avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Raportul de contraexpertiza, la momentul aprobarii lui ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Raportul de contraexpertiza, la momentul aprobarii lui anuleaza raportul initial de expertiza?

Am un dosar in care instanta s-a schimbat pe parcursul judecarii pe fond primul judecator transferandu-se la o instanta din alt oras si instanta care a preluat cazul a pronuntat o hotarare pe fond stupefianta.
Instanta a ignorat complet majoritatea probelor din dosar, in special raportul de contraexpertiza si s-a pronuntat in baza raportului initial de expertiza, desi expertul care a intocmit raportul de expertiza a sustinut in suplimentul la raport faptul ca nu a respectat aliniamentul din actele cadastrale si ca daca instanta nu este multumita de concluziile raportului sau de expertiza poate apela la efectuarea unei contraexpertize, moment in care lucarea sa devine fara valoare pentru dosar.
Ceea ce s-a intamplat, instanta aproband la sedinta urmatoare depunerii acestui supliment de expertiza efectuarea unei contraexpertize conform prevederilor art 338 cod de procedura civila
Conform art 338 contraexpertiza se dispune MOTIVAT, la termenul urmator depunerii raportului/suplimentului de expertiza .
Intrebarea mea este din punct de vedere procedural o contraexpertiza, din momentul desemnarii ei , inlatura raportul de expertiza initial din analiza instantei ? (instanta fiind obligata procedural sa tina cont in sentinta de concluziile raportului de contraexpertiza, din moment ce a dispus anterior motivat efectuarea contraexpertizei, adica existau motive serioase privind inexactitatea concluziilor din raportul de expertiza initial ).
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2019
adi8165, utilizator
Cel mai recent răspuns: adi8165 , utilizator 13:12, 12 Iulie 2019
Contraexpertiza nu anuleaza expertiza.
In pronuntarea unei solutii, instanta coroboreaza probele, nu este tinuta de una anume.
Instanta se pronunta nu numai in baza rapoartelor de expertiza ci are in vedere/ analizeaza toate documentele existente in dosarul cauzei.
Instanta poate sa aiba in vedere declaratiile eventualilor martori audiati.
Instanta poate sa nu tina cont de niciunul din rapoartele de expertiza.
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri
Conform art 338 se dispune motivat o noua expertiza la dosar, in aceste conditii asa cum si numele ii spune (contraexpertiza) nu inlatura ca proba expertiza anterioara? deoarece este o noua expertiza, instanta dispunand motivat contraexpertiza.
Cum pot exista doua expertize care se bat cap in cap in acelasi timp in dosar si sa aiba aceasi valoare, nu mi se pare logic contraexpertiza fiind o noua expertiza in dosar, trebuie in mod normal sa anuleze valoarea primei expertize, mai ales daca contraexpertiza este intocmita de mai multi experti (exemplu daca angajezi un nou director la o firma trebuie sa il concediezi mai intai pe cel existent nu poti avea doi directori care dau dispozitii contrare pe aceasi functie)
Ultima modificare: Vineri, 12 Iulie 2019
adi8165, utilizator
Noi v-am răspuns deja, Dvs. alegeți cum să înțelegeți.

Art. 264
Aprecierea probelor
(1) Instanţa va examina probele administrate, pe fiecare în parte şi pe toate în ansamblul lor.
(2) În vederea stabilirii existenţei sau inexistenţei faptelor pentru a căror dovedire probele au fost încuviinţate, judecătorul le apreciază în mod liber, potrivit convingerii sale, în afară de cazul când legea stabileşte puterea lor doveditoare.
Instanta de judecata da eficienta unei expertize, aveti in vedere faptul ca probatoriile se coroboreaza, pentru a determina aflarea adevarului.

O expertiza contrarie nu o indeparteaza, automat, pe prima ordonata in cauza.

Alte discuții în legătură

Solicitare expertiza dupa depunere expertiza si contraexpertiza, audiere martori alex901 alex901 Buna ziua Am un dosar de partaj in faza de apel si : Intrebarea 1 este daca la primul termen de judecare apel se mai poate solicita efectuarea unei alte ... (vezi toată discuția)
Partaj. contraexpertiza AlinaNegrut AlinaNegrut As dori daca cineva poate sa ma ajute cu cateva informatii. Sunt in proces de partaj cu fostul sot, si s-a realizat expertiza cu care nu sunt de acord, este o ... (vezi toată discuția)
Contraexpertiza in apel irina_270127 irina_270127 In fata instantei de fond s-a administrat proba cu expertiza juridica de specialitate, la care partea potrivnica mie nu a facut obiectiuni. Momentan sunt in ... (vezi toată discuția)