avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vrem să îi dăm o sultă mamei vitrege ca să ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vrem să îi dăm o sultă mamei vitrege ca să renunțe la moștenirea după tata, însă nu putem rezolva simplu pentru că nu vrea notarul. Care este soluția în cazul nostru?

Buna seara, nu stiu cum sa incep dar nu inteleg ceva...
Tata a murit in martie, eu cu sora am facut actele pt succesiune, la notar cand sa semnam actuala sotie ne.a facut o surpriza si a cerut 20.000 ron altfel nu semneaza.
(Sotia supravietuitoare are un sfert din tot si noi cei 2 copii 3 sferturi)
Am discutat cu ea si am cazut la un comun acord sa ii dam 15.000 ron si sa renunte, ea e de acord cu aceasta suma si asteptam ca luni sa mergem la notar...
De la notar am inteles ca ea o sa.si accepte mostenirea si dupa intram intr.un partaj si abea atunci ea renunta la mostenire....
Plus ca o sa se faca o hartie in care se specifica suma da.ta ...dar daca ea nu se mai prezinta eu cum o sa recuperez banii dati?
Daca actuala sotie renunta la mostenire de ce mai trebuie sa se mai faca si acest partaj???? Eu si sora vrem sa vindem imediat si suntem intr.o relatie buna...
Eu spun ca e simplu...da actuala sotie o declaratie prin care renunta la mostenire si am incheiat cu ea, ni se elibereaza certificatul de mostenotor mie si surorii...sau posibil sa gresesc.
Va rog sa ma lamuriti pt ca nu cunosc legile.
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 12 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: andy84960 , utilizator 11:02, 18 Iulie 2019
O procura prin care o reprezint oriunde si am drept de semnatura in numele ei....e facut ceva irevocabil de către notar ca ea sa nu se poate razgandi
Momentan figureaza ca moștenitoare pana la partaj....abea acolo ea iese din tot pt ca am eu acea procura in care e de acord ca ea sa renunte....am explicat in sensul meu, imi cer scuze daca nu sunt explicita dar sunt chestii care ma depasesc cu mult

raluk0207 a scris:

Citiți cu atenție procura. Dacă este pentru reprezentare la dezbaterea succesiunii, n-ati rezolvat nimic.
Inseamna ca are pretentii la succesiune și ca atare va rămâne moștenitoare.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu exista procura irevocabilă. Orice mandat poate fi revocat.
2. Nu exista procura pentru orice oriunde, tocmai din considerentul că nu ar putea fi apreciate limitele imputernicirii, ce aveti voie să semnati și ce nu. Recititi procura. Nu este un limbaj atat de complicat încât să nu "va pricepeti". Sau faceti un efort, ca să înțelegeți.
3. In final, doamna a dat o declarație de renunțare la moștenire? Negru pe alb. Declarație, nu altceva.
Cand nu vrei nimic, nu lasi procuri.
Declari ca renunți.
Apare ca moștenitoare unde?
Ultima modificare: Marți, 16 Iulie 2019
raluk0207, utilizator
Subsemnata VV imputernicesc pe VA (eu), pt ca in numele meu sa faca toate demersurile necesare in vederea partajarii tuturor bunurilor imobile cuprinse in cetr de mostenitor nr 20

Mandatara mea va face toate demersurile necesare in vederea partajarii bunurilor precizate mai sus, se va prezenta la Primaria LV, M si R, unde va solicita inscrierea mea la rolul fiscal cu bunurile cuprinse in cert de mostenitor, in cota parte 1/4 si de unde va ridica adrverinte si certificate de atestare fiscala ; la biroul notarial ales unde o investesc cu puteri depline pt a semna contractul de partaj voluntar in forma autentică.

Eu, VV declar pe propria raspundere ca nu voi primi lot, urmand ca celelalte doua mostenitoare din certificat precizat mai sus RAM si VA, sa le fie atribuite, in lotul acestora, freptul de proprietate asupra tuturor bunurilor cuprinse in certif de mostenotor, in schimbul achitarii mie, de către aceasta a sultei in suma totala de 15000 lei.

Eu VV declar pe propria raspundere ca am primit de la RAM si VA de la fiecare dintre acestea , in numerar. Declar de asemenea ca sunt de acord cu modul de partajare, asa cum a fost descris mai sus si nu am nici un fel de pretentie de la celelalte partajante privint cota parte ce mi se cuvine din bunurile cuprinse in certif de mostenitor.nr 20.

In puyerea acestui mandat, mandatara mea va putea face orice fel de cereri oriunde va fi nevoie pt a putea duce la indeplinire prezentul mandat inclusiv obtinerii de copii legalizate ori duplicate din arhive ale documentelor necesare autentificarii contractului de partaj.

PREZENTUL MANDAT ESTE GRATUIT, PERSONAL, NETRANSMISIBIL, IREVOCABIL SI VALABIL 3 ANI CONFORM ART 2015 DIN CODUL CIVIL

am incercat in mare sa pun exact ce spune in aceasta procura speciala

raluk0207 a scris:

1. Nu exista procura irevocabilă. Orice mandat poate fi revocat.
2. Nu exista procura pentru orice oriunde, tocmai din considerentul că nu ar putea fi apreciate limitele imputernicirii, ce aveti voie să semnati și ce nu. Recititi procura. Nu este un limbaj atat de complicat încât să nu "va pricepeti". Sau faceti un efort, ca să înțelegeți.
3. In final, doamna a dat o declarație de renunțare la moștenire? Negru pe alb. Declarație, nu altceva.
Cand nu vrei nimic, nu lasi procuri.
Declari ca renunți.
Apare ca moștenitoare unde?

Din contractul de mostenitor...
Dupa ce s.au atasat loturile, etc la sfarsit scrie asa:
MOSTENITOARE:
VV , care a acceptat succesiunea expres cu o cota de 2/8 din masa succesorala , in calitate de sotie
RAM, care a acceptat succesiunea expres cu o cota de 3/8 din masa succesorala, in calitate de fiica
VA, cate a acceptat succ expres cu o cota de 3/8 sim masa succ, in calitate de fiica

Mostenitoarele au obligația sa faca demersurile necesare intocmirii documentatiilor cadastrale pt bunurile imobile care nu au aceste documentatii cadastrale si care sunt cuprinse in masa succesorala precum si a intabularii dreptuluo de proprietate conform art 887 alin 3 din CC.
Sotia a dat o declaratie negru pe alb in care a scris ca renunta si ca nu are pretentii din ce i se cuvenea si ca a primit sulta

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire din partea copiilor aflati in strainatate mugurelu mugurelu Ion moare. La mostenire vin sotia si 3 copii dintr-o casatorie anterioara a acestuia. Un copil se afla in tara, doi in strainatate. Copii sunt de acord sa ... (vezi toată discuția)
Succesiunea danielnel danielnel antrebarea mea este: am facut inputernicire uneia din surorile mele ptr dezbaterea mostenirei,vroiam sa stiu daca cu acea inputernicire ar putea sa ma ... (vezi toată discuția)
Partaj dorel13 dorel13 Am avut un proces in care, in cererea de chemare in judecata avocatul a scris \"partaj si iesire din indiviziune\" Este vorba despre un teren agricol de pe un ... (vezi toată discuția)