avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare viager

Buna ziua.
Am si eu o intrebare la care nu am gasit răspunsul nicăieri.
O rudă a bunicului meu a cumpărat o casă, pe contractul de vanzare cumparare bunicul meu este trecut ca viager si cu drept de cumparare exact asa este trecut. Acuma eu nu stiu cu ce suma ar avea el dreptul ala de cumparare ca nu specifica dar rudă bunicului a dat pe vremea respectivă 65 de milioane lei vechi adica 6500 de lei noi. As vrea eu sa il ajut sa o cumpere si nu stiu daca reusesc, pentru ca rudă bunicului a decedat si sotia sa foarte in varsta vrea sa atace contractul acuma sa il evacueze. Multumesc anticipat. Sper ca m-am făcut înțeles.
Atat timp cat bunicul dvs. detine uzufructul viager asupra imobilului respectiv, indiferent ce crede si ar dori sa faca sotia supravietuituare (mostenitoarea rudei bunicului care detinea nuda proprietate a casei) nu-l va putea "evacua".
Cat despre "dreptul de cumparare" probabil ca depinde de termenii in care contractul respectiv a fost redactat.
Uzufructul viager, dezmembramant al dreptului de proprietate , confera titularului acestuia posesia si folosinta, ca atribute ale dreptului de proprietate.

Nuda proprietate apartine proprietarului.

Pe cale de consecinta, nu poate avea loc o evacuare a titularului dreptului de uzufruct.

Uzufructul inceteaza prin deces.

Dreptul de proprietate redevine deplin, practic, la momentul stingerii uzufructului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare viager Huiduiestat Huiduiestat Buna ziua. Am si eu o intrebare la care nu am gasit răspunsul nicăieri. O rudă a bunicului meu a cumpărat o casă, pe contractul de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Mostenitori proprietate nuda simcroitoru simcroitoru Doresc sa va intreb, daca eu cumpar o locuinta si voi fi proprietar nud iar sotul meu are drept de uzufruct , daca eu voi deceda cine va mosteni proprietatea ? ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager Robka Robka Buna seara. Mama mea este unica proprietara a unei case pt care bunicul meu, respectiv socrul ei, are dreptul de uzufruct viager. Din diverse motive, in ... (vezi toată discuția)