avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Solicitare expertiza dupa depunere expertiza si ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Solicitare expertiza dupa depunere expertiza si contraexpertiza, audiere martori

Buna ziua
Am un dosar de partaj in faza de apel si :
Intrebarea 1 este daca la primul termen de judecare apel se mai poate solicita efectuarea unei alte expertize in dosar daca nu s-a solicitat prin cererea de apel si la faza de judecare pe fond au fost depuse la dosar expertiza si contraexpertiza
sau instanta de apel poate solicita din oficiu o noua expertiza daca exista la dosar expertiza sau contraexpertiza care practic din ce am citit pe net nu respecta prevederile art 338 CPC privind dispunerea unei noi expertize motivat pana la urmatorul termen de la depunerea raportului la dosar ?
Intrebarea 2
Se poate solicita la primul termen apel martori daca acestia nu au fost solicitati pe fond si nici in cererea de apel?
Cel mai recent răspuns: alex901 , utilizator 23:35, 28 Iunie 2020
In mod normal, se poate cere la instanta de apel, o expertiza daca s-a solicitat de catre parti la instanta de fond si nu s-a aprobat, respectiv daca la expertizele deja efectuate exista elemente certe la care nu s-a raspuns de catre expert/ experti si la dosar exista documente clare de unde s-ar fi putut concluziona in raport si nu s-a facut.
In cazul dvs. exista la dosar 2 expertize.
Instanta de apel poate dispune o expertiza din proprie initiativa daca considera util pentru a se putea pronunta.
Multumesc pentru raspuns, eu am expertiza initiala favorabila si contraexpertiza partial in favoarea mea in sensul ca valoarea stabilita pentru un imobil este mai redusa decat in expertiza initiala.
De aceea as vrea sa stiu daca mai pot solicita instantei la primul termen apel de luna viitoare efectuarea unei noi expertize chiar daca nu am cerut prin cererea de apel o alta expertiza si nu ma impedica prevederile art 338 CPC .

Si vreau sa solicit si audierea unui martor, este tardiv daca nu l-am solicitat prin cererea de apel si nici pe fond ?
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2020
alex901, utilizator
Nu scrieti motivul pe care sa-l invocati pentru a putea cere o noua expertiza si nici un martor nou.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Gasiti aici informatii utile in speta dvs. - Decizia ÎCCJ nr.1901/ 23.10.2019 Respingere refacere raport de expertiză în apel. Încălcarea rolului activ.
Ok va multumesc mult pentru raspunsurile dvs domnule Popa Gheorghe

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raportul de contraexpertiza, la momentul aprobarii lui anuleaza raportul initial de expertiza? adi8165 adi8165 Am un dosar in care instanta s-a schimbat pe parcursul judecarii pe fond primul judecator transferandu-se la o instanta din alt oras si instanta care a preluat ... (vezi toată discuția)
Raspuns experti la obiectiuni adi8165 adi8165 Buna ziua Am un caz de granituire in care s-o adus suplimentul la raportul de contraexpertiza de cateva luni in care s-a stabilit, intr-un final, linia de ... (vezi toată discuția)
Contraexpertiza in apel irina_270127 irina_270127 In fata instantei de fond s-a administrat proba cu expertiza juridica de specialitate, la care partea potrivnica mie nu a facut obiectiuni. Momentan sunt in ... (vezi toată discuția)