx.ro. Am făcut cererea conform contractului individual de munca, cu 20 zile preaviz. Joi, în 04.07.2019, le'am reamintit ca de luni, 08.07.2019 nu mai vin. Cum am vorbit inițial. Iar patronul vineri seara îmi spune ca nu îmi da banii pentru ca nu l'am anunțat din timp,decat dacă stau încă o săptămână. Cum pot acționa sa îmi iau restul de bani? Ne'am înțeles la 4200 de lei pe luna în mana, pe contractul de munca am 4000 de lei salariul de baza lunar brut. Pe contul de ING am întrări 2707 lei de la firma și 943 lei, total 3850. Iar 200 de lei au fost donații către niște oameni cu probleme pe care nu i'au băgat pe card, dar știu de ei. Aceștia sunt banii întrați pe luna iunie, pentru luna mai lucrata, pe cont ING. Am destule dovezi pentru a'mi recupera restul de bani? Adică cei 4200 lei plus încă 5 zile lucrate pe iulie? Sunt angajat din 03.05.2019, astăzi este 06.07.2019, iar pe contract apar 3 luni de proba. Va mulțumesc și aștept un răspuns cât mai repede, sa pot lua masuri împotriva lor. Patronul îmi spune ca nu mai da banii, ca am lucrat gratis o luna și o săptămână dacă nu mai vin o săptămână, dar deja mi'am dat seama ce fel de om este
Formulați inițial o somație prin avocat adresată angajatorului, arătând că neplata salariului vă va determina să formulați o acțiune în instanță, context în care vor plăti și penalități, cheltuieli de judecată.
Dacă nu produce somația efecte, veți fi nevoit să vă ancorați într-un litigiu de muncă!
Neplata salariului poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Bună ziua din nou. Astăzi e ziua de plata și patronul m'a sunat ca îmi da banii doar sa ii ridic personal de la birou în plic. Nu este o capcana? Am nevoie de un martor sa nu umble cu minciuna?
Salariu neplatit
Catalinar
Am lucrat la o firma timp de 1an si o luna, avand contract de munca pe durata nedeterminata pe perioada de 4 ore (ca sa-i fie mai usor patronului). In contract ... (vezi toată discuția)