Bunica a cerut ordin de restricție împotriva mamei mele și e posibil să vrea să-și vândă casa. E posibil să reușească asta fără acordul mamei, și cum se poate contesta ordinul de restricție?
Buna ziua, acum 5 ani, bunica mea ne-a dat afara pe mine, pe mama si pe fratele meu minor din casa datorita neintelegirilor. Ea totusi s-a angajat sa ne plateasca chiria dupa lungi discutii deoarece noi nu aveam posibilitatile ei. Zilele trecute, i-a pus ordin de restrictie mamei mele tot datorita unor certuri, cu privire la aceasta casa si din cauza banilor. Ideea este ca neamurile noastre, din cauza razbunarii lor, de a o vedea pe mama in strada, o manipuleaza pe bunica mea impotriva mamei mele, sa vanda casa. Casa pe care mama o va mosteni dupa decesul bunicii. Intrebarile mele sunt:
Poate mama ataca acest ordin de protectie?
Are dreptul bunica sa vanda casa fara acordul mamei.mele, avand in vedere ca si ea are putin drept la casa?
Poate mama sa o aduca in instanta pe bunica, mentionand ca aceasta e posibil sa nu fie in deplinatatea facultatilor mentale, iar in urma.proceslui sa i se faca un control psihiatric?
Multumesc!
1. Ordinul de pretectie poate fi contestat dupa cum urmează:
Legea nr. 217/2003 privind ordinul de protectie
Art. 30.
(1) Hotărârea prin care se dispune ordinul de protecție este supusă numai recursului, în termen de 3 zile de la pronunțare dacă s-a dat cu citarea părților și de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor.
(2) Instanța de recurs poate suspenda executarea până la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cauțiuni al cărei cuantum se va stabili de către aceasta.
(3) Recursul se judecă cu citarea părților.
(4) Participarea procurorului este obligatorie.
2. Bunica Dvs. are dreptul de a face absolut orice dorește cu bunurile ei, fără să anunte pe nimeni si fara să ceara acordul nimanui, dacă este unic proprietar.
Ce intelegeti prin faptul că mama ”are si ea putin drept la casă”?
Daca va referiti doar la acest drept viitor la mostenire, acesta se naste la data decesului bunicii, cand va mosteni ce va ramane (nevandut) in masa succesorala. Si daca nu va ramane nimic, atunci nu va mosteni nimic.
Dacă prin ”putin drept” vreti sa spuneti ca mama are si ea o cota parte din acea proprietate, prin cumparare sau mostenire (de la tatal ei, de ex), lucrurile stau diferit.
3. Oamenii nu pot fi chemati in judecata doar cu scopul de a li se verifica starea psihica de sanatate, motivat de faptul ca iau decizii cu care noi nu suntem de acord.
In schimb, daca exista dovezi clare si medicale ca nu are discernamant, se poate cere punerea sub interdictie judecatoreasca.
Intai ar trebui sa spuneti daca bunica este singura proprietara pe casa sau si bunicul a fost. Daca e proprietara singura face ce vrea cu casa. Daca si bunicul a fost proprietar, atunci trebuie facute actele de mostenire dupa bunic. Fata mosteneste o parte din jumatatea bunicului functie daca mai sunt frati si cati. Fara acte de proprietate si carte funciara nu se poate vinde nimic.
Buna ziua,
Succesiunea dupa bunicul (decedat) a fost facuta? Cand a decedat acesta?
Mama, ar fi bine sa mearga sa dea o declaratie de acceptare a mostenirii in vederea succesiunii dupa bunicul (daca nu a facut deja asta si daca nu cumva s-a prescris termenul de acceptare).
In acest caz in care e acceptata mostenirea dupa bunicul, bunica nu este singura proprietar pe casa si pentru a o vinde are nevoie de acceptul celorlalti mostenitori (copiii cu cota parte)
Succesiune
krista56
Buna seara. Am o situatie si as avea nevoie de sfatul dvs. Bunica, vaduva de mai multi ani, a avut 4 copii, 3 sunt in viata si unul a decedat in urma cu 16 ani ... (vezi toată discuția)
Succesiune
foster
Buna ziua si ma bucur ca exista un forum cu asa ceva ptr toata lumea.
Am si eu o problema putin mai conplicata parerea mea in legatura cu succesiunea pe ... (vezi toată discuția)