Succesiune după mama decedată: doar unul din patru frați a acceptat succesiunea și are certificat de moștenitor, deși alții s-au ocupat de casă și de plata cheltuielilor. Cum e cu acceptarea tacită, se mai
in 1991 un frate a deschis succesiunea dupa mama decedata.ceilalti 3 frati n-am fost anuntati,am descoperit acuma ce s-a intamplat.....noi doi frati ne ocupam de casa ramasa si plata cheltuielior,se mai poate face ceva?el are certificat de unic mostenitor prin"neaccepare conf.art.700 ccivil..cum e cu acceptarea tacita a fratilor care se implica in intretinerea casei parintesti? multumesc
Depinde ce s-a intamplat.
Pare sa se fi finalizat totul dar depinde si cum s-a finalizat.
Trebuie analizate actele in astfel de cazuri.
Dreptul civil depinde de acte in cca 90 din cazuri si este excesiv de tehnic.
Un mic detaliu schimba radical situatia juridica.
in pricipiu se poate formula cerere de anulare a certif. de mostenitor?specific ca ceilalti nu stiau nimic de inceperea procesului de succesiune,n-au fost anuntati,mai mult u nul locuia in aceasta casa,altul avea chiar o camera pentru el ce o folosea cand venea in concediu sau vizita si a ajutat material la amenajarea casei parintestiproblema e ca nu avem dovezi deoarece toti sunt decedati si intelegerile au fost facute in interiorul familiei.,succesiunea s-a facut fara consultarea celorlalti frati care si acuma au grija de casa.Multumesc, daca puteti sa-mi schitati un model de contestare in anulare a certif.v-as fi recunoscatoare.
Acceptarea tacita presupune manifestarea implicita a vointei de a succede, prin acte prin care este lasata sa se intrevada acesta optiune, in interiorul termenului de optiune succesorala, cel de 1 an, care curge de la deces.( succesiunilor sunt deschise prin moarte ).
Actele de acceptare tacita pot consta in posedarea bunurilor, instrainarea lor, stapanirea efectiva, plata impozitelor si a taxelor aferente.
Acceptarea vizeaza intreaga succesiune, este totala, si neconditionata.
Daca ati fost exclusi de la succesiune, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea desfiintarii certificatului de mostenitor, existand consecinta repunerii in situatia anterioara.
Efectele nulitatii absolute,ca sanctiune, sunt cele referitoare la cotele-parti din dreptul de proprietate , calitatea de succesor.
(bunurile incluse in masa paratajbila nefiind modificate).
D-L avocat.noi acuma am aflat de acest certificat de mostenitor emis in 1991,in casa a locuit un frate pina acum 5ani cand a decedat si o sora care are o camera pentru concedii si zile libere dar care se ocupa efectiv de casa parinteasca-taxe,amenajari,reparatii etc Cel cu certif.nu are nici o tangenta si n-a avut cu familia se mai poate cere anularea certificatului?efectele acestui act se vad acuma dupa decesul lui si copii ne cheama sa iesim din casa noastra practic.toata familia e bulversata de acest ac facut probabil intr-o stare de neintelegere si nervi.multumesc.