avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Părinții, în prezent divorțați și cu copii din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Părinții, în prezent divorțați și cu copii din actualele căsătorii, doresc ca imobilul bun comun să fie al copilului lor. Care e cea mai solidă formă de înstrăinare?

Buna dimineața!
Exista următoarea stare de fapt. Un imobil a fost dobândit de către doua persoane intr-o căsătorie anterioară. Aceștia au împreuna un copil care acum are vârsta de 22 ani. Fiecare dintre ei s-au recăsătorit si au câte un copil. Ei detin părți egale din acel imobil si doresc sa il instraineze in favoarea copilului lor.
1. Care ar fi cea mai solida forma de înstrăinare a părinților pentru copil? Donatia cu scutire de raport sau contractul de vânzare cumparare?
2. Se pot considera moștenitori rezervatari cei doi frați vitregi, având in vedere ca divorțul a avut loc înainte ca aceștia sa se fi născut si fac parte din casnicii separate?
Menționez ca la divorț a avut loc o întregitre a acțiunii printr-o tranzactie si o hotărâre de expedient, care au suspendat comuniunea bunurilor, pentru a evita un eventual proces de partaj si prin care cei doi foști soți s-au obligat sa doneze la un moment dat imobilul si bunurile din el, copilului lor.
2. Dacă se alege Donația cu scutire de raport, in situația de fata, cei doi frați vitregi mai pot ataca acest act dupa decesului părinților?
3. In acest caz, aceasta donație se poate considera ca aduce atingere masei succesorale si poate fi supusa reducțiunii, pentru asigurarea rezervei legale?
4. Pentru un contract de vânzare cumpărare trebuie sa existe o dovada a plății imobilului, prin transfer bancar sau numerar. Contractul de vânzare cumpărare dovedit prin transfer bancar sau prin numerar, se poate anula pe considerentul ca acesta are loc între părinte si copil sau pentru ca nu se poate dovedi sursa banilor, copilul având 22 de ani si vechime in munca de un an de zile?
Va mulțumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 17:41, 14 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Ambele.
2. Da. Momentul nasterii și al divorțului nu au relevanță.
3. Da.
4. Sursa banilor nu conteaza. Oricum este dificil de dovedit. Dovada plății este documentul bancar care atestă virarea banilor in contul părinților.
Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2019
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice ati hotara si orice act veti face, nu uitati sa va treceti in act dreptul de utilizare a imobilului pana la moarte (inclusiv in CF). Am citit destule postari in care parinti disperati cauta solutii pentru ca sunt dati afara din case de copiii lor care doresc sa vanda apartamentele primite cadou de la parinti pentru diverse motive.
Ultima modificare: Duminică, 14 Iulie 2019
GermanAlex, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire fara drept sot/sotie 1Gabriel 1Gabriel Buna ziua! Parintii mei doresc sa-mi lase mostenire o casa+teren. Se poate trece pe numele meu fara sa aiba dreptul fratii sau sotia la ea? Am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin Parintii mei (tata vitreg) mi-au donat apertamentul cu dreptul de uzufruct viager fara instrainare sau grevare,sarcini mentionate in CF pe numele lor.Mentionez ... (vezi toată discuția)
Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin parintii ( tata vitreg )mi-au donat un apartament cu uzufruct viager.Deoarece mai am doi frati vitregi a-s vrea sa stiu daca mai au si drepturi la acest ... (vezi toată discuția)