avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot vinde casa dacă soțul și fiul meu, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot vinde casa dacă soțul și fiul meu, coproprietari, sunt amândoi grav bolnavi (Alzheimer în formă severă și paralizie în urma unui accident vascular cerebral)?

Eu si sotul meu locuim in Romania de 14 ani.El are permis de sedere temporara pentru intregirea familiei.Amandoi suntem proprietari pe un apartament la casa .Pe al 2-lea apartament al casei e proprietar fiul meu(apartament ce l-a primit prin donatie de la mine si sotul meu)Sotul meu e bolnav de boala Alzheimer,in forma severa.Recent a intrat in apartamentul fiului,in camera nepoatei mele de 15 ani si a atins-o in mod nepermis.S-a iscat o mare trauma in familia noastra,nepoata fiind f. socata ,la fel si fiul meu,care ,desi era in locuinta ,n-a putut sa-si apere fiica,deorece fiul meu e paralizat in urma unui accident cerebral.Eu nu as dori sa-l pun pe sotul meu intr-o institutie,dar nici nu pot sa permit ca nepoata si fiul meu sa fie traumatizati.De aceea ,nu vad alta solutie decat sa vindem impreuna cele 2 apartamente ale casei si sa ne mutam separat.Si acum urmeaza intrebarile mele:Cum sa fac sa obtin tutela asupra sotului meu ,ca sa pot sa vand apartamentul nostru?Trebuie sa cer punerea lui sub interdictie?Care sunt etapele acestui proces si cat dureaza pana obtin tutela?Cat priveste al 2-lea apartament al casei ,unde e proprietar fiul meu,va putea el sa vanda ?El a suferit un atac cerebral pe mana si piciorul drept.Nu vorbeste,nu se poate semna(a uitat alfabetul).Are grad de handicap 1.El are discernamant,intelege tot,e constient .I-a fost afectat doar centrul vorbirii si scrisului.Poate el semna cu amprenta degetului?In speranta ca ma veti ajuta cu sfaturile dv. ,va multumesc si apreciez orice ajutor.
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: andrey_f_c , utilizator 08:56, 9 Iulie 2019
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Îmi pare rău că vă aflați într-o astfel de situație!

Cf. art. 164 Cod Civil: (1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească.
Procedura se desfășoară la Judecătoria de care aparțineți și durează aproximativ 6 luni, în funcție de cât de aglomerată este instanța respectivă. Se numește un curator special și se face și o expertiză la IML.
Toată procedura este descrisă în Codul Civil, începând cu art. 164.
Găsiți Codul la o simplă căutare pe google (sunt prea multe articole ca să vi le pot posta aici).

Cu privire la vânzarea de către fiul Dvs., cel mai probabil si notarul va solicita aviz medical, pentru a fi sigur că există discernământ. Calea cea mai simplă este să mergeți la un notariat, să explicați situația și sigur veți primi îndrumări.

Vă doresc numai bine!
Luati-va un avocat care sa instrumenteze tot procesul.
Va asigur ca este necesar.
Pentru procedura, este necesara internarea persoanei bolnave in spital pe minim 5 zile (la mina asa am procedat - astea fiind cerintele de pe aici).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere tutela bolnav psihic Yrreall42 Yrreall42 Buna ziua !Tatal meu este diagnosticat cu alzheimer si parkinson. Este agresiv,alcoolic si aduna lucruri din gunoaie permanent. Nu se poate comunica cu el ... (vezi toată discuția)
Proprietate parinte bolnav de dementa giureamax giureamax Buna ziua,am unu din parinti bolnav de dementa,nu se poate ingriji singur depinde in totalitate de ajutorul meu si al mamei.Eu impreuna cu mama ne-am hotarat ... (vezi toată discuția)
Luare sub tutela adult dsmihalea dsmihalea Buna ziua Care sunt pasii pentru a lua sub tutela un batran cu probleme mentale? Ce conditii trebuie sa indeplinesti?Aveti idee cam cat costa si cat ... (vezi toată discuția)